Vien šių metų nuostoliai gali siekti nuo 1,7 trln. iki 2,4 trln. dolerių, net jei per antrąjį pusmetį tarptautinis turizmas atsigaus tokiose šalyse kaip JAV, Jungtinė Karalystė ir Prancūzija, kuriose skiepijimo rodikliai yra aukštesni, ataskaitoje teigia Jungtinių Tautų prekybos ir plėtros konferencija.

Tyrimas pabrėžia nevienodų skiepijimo galimybių nulemtą brangiai kainuojantį poveikį visame pasaulyje. Pasak „Unctad“, besivystančios šalys gali sudaryti net 60 proc. pasaulinio bendrojo vidaus produkto nuostolių.

Ataskaita taip pat atskleidžia, kad turizmo krizė dar toli gražu nesibaigė, kadangi daugelyje regionų, kuriuose skiepijimo lygis žemas, vis dar galioja kelionių apribojimai ir draudimai. Remiantis tyrimu, kuris buvo atliktas bendradarbiaujant su JT Pasaulio turizmo organizacija, tokio užsienio turistų skaičiaus, koks buvo matomas iki pandemijos, galima tikėtis nebent 2023 m.

Tokios šalys kaip Tailandas ir Turkija, kurių ekonomikos didele dalimi remiasi užsienio turistais, nuo pandemijos nukentėjo ypač skaudžiai. Turizmo sumažėjimas taip pat kelia grėsmę glaudžiai susijusiems sektoriams, tokiems kaip maistas, gėrimai, mažmeninė prekyba, komunikacijos ir transportas.

Apskritai dėl turizmo žlugimo nekvalifikuotos darbo jėgos nedarbas vidutiniškai pakilo 5,5 proc., o šiame sektoriuje dirba daug moterų ir jaunų žmonių.

„Turizmas suteikia pragyvenimo šaltinį milijonams žmonių, tad vakcinacijos skatinimas siekiant apsaugoti bendruomenes ir palaikyti saugų turizmo atsinaujinimą yra labai svarbus norint atkurti darbo vietas ir reikalingus išteklius, ypač besivystančiose šalyse“, – pažymėjo JT Pasaulio turizmo organizacijos generalinis sekretorius Zurabas Pololikašvilis.

Išsivysčiusios šalys tuo tarpu nekantriai laukia atostogų užsienyje. Remiantis Konferencijų tarybos birželio mėnesio vartotojų pasitikėjimo indeksu, vis daugiau amerikiečių planuoja kelionę į kurią nors užsienio šalį.