Susitarimas pasiektas per antradienį-trečiadienį vykusį specialų posėdį, užbaigiant pirmąją ECB strateginę banko tikslų ir priemonių peržiūrą per beveik 20 metų.

Peržiūrėta strategija galėtų pateisinti pareigūnų sprendimą išlaikyti itin švelnią pinigų politiką ilgesnį laiką, jiems siekiant ištrūkti iš daugelio metų mažesnės nei užsibrėžta infliacijos ciklo, kuris paveikė euro zonos ekonominį potencialą.

Be to, ekonomikai atsigaunant po pandemijos, tokia strategija bus svarbi ir siekiant suteikti kryptį centrinio banko veiksmams. Politikos formuotojai, manoma, pasibaigus vasarai svarstys, kaip pasitraukti iš neatidėliotinų priemonių programos, įskaitant ir itin lanksčią 1,85 trln. eurų (2,2 trln, JAV doerių) obligacijų pirkimo programą.

ECB atstovas atsisakė komentuoti.

Oficialūs peržiūros rezultatai turėjo būti publikuoti ketvirtadienį 13.00 val. Frankfurto laiku, po 90 minučių ECB vadovė Christine Lagarde ketino surengti spaudos konferenciją.

Apžvalga apima platų spektrą kitų politinių klausimų, tokių, kaip remti kovą su klimato kaita, fiskalinių ir pinigų politikų sąveika, užimtumo tendencijos ir globalizacija.

Europos Sąjunga

Infliacijos tikslas buvo centrinė įvertinimo ašis. Birželį Ch. Lagarde teigė, kad nors politikos formuotojų požiūris į infliacijos tikslą yra simetriškas – tai yra, jie įsipareigojo vienodai reaguoti į pernelyg žemus ir pernelyg aukštus rodiklius, – dabartinė jų įsipareigojimo formuluotė gali „klaidinti apžvalgininkus ir rinkas“.

Priimant sprendimą, į tai buvo atsižvelgta, nes siekta suderinti infliacijos lūkesčius su naujuoju infliacijos tiksliniu rodikliu tarp investuotojų ir platesnės visuomenės.

„Žinoma, galima būtų manyti, kad tai turėtų dar labiau skatinti būsimus potencialius palūkanų normų didinimus. Be to, mano nuomone, gali iškilti didesnių aktyvų pirkimų būtinybė, – sakė Jacobas Kirkegaardas, ekspertų grupės „German Marshall Fund“ vyresnysis mokslinis bendradarbis. – Bet, be abejo, tikrovėje yra kitaip: netgi toks užsibrėžtas tikslas galimai suteikia ECB nemažai veiksmų laisvės.“

Euro vertė po apžvalgos publikacijos nedaug pakito, 9.56 val. Frankfurto laiku euro kursas smuktelėjo 0,2 proc., iki 1,1798 JAV dolerio.

ECB požiūris skirsis nuo vidutinės infliacijos tikslų politikos, kurią pernai po savo strategijos peržiūros paskelbė JAV Federalinis atsargų bankas (FED) ir kuri numato automatinį lygio viršijimą po silpnumo laikotarpių.

Vokietijos centrinio banko vadovas Jensas Vaidmanas yra vienas iš pareigūnų, skeptiškai vertinančių tokį požiūrį. Pasak jo, švelnios politikos išlaikymas, kai faktinė infliacija viršija tikslinį rodiklį vidutiniu laikotarpiu, gali sudaryti įspūdį, kad centrinis bankas sąmoningai išlaiko žemas vyriausybės skolinimosi kainas ir, pasitelkdamas vadinamąjį fiskalinį dominavimą, kenkia savo nepriklausomumui.

Nors jau dabar prognozuojama, kad šių metų pabaigoje infliacija gerokai viršys numatytą tikslinį lygį, Ch. Lagarde ir jos kolegos yra ne kartą teigę, kad vidutiniu laikotarpiu infliacija nukris žemiau tikslinio rodiklio.

ECB vykdomosios valdybos narė Isabelė Schnabel šeštadienį užsiminė, kad ECB gali leisti viršyti tikslinį rodiklį. Kalbėdama Vokietijoje ji pažymėjo, kad politikos formuotojai turėtų leisti vertinti faktinę bazinės infliacijos dinamiką pagal prognozes. „Tokia kantrybė gali prisidėti prie to, kad infliacijos lygis tam tikrą laiką viršys mūsų užsibrėžtą tikslą, – sakė ji. – Tai bus būtinas ir tinkamas reikalavimas.“