Anot Stokholme įsikūrusio banko, į sąrašą įtrauktos tokios paslaugos kaip individualios konsultacijos investicijų į meną klausimais, instruktažas ultraturtuolių vaikams turto, kurį jie paveldės, valdymo aspektais. O labai daug stresų patiriantiems pasiturintiems klientams SEB planuoja pasiūlyti geros savijautos paslaugą, nors jis ir nedetalizuoja šios paslaugos specifikos.

„Šie klientai yra atviri patrauklioms paslaugoms, kurios gali jų gyvenimą paversti našesniu“, – interviu sakė Williamas Pausas, naujojo SEB turto ir šeimos kapitalo valdymo padalinio vadovas.

Šiaurės Europos regiono ekonominė galia jau paskatino dalį didžiausių bankų priimti papildomų darbuotojų, nes jie įžvelgia čia pelningą rinką, kuri atsigavo nuo pandemijos greičiau nei dauguma kitų. „BNP Paribas SA“ yra vienas iš bankų, plečiančių savo operacijas Šiaurės Europos regione, anot jo paties, dėl „neįtikėtinų“ jo turtų. „Goldman Sachs Group Inc.“ balandį skelbė didinantis savo Šiaurės Europos regiono padalinio personalo skaičių 40 proc., siekdamas užimti didesnę dalį turto valdymo ir investicinės bankininkystės paslaugų sferoje.

Šiaurės Europos regiono pirmavimas pagal BVP

Finansinių bendrovių, suinteresuotų atsiriekti dalelę augančios Skandinavijos gerovės, spektras labai platus, nuo nišinių, į prekybą orientuotų bankų iki JAV kreditorių ir pasaulinių milžinų, po „Brexit“ perkeliančių savo kitados Londone įsikūrusius bankininkus, sako W. Pausas. Tokios tendencijos skatina SEB banką paspartinti savo paslaugų teikimą regiono turtuoliams.

„Pagrindinė strategija yra augti ir plėsti šį verslą savo jėgomis, bet jei atrasime mechanizmą, kuris sutaupys mums laiko ir tinkamai įsilies į mūsų kultūrą ar prasmingą partnerystę, esame tam atviri“, – sakė jis.

Turtas ir lygybė

Skandinavijos gerovė auga po ne vienų metų su rekordiškai žemomis ir net neigiamomis palūkanų normomis, kurios sukėlė namų savininkų ir pensininkų turto kainas. Didžiausi mokesčių tarifai kai kuriose pasaulio dalyse reiškia, kad regionas vis dar gali didžiuotis didesne pajamų lygybe nei daugelis kitų pasaulio ekonomikų, piliečiams turint galimybę nemokamai naudotis sveikatos priežiūros ir švietimo paslaugomis.

SEB vertinimu, beveik 900 000 iš 27 mln. Šiaurė Europos regiono gyventojų šiuo metu yra milijonieriai. Bankas taip pat orientuojasi į klientus Vokietijoje, kuri didžiuojasi turinti 2,5 mln. milijonierių. „Yra daugybė potencialių klientų“, – sakė W. Pausas.

Bet konkurencija su tarptautiniais bankais, siekiančiais plėstis šiaurės Europoje, daro spaudimą vietiniams varžovams, tokiems kaip SEB. Dalis šiuo metu W. Peuso užimamų pareigų siejama su pastangomis iš esmės pakeisti tokią situaciją. Jo manymu, to pasiekti iš dalies būtų galima išnaudojant dabartines SEB pozicijas korporacinėje ir investicinėje bankininkystėje.

Pasak W. Pauso, šeimos turto valdymo (angl. family office) subjektai „sukurs daugybę verslo galimybių investicinėje bankininkystėje ir kaip vieni iš startuolių savininkų“. „Turto kaupimo potencialas labai stiprus“, – sakė jis.

Augant turtuolių skaičiui, kai kurie šiaurės Europos regiono politikai išreiškia susirūpinimą dėl galimų grėsmių, kurias tokia plėtra kelia regiono pajamų lygybės istorijai. Švedijos finansų ministrė Magdalena Andersson užsiminė, kad jos šalis turėtų apsvarstyti papildomą milijonierių apmokestinimą, nes, daugelį metų augant pajamų atotrūkiui, atsirado švedų, 60 kartų turtingesnių už vidutines pajamas gaunantį pramonės sektoriaus darbuotoją.

Norvegijoje, turtingiausioje Skandinavijos ekonomikoje, turto augimo apogėjus buvo pasiektas dar prieš pat pandemiją. „Oslo Philanthropic Exchange“ fondas, įsteigtas prieš dvejus metus, jungia pelno nesiekiančias organizacijas su donorais, norinčiais paaukoti savo turtą svarbiems tikslams.