Pasauliniu mastu, ekonomikoms toliau atsigaunant, aktyvų klasės traukai tampa pernelyg sunku atsispirti, net jei „ MSCI All-Country World Index“ indeksas per šiuos metus jau pakilo 12 proc. iki istorinių aukštumų. Nors kai kurie rinkos dalyviai perspėja apie nuosmukio rizikas, tikimasi, kad staigus įmonių pelnų augimas ir stipri centrinio bankų parama palaikys tokį augimą.

„Vakcinacijos tempai spartėja visame pasaulyje, pagrindiniai centriniai toliau bando kiek įmanoma prisitaikyti, fiskalinė parama išlieka, o pajamų atsigavimas tęsiasi, – sakė Esty Dwek, aktyvų valdymo bendrovės „ Natixis Investment Managers“ pasaulinių rinkų strategijos vadovė. – Tokiomis aplinkybėmis sudėtinga įsivaizduoti neigiamą scenarijų akcijų rinkoje.“

Žinoma, įvairių spąstų aplinkui gausu. Pažvelkime į keletą veiksnių, skatinančių investuotojus, nepaisant rizikų, laikytis įsikibus akcijų.

Nieko nėra patraukliau už akcijas

Viena iš akcijų kilimo priežasčių yra ta, kad nėra nieko, kas būtų patraukliau už akcijas, atsižvelgus į tai, kad išsivysčiusių rinkų vyriausybinių obligacijų pajamingumas išlieka blausus, o kredito vertės skirtumai (angl. credit spreads) siekia mažiausią lygį per daugiau nei dešimtmetį.

O kur dar aiškiai užgniaužta paklausa, ekonomikoms atsiveriant po ilgų karantinų. „Goldman Sachs Group Inc.“ strategai neseniai užsiminė, kad JAV pinigų rinkos fondų aktyvų vertė per pandemiją išsipūtė iki rekordinio 5,5 trln. JAV dolerių lygio, o tai rodo, kad yra daug nenaudojamų pinigų.

„Daugelis rodiklių leidžia manyti, kad sistemoje vis dar didžiulis nepanaudojamas likvidumas“, – sakė Carstenas Roemheldas, „Fidelity Interantional“ kapitalo rinkų strategas.

Atsižvelgus į stiprią pasaulinių centrinių bankų paramą, srautai toliau bus investuojami į akcijas, nors kapitalo grąžos lūkesčiai ateityje turėtų būti mažesni, pridūrė C. Roemheldas.

Žvelgdami į ateitį, investuotojai pirmenybę teikia cikliniams vertybiniams popieriams ir apskritai stabilioms akcijoms, kurioms augimo atsigavimas turėtų būti naudingas. Kalbant apie regionus, daugelis profesionalių investuotojų sakė pirmenybę teikiantys Europai, kuri tikisi paskatinimo iš didelių investicijų į akcijas, ir Japonijai, kurios akcijų rinka atsilieka nuo Jungtinių Valstijų.

Iš lėto, bet užtikrintai

Nors susirūpinimas, kad JAV federalinis atsargų bankas (FED) ketina griežtinti politiką greičiau nei tikėtasi, birželį suerzino rinkas, investuotojai visgi nemano, kad centrinis bankas kels palūkanų normas artimiausiu metu, arba bent jau ne taip greitai.

Apskritai rinkos dalyviai tikisi, kad centrinio banko politika išliks lanksti, siekiant paremti ekonomikas, išnyrančias iš pandemijos chaoso.

„Kol kas pinigų politika ir fiskalinė politika išlieka švelni visame pasaulyje, ir iš tikrųjų praeis kiek laiko, kol palūkanų normos vėl ims kilti, – sakė Benas Lofthouse‘as, aktyvų valdymo įmonės „Janus Henderson Investors“ akcinio kapitalo pajamų skyriaus vadovas.

Svarbiausia – pajamos

Dauguma investuotojų pajamų augimo atsigavimą vertina kaip pagrindinį veiksnį, kuris gali pakurstyti akcijų rinkos kilimą. Pasauliniu mastu pelno prognozės grįžta į ikipandeminį lygį, ir beveik 50 proc. „S&P 500“ bendrovių padidino savo metines trijų pastarųjų mėnesių prognozes., – vienas iš didžiausių procentinių rodiklių nuo 2010 metų.

