Besikeičianti perspektyva išryškėjo penktadienį, kai Kinijos Liaudies bankas (PBOC) sumažino grynųjų pinigų kiekį, kurį dauguma bankų privalo laikyti rezerve, kad padidintų skolinimą. Nors PBOC pažymėjo, kad šis žingsnis nėra atnaujinta paskata, daugumos bankų privalomojo rezervo normos sumažinimas 50 bazinių punktų tapo staigmena.

Tikimasi, kad ketvirtadienio duomenys parodys, jog antrąjį ketvirtį augimas sumažėjo iki 8 proc., palyginus su rekordiniu pirmojo ketvirčio 18,3 proc. padidėjimu, rodo „Bloomberg“ ekonomistų apklausa. Pagrindiniai mažmeninės prekybos, pramonės gamybos ir investicijų į ilgalaikį turtą rodikliai taip pat turėtų būti vidutiniški.

Staigus PBOC sprendimas sumažinti bankų RRR – vienas iš būdų užtikrinti, kad atsigavimas nepradės klupinėti, bet išliks stabilus.

Nebuvo abejojama, kad ekonomika galiausiai nusileis iš aukštumų, pasiektų per pradinį atsigavimo etapą, ir kad praėjusių metų žemos bazės efektas išsitrins. Tačiau ekonomistai pastebi, kad sušvelnėjimas įvyko anksčiau nei tikėtasi ir dabar gali atsikartoti visame pasaulyje.

„Nėra jokių abejonių, kad lėtėjančios Kinijos poveikis pasaulio ekonomikai bus didesnis nei prieš penkerius metus, – sakė Robas Subbaramanas, „Nomura Holdings Inc.“ pasaulinių rinkų tyrimų vadovas. – Kinijos atsigavimo po „Covid-19“ kreivė taip pat gali paveikti rinkos lūkesčius, kad jei Kinijos ekonomika dabar atvės, netrukus jai įkandin paseks ir kitos.“

Šeštadienį Venecijoje posėdžiavę Didžiojo dvidešimtuko valstybių finansų ministrai pranešė nerimaujantys dėl grėsmių, galinčių panaikinti trapų pasaulinį atsigavimą, teigdami, kad naujos koronaviruso atmainos ir nevienodas vakcinacijos tempas gali pakenkti šviesėjančiai pasaulio ekonomikos perspektyvai. Kinijos valstybinė žiniasklaida pirmadienį taip pat pacitavo keletą analitikų, kurie teigė, kad antrąjį pusmetį vidaus augimas lėtės dėl neaiškios pasaulinio atsigavimo perspektyvos.

Lėtėjantis Kinijos atsigavimas taip pat sustiprina nuomonę, kad gamyklų infliacija veikiausiai jau pasiekė aukščiausią tašką ir žaliavų kainos gali dar labiau mažėti.

„Kinijos augimo lėtėjimas artimiausiuoju laikotarpiu turėtų reikšti pasaulinį dezinfliacijos spaudimą, ypač pramoninių metalų ir gamybos priemonių paklausai“, – teigė Wei Yao, Azijos ir Ramiojo vandenyno vyriausiasis ekonomistas iš „Societe Generale SA“.

Kintanti perspektyva atspindi pažengusį Kinijos atsigavimo etapą stabilizuojantis augimui, pažymėjo „Bloomberg Economics“.

„Atmetus duomenų iškraipymus, atsigavimas bręsta, o ne klupinėja. Birželio mėnesio veiklos ir prekybos duomenys greičiausiai atskleis panašų vaizdą – lėtesnę, bet vis dar solidžią plėtrą.“ – sakė Azijos ekonomistų komanda.

Pačioje Kinijoje didžiausias galvosūkis ir toliau yra tai, kodėl mažmeninė prekyba vis dar nepakankamai tvirta, nors virusas sėkmingai kontroliuojamas. Tikėtina, kad pardavimai vėl sulėtėjo birželį, praneša „Bloomberg Economics“, nes nuotaikas paveikė bandymai suvaldyti sporadinius viruso protrūkius.

Net ir gavus PBOC paramą mažam ir vidutiniam verslui, nėra jokių požymių, kad valdžios institucijos atsisakytų drausmingo skatinimo požiūrio, kurio laikėsi nuo krizės pradžios.

RRR sumažinimas iš dalies buvo skirtas „pažaboti lūkesčius“ prieš šios savaitės antrojo ketvirčio ekonomikos rezultatus, teigė Bruce’as Pangas, „China Renaissance Securities Hong Kong“ makroekonomikos ir strateginių tyrimų vadovas.

„Be to, jis suteikia daugiau erdvės ateities politikai, nes ekonomikos atsigavimo pagreitis neabejotinai sulėtėjo.“