Toks atokvėpis pirkėjams gali būti trumpalaikis, atsižvelgus į tai, kad jį pakurstė griežtesnės socialinio atsiribojimo priemonės, laikinai įvestos gegužę, siekiant pažaboti COVID-19 protrūkį, sakė Nicholasas Makas, Singapūre esančio „APAC Realty Ltd.“ padalinio ERA mokslinių tyrimų ir konsultacijų skyriaus vadovas.

„Vietos nekilnojamojo turto agentai sureagavo į potencialių pirkėjų atsiribojimą nuo naujų parodomųjų butų, vyriausybei sugriežtinus fizinių kontaktų ribojimus, – sakė N. Makas. – Bet dabar žmonės grįžta, paklausa vėl gali pakilti.“

Singapūro nekilnojamojo turto rinka pastaraisiais metais kaista, nes pirkėjai naudojasi žemomis palūkanų normomis ir lūkesčiais, jog kainos ir toliau augs, ekonomikai atsigaunant po pandemijos. Valstybinių butų ir prabangių namų vertė šoktelėjo, kai kur net iki rekordinių aukštumų.

Kylančios kainos mieste-valstybėje atitinka visame pasaulyje stebimą bumą: kai kur namų vertės kilimas net viršijo lygį, fiksuotą iki pasaulinės finansų krizės, ir tokia dinamika pakurstė susirūpinimą dėl galimo burbulo. Australijos būsto rinka neseniai galėjo pasidžiaugti savo geriausiais fiskaliniais metais nuo 2004 metų, ketvirtadienį parodė naujausi duomenys.

Nors vis garsiau spėliojama, kad Singapūro valdžia gali įvesti vadinamąsias rinkos vėsinimo priemones pirmą kartą nuo 2018 metų, šalies centrinis bankas šią savaitę pareiškė, kad rinka nėra perkaitusi. Tačiau jis išlieka „laba budrus“ dėl kylančių kainų, atsižvelgdamas į su prieinamumu ir rinkos stabilumu susijusias rizikas, tuo atveju, jei kainos išliktų nevaldomos.

Kainų lėtėjimą sukėlė ir sumažėjusios būstų statybų apimtys, sakė Christine Sun, „OrangeTee &Tie“ mokslinių tyrimų ir analizės vyresnioji viceprezidentė. Jos prognozėmis, paklausa turėtų spartėti, iš dalies dėl to, kad būstų pirkėjai nusiteikę atnaujinti įvairiausio tipo būstus, nuo valstybinių iki privačių apartamentų.

„Vietos ir užsienio investuotojai taip pat pirks namus, tikėdamiesi ilgalaikių pajamų iš nuomos“, – pridūrė ji.

Būstų pardavimai gegužę smuko 30 proc., po to, kai vyriausybė apribojo žmonių, norinčių apžiūrėti butus ir pavyzdinius kambarius, skaičių nuo penkių iki dviejų asmenų.

Tas faktas, kad lėtesnis kainų augimas sutapo su šalies centrinio banko komentarais, esą rinka nėra perkaitusi, gali kiek prislopinti susirūpinimą dėl įvedamų ribojimų nuosavybės rinkoje, sakė N. Makas. „Tai, be abejonės, mažina būtinybę taikyti rinkos vėsinimo priemones. Tačiau vyriausybė gali nustebinti pramonę“, pridūrė jis.