Ketvirtadienį atidaromas Sankt Peterburgo tarptautinis ekonomikos forumas – didžiausia Rusijos konferencija nuo praėjusiais metais kilusios pandemijos. Nors organizatoriai mėgina sukurti normalumo jausmą, kelionių apribojimai, susirūpinimas dėl saugumo ir trigubai brangesni nei paskutinio 2019 m. forumo bilietai reiškia, jog paroda nebus tokia didelė, kokios norėtųsi.

Svarbiausias penktadienio renginys, kuriame V. Putinas dalyvauja kartu su kitais pasaulio lyderiais ir priima klausimus iš salės, šį kartą atrodys kiek kitaip. Jis bus vienintelis lyderis scenoje, o vaizdo ryšiu prie jo prisijungs Kataro emyras šeichas Tamimas bin Hamadas Al Thani ir Austrijos kancleris Sebastianas Kurzas, namuose tiriamas įtariant melavus įstatymų leidėjams.

V. Putinui gresia gilėjanti izoliacia, susikaupus didžiausiai įtampai su JAV ir Europa nuo Šaltojo karo laikų dėl kibernetinių atakų, šnipinėjimo ir Rusijos paramos kaimyninei Baltarusijai nukreipiant keleivinį lėktuvą ir areštuojant disidentą žurnalistą. Jis taip pat sulaukia aršios kritikos dėl politinių represijų prieš kritikus namuose, įskaitant opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno įkalinimą.
Politiniai nesutarimai atsiliepia ir ekonominiams ryšