Pasak „Adriatic Metals Plc“ generalinio direktoriaus Paulo Cronino, Vareso projekte gamyba po daugiau nei trijų dešimtmečių pertraukos iki 2022 m. pabaigos gali būti vėl atnaujinta. Tokia nauja tendencija: atgaivinti „suzombėjusias“ kasyklas, kurios buvo uždarytos dėl vienokių ar kitokių priežasčių: nuo silpnų kainų iki savininkų bankroto ar politinių neramumų.

„Kai kurios iš šių visame pasaulyje įsikūrusių senų kasyklų, kurios buvo apleistos ir paliktos likimo valiai, yra tikras galvos skausmas. Jos kuria potencialias aplinkosaugos problemas, kurias būtina spręsti, – interviu telefonu sakė buvęs investicijų bankininkas P. Croninas iš „Adriatic“. – Jei galėtume paversti „zombį“ kažkuo, kas turi pridėtinę vertę, tai išspręstų kai kuriuos iš šių klausimų, o akcininkai galėtų gauti grąžą.“

Europos, Australijos ir Pietų Afrikos kalnakasius motyvuoja žaliavų kainų ralis, kurį skatina pasaulio ekonomikos atsigavimas ir infrastruktūros išlaidos, susijusios su perėjimu prie švarios energijos. Mažiausiai keturios grupės kreipėsi į „Anglo American Platinum Ltd.“, didžiausią platinos kompaniją pasaulyje pagal rinkos vertę, susidomėjusios apleista Bokoni kasykla, praėjusį mėnesį sakė apie tai žinantys žmonės.

Senų, net ir daugiau nei 30 metų neeksploatuojamų kasyklų atgaivinimo pranašumas yra tas, kad naudodamiesi esama infrastruktūra galite sutaupyti išlaidų, pažymėjo P. Croninas. Varese jau buvo geležinkelio jungtys ir keliai, be to, „Adriatic“ galėjo pasinaudoti kai kuriais senesniais patogumais, įskaitant elektros linijas. Naujos technologijos taip pat gali padėti paversti uždarytas kasyklas ekonomiškai perspektyvesnėmis. „Adriatic“ taip pat vysto cinko kasybos projektą kaimyninėje Serbijoje.

Kasybos milžinė Australija jau imasi veiksmų: tiek „Panoramic Resources Ltd.“, tiek „Mincor Resources NL“ atnaujina nikelio operacijas, apleidusi jas 2016 m., kai pasaulinės kainos ėmė silpti. „Honeymoon“ urano kasykla, kuri dėl silpnų kainų 2014 m. taip pat buvo uždaryta, gali būti pradėta eksploatuoti per artimiausius 12 mėnesių, pranešė vystytojas „Boss Energy Ltd.“, kaip priežastį nurodydamas kainų perspektyvas.

„Mincor“ atveju, jos Kambaldos kasyklos atgaivinimas paremtas bendradarbiavimo susitarimu su netoliese esančia „BHP Group“ „Nickel West“ kasykla, kuri ir pati mėgaujasi renesansu, padidėjus šio baterijų metalo paklausai. Per pastaruosius metus jo kainos pakilo maždaug trečdaliu.

Stipri kainų aplinka paskatino kalnakasius išnagrinėti naftalininių operacijų atnaujinimo ekonomiką, teigė Gavinas Wendtas, konsultacinės įmonės „MineLife Pty“ įkūrėjas. Kol kas daugiausia atnaujinamos mažesnės kasyklos, kurios greičiausiai neturėtų didesnės įtakos rinkai, pridūrė jis.

„Daugelis šių operacijų yra išlaidų kreivės aukščiausiame gale, todėl šiuo metu jos ir neveikia, – pažymėjo G. Wendtas. – O mums tai sako, kad jos yra gana marginalinės ir labiausiai pažeidžiamos žaliavų kainų svyravimų.“ Vis dėlto jau turint išvystytą infrastruktūrą, kasyklos paleidimas – santykinai nedidelės rizikos strategija, palyginus su naujų išteklių kūrimu, pridūrė jis.

Sidabras per pastaruosius 12 mėnesių pabrango beveik 40 proc. Kadangi dėl savo laidumo šis taurusis metalas taip pat naudojamas saulės baterijose ir elektrinių transporto priemonių įkrovimo stotelėse, P. Croninas teigė esąs įsitikinęs, kad jo kainų perspektyvos išliks tvirtos.