Beveik 14 milijonų svarų (19,3 milijono dolerių) buvo nukreipta į Didžiosios Britanijos banko sąskaitas, kurias kontroliavo buvusio energetikos viceministro sūnus Suleymanas Javadovas ir jo žmona. Tarp 21 turtą perkėlusios kompanijos – ir „Rovers Production and Tourism Ltd.“, privačiu lėktuvu skraidindavusi moteriškos lyties modelius į Ispanijos vakarėlių salą Ibizą. Dar vienos firmos sąskaitas tvarkė, kaip paaiškėjo, Belgijoje gyvenantis odontologas.

Liepos 7 d. Londono teismo paskelbti Nacionalinės nusikalstamumo agentūros (NCA) teisiniai dokumentai suteikia kol kas išsamiausią ataskaitą apie tai, kaip nešvarūs pinigai tariamai buvo plaunami JK, panaudojant schemą, žinomą kaip „Azerbaidžano skalbykla“, kuri padėjo išplauti maždaug 3 milijardus dolerių grynais. Dokumentuose taip pat įvardijamas „Danske Bank A/S“ Estijos filialo ir Latvijos „ABLV Bank AS“ vaidmuo pervedant pinigus į JK. Dokumentai buvo paskelbti po to, kai Javadovų šeima sutiko sumokėti 4 milijonus svarų, kad būtų užbaigtas NCA tyrimas.

Šios kompanijos „neatliko jokio kito vaidmens, kaip tik užmaskuoti ir nuslėpti gaunamų pinigų kilmę“, teismui sakė NCA teisininkas Jonathanas Hallas.

Teismo posėdyje J. Hallas pasakojo, kad NCA iš pradžių siekė areštuoti 6,4 milijono svarų, tačiau proceso išvakarėse nusprendė susitarti taikiai su Suleymanu Javadovu ir jo žmona Izzat Khanim Javadova, Azerbaidžano prezidento pussesere. Javadovai nepripažino neteisėtų veiksmų, o jų advokatai pareiškime pabrėžė, kad pora „užsiima teisėtais verslo reikalais, ir tikėjosi, kad jų piniginiai pavedimai bankų bus tvarkomi pagal įstatymą“.

Pora pripažino, kad pinigai buvo pervesti per „pereinamąsias“ sąskaitas, kurios prokurorų buvo įvardytos kaip skalbyklos dalis, tačiau neigė žinojusi, jog pinigai buvo plaunami, sakė jų advokatas Jamesas Lewisas.

Nusprendusi išspręsti bylą taikiai, NCA netyčia išryškino kai kuriuos klausimus, susijusius su JK „nešvarių pinigų problema“, pastebėjo Susan Hawley, vadovaujanti Didžiosios Britanijos skaidrumo grupei „Spotlight on Corruption“. Baudžiamąsias procedūras paverčiant civilinėmis, ir dėl to mažėjant reikalaujamų įrodymų naštai, „teisėsaugos institucijos bando bent šitaip spręsti bylas“.

Nusikalstamumo agentūros dokumentas, parengtas praėjusių metų pabaigoje prieš teismo posėdį, buvo paskelbtas Londono „Evening Standard“ laikraščio, kuris po ilgo teismo mūšio demaskavo porą, prašymu.

Ryšiai su Baltijos šalimis

Dokumentai atskleidžia, kaip lėšos atsidūrė JK bankų, įskaitant „Banco Santander SA“ ir privatų banką „Coutts & Co.“, sąskaitose – per šimtus transakcijų iš „Danske Bank“ Estijos filialo ar „ABLV Bank“, kuris kadaise buvo trečiasis pagal dydį Latvijos bankas prieš jį uždarant dėl įtarimų pinigų plovimu.

Didžiausias Danijos skolintojas „Danske Bank“ vis dar yra tiriamas JAV ir Europoje, kadangi nesugebėjo patikrinti milijardų eurų, plūstančių į Europą per Estijos filialą. Investuotojai tikisi baudų, kurios, „Bloomberg Intelligence“ vertinimu, vien JAV gali siekti 1 milijardą dolerių.

„Danske Bank“ komentuoti atsisakė, remdamasis vykstančiais tyrimais. „Coutts“ taip pat nesutiko komentuoti. „Santander“ atstovas spaudai sakė, kad bankas negali komentuoti individualių atvejų, tačiau pridūrė, kad jis „nepaprastai rimtai vertina savo atsakomybę kovoje su pinigų plovimu, korupcija ir mokesčių slėpimu“. Bankas „apie bet kokią įtartiną veiklą praneš teisėsaugos ir reguliavimo institucijoms“, patikino atstovas.

Javadovai per šešerius metus iki 2018 m. sausio mėnesio šešiais pavedimais iš Seišeliuose įsikūrusios „Rovers Production“ per „ABLV“ gavo 1,6 milijono svarų, pranešė NCA. 2014 m. firma į Ibizą nuskraidino grupę vyrų ir penkias jaunas manekenes, pridūrė NCA. I. Javadova, keletą vasaros sezonų šioje Ispanijos saloje dirbusi didžėje pseudonimu Mikaela Jav, koncertus pradėjo organizuoti 2014 m., rašoma internetinėje duomenų bazėje.

Kompanijos „Rovers Production“ Seišelių įmonių registre rasti ir su ja susisiekti nepavyko. Javadovai nenutuokia, kas kontroliuoja kompaniją ir užsakomajame skrydyje nedalyvavo, teigė viena iš jų teisininkų Sonia Ahmad.

Kita firma, šiuo metu nebeveikianti – JK įsikūrusi „Crosspark Lines LLP“, kuri Javadovų šeimai per Estiją persiuntė 48 pavedimus. Asmens, kuris atliko pavedimus, vardas nurodytas kaip Ali Moulaye ir „siejamas su odontologu, gyvenančiu Belgijoje“, nurodė NCA.

Poros advokatė teigė, kad Javadovai neturėjo nei žinių apie „Crosspark“, nei ryšių su šia įmone, nes „nereikia tikėtis, kad jie žinos į jų JK sąskaitas įplaukiančių pinigų kelius“.

Bandymai pasiekti A. Moulaye baigėsi nesėkmingai. 2018 m. „Buzzfeed“ klausinėtas apie savo vaidmenį su kitomis Didžiosios Britanijos fiktyviomis kompanijomis, naujienų organizacijai jis sakė, kad savo draugams Latvijoje pasirašė „daug dalykų, daug kartų“.

NCA apklaustas Suleymanas Javadovas negalėjo paaiškinti kai kurių iš 21 kompanijos, dalyvavusios lėšų transakcijose, vaidmens. Tyrėjams jis atsakė: „Visa tai man tiesiog bjauru“, teigiama NCA teismo dokumentuose.

Agentūra teigė maniusi, jog Javadovai tvirtins, kad pinigai buvo persiunčiami per neformalią pavedimų sistemą, dažnai naudojamą musulmonų pasaulyje ir vadinamą „hawala“. Tinklas daugiausia naudojamas teisėtiems tikslams, tačiau NCA sakė, kad juo gali pasinaudoti ir tie, „kurie gali siekti įdiegti ir integruoti nusikalstamas lėšas į (šiaip jau) teisėtą bankininkystės sistemą“.

Po teismo susitarimo NCA teigė, kad ir toliau tikrins kitus asmenis, kurie galėjo pasinaudoti pinigų plovimo operacija.

„Tie, kurie naudojosi Azerbaidžano skalbykla, neturėtų ramiai miegoti, nes jūsų turtą JK potencialiai galima išieškoti“, – sakė agentūros turto valdymo vadovas Andy Lewisas.