„Vien geresnių laikų perspektyva jau nebesuveiks, investuotojai norės realių augimo ar laisvųjų pinigų srautų įrodymų“, – sakė Maxas Anderlas, „UBS Asset Management“ portfelio valdytojas iš Londono.

Vakcinacijos programų pažanga

Nors labiau užkrečiamų viruso atmainų atsiradimas kelia didelę riziką, išsivysčiusių šalių pasiekta pažanga įgyvendinant vakcinacijos programas ramina investuotojus.

„Mes iki šiol vertiname sėkmingą vakcinaciją ir ekonomikų atsivėrimą kaip svarbiausią varomąjį veiksnį, lemiantį geresnes ekonomines ir pajamų perspektyvas, ir galiausiai akcijų rinkos pajamingumą“, – sakė Marija Veitmanė, korporacijos „State Street Global Markets“ vyresnioji investicijų strategė.

Bet gali būti sudėtingiau generuoti akcinio kapitalo grąžą, atsižvelgus į į tai, kad į kainą didžiąja dalimi įskaičiuotas optimizmas, susijęs su ekonomikų atsivėrimu. Pasak Seemos Shah, „Principal Global Investors“ vyriausiosios pasaulio rinkų strategės, investuotojams reikėtų atidžiau rinktis regionus, sektorius ir modelius.

„Akcinio kapitalo kontekste cikliniams vertybiniams popieriams ir stabilioms akcijoms turėtų būti naudingas tikėtinas vartotojų išlaidų augimas, bet investuotojai turėtų apsvarstyti ir ilgalaikio augimo akcijas, pavyzdžiui, megatechnologijų“, – elektroniniame laiške rašė S. Shah, pridurdama, kad šios įmonės tikisi pasipelnyti iš nuolatinio judėjimo link debesų kompiuterijos ir priklausymo nuo technologijų.

Kliūtys kelyje

Galima būtų teigti, kad fonas akciniam kapitalui tiesiog pernelyg geras, tiek euro zonos, tiek JAV ekonominiams rodikliams kaistant. Bet netgi tai nebūtinai vertinama kaip problema.

„Pažvelgus atgal, svarbiausių rodiklių pikas visiškai nereiškia, kad rinkos smuks, – telefonu sakė Claudia Panseri, „UBS Global Wealth Management“ pasaulinio akcinio kapitalo strategė. – Rinka paprastai šiek tiek nuslūgsta, kai imama nerimauti dėl augimo ir kai tikimasi daug griežtesnės ar smarkiai pakoreguotos pinigų politikos. Ir aš manau, kad nėra nė vienos iš šių sąlygų, kad įvyktų kokia nors žymi korekcija.“

Nors pervertinimas galėtų būti vertinamas kaip kliūtis siekti didesnio pelno, investuotojai per daug nesuka dėl to galvos, Patrikas Schowitzas, „JPMorgan Asset Management“ pasaulinių mišrių investicijų fondų strategas, teigė, kad, nors, jo prognozėmis, vertybinių popierių vertė vėliau smuks, tokią dinamiką paskatins
veikiau greičiau nei akcijų kainos augančios pajamos nei silpnos rinkos.

Nors investuotojai prognozuoja, kad pasaulinės akcijos toliau kils, jie perspėja, kad gali kartu augti ir nestabilumas. Indeksas „Cboe Volatility Index“, arba VIX, svyruoja ties žemiausiu lygiu, fiksuotu dar iki praėjusiais metais pandemijos pakurstyto nuosmukio. Iš tiesų „Nasdaq 110 Index“ pasiekė perpirkimo lygį (overbought, rinkos situacija po staigaus kilimo, kurios metu galimas koreguojančio kritimo vykdymas), lėmusį vieną kitą trumpalaikį nuosmukį praėjusiais metais.

Anot kai kurių rinkos stebėtojų, tokių kaip Nigelis Boltonas, vieno iš vyriausiųjų „BlackRock“ investicijų specialistų, vis dėlto bet kokios kliūtys gali virsti pirkimo galimybėms.

„Mes prognozuojame stiprų pajamų augimą, ne tik šiais metais, ne tik atsigavimo perspektyvoje, bet ir 2022-aisiais, taip pat ir 2023-aisiais, nors ir lėtesnį, – telefonu sakė N. Boltonas iš „BlackRock“. – Tad visi šie veiksniai lemia, kodėl mums vis dar prieš akis „bulių rinka“ (bull market), ir, be abejo, ateityje mūsų laukia vingiuotas kelias.“