„Kaip visuomenė, kaip verslas mes neturime kitos išeities, tik sukurti tvarų verslo modelį, – pirmadienį Kataro ekonomikos forumo metu „Bloomberg Television“ žurnalistei Haslindai Amin sakė M. Ambani. – Manau, tai yra būtina sąlyga kiekvienam verslui, jei jis nori išlikti ir žengti į priekį.“

Paklaustas, ar dėl tokio žalio ėjimo teks sumažinti kai kuriuos „Reliance“ verslus, M. Ambani atsakė, kad „tai reiškia verslo pertvarkymą ir integravimą ateities perspektyvoje“, nepateikdamas daugiau detalių.

Žalesnės ir švaresnės verslo versijos sukūrimas nebus paprastas vertingiausiai Indijos kompanijai, kuri kovo mėnesį pasibaigusiais metais apie 60 proc. pajamų gavo iš angliavandeniliais varomų energijos operacijų. Postūmis vyksta kritiniu metu, kai konkuruojantys magnatai, tarp kurių yra ir antrasis turtingiausias Indijos žmogus Gautamas Adani, dvigubina savo žaliąsias iniciatyvas, atsižvelgdami į Narendros Modi vadovaujamos vyriausybės platesnės politikos direktyvas.

Energetikos gigantai visame pasaulyje socialiai sąmoningų investuotojų yra raginami tobulinti savo aplinkosaugos politiką ir judėti ateities be anglies dioksido link.

Netarši nafta

Praėjusiais metais „Reliance“ užsibrėžė tikslą iki 2035 m. atsisakyti anglies dvideginio – tai trumpesnis laikotarpis, nei ryžosi daugelis pasaulinių kompanijos konkurentų, įskaitant „BP Plc.“ ir „Royal Dutch Shell Plc.“, kurie šį tikslą tikisi pasiekti iki 2050 m.

M. Ambani vadovaujama grupė vasarį įsigijo savo pirmąjį anglies dvideginio požiūriu neutralios naftos krovinį ir sakė, kad ieško ir daugiau tokių partnerysčių. Šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijas, susijusias su naftos gavyba, perdirbimu ir gabenimu, kompensavo žaliavos tiekėjai.

Kompanija jau turi „patentuotą technologiją, skirtą paversti transporto degalus vertingomis naftos chemijos ir įvairių medžiagų sudėtinėmis dalimis“, praėjusiais metais akcininkams sakė M. Ambani ir pridūrė, kad pagrindinis dėmesys bus sutelktas į švarią energiją pasitelkiant vandenilį, vėją, saulę, kuro elementus ir baterijas. Balandžio mėnesį „Reliance“ padėjo įsteigti „India H2 Alliance“ – naują energetinę koaliciją, skirtą vandenilio technologijų – švaresnės iškastinio kuro alternatyvos – komercializavimui.

„Neišvengiama“

Pasak Mumbajaus „WealthMills Securities Pvt.“ vyriausiojo rinkos stratego Kranthi Bathini, „Reliance“ negali likti šios platesnės tendencijos „nuošalyje“, kadangi net tradiciškai nuo naftos priklausomos ekonomikos, įskaitant Saudo Arabiją, skatina žaliąsias iniciatyvas. „Toks pokytis konglomeratui neišvengiamas.“

„Adani“ vadovaujamas konglomeratas taip pat išsikėlė tikslą siekti švarios energijos. „Adani Green Energy Ltd.“ praėjusį mėnesį sutarė pirkti „SoftBank Group Corp.“ 3,5 milijardų dolerių vertės atsinaujinančiosios energijos verslą Indijoje, siekdamas iki 2025 m. įgyvendinti žaliąjį tikslą įgyti 25 gigavatus atsinaujinančiosios energijos pajėgumų. Susidomėjimas ekologija sukėlė akcijų ralį: nuo praėjusių metų pradžios „Adani Green“ pašoko daugiau nei 570 proc., o „Adani Total Gas Ltd.“ – 712 proc.

Indijos vyriausybės pareigūnai svarsto, ar išsikelti tikslą sumažinti šalies šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį iki nulio dar iki 2050 m. – dešimtmečiu anksčiau nei Kinija.

Tačiau „Reliance“ turės apgalvoti savo prioritetus, nes, viena vertus, siekia švaresnių energetikos tikslų ir, kita vertus, bando sukurti partnerystę su Saudo Arabijos valstybine naftos žvalgybos kompanija „Aramco“.

M. Ambani pasisakymas forume nuskambėjo tuo metu, kai Indija atsigauna po sunkios antrosios koronaviruso infekcijų bangos, kuri sukėlė sparčiausiai pasaulyje plintantį „Covid-19“ protrūkį.

„Tikiu, kad ši pandemija nebus paskutinė žmonijos išgyvenama sveikatos krizė“, – interviu sakė M. Ambani. Jis pridūrė, kad pagrindiniai iššūkiai šiuo metu yra „atsikratyti vakcinacijos takoskyros“ ir skaitmeninės prieigos skirtumų, kai pandemijos ištiktame pasaulyje vis daugiau žmonių yra priversti likti namuose dirbti ir mokytis.

„Reliance Jio Infocomm Ltd.“ siekia pašalinti šią spragą ir sustiprinti interneto ryšį, kuris, anot M. Ambani, tampa pagrindiniu poreikiu. „Skaitmeninė atskirtis turi būti panaikinta, – kalbėjo jis. – Tiek tarp šalių, tiek šalių viduje.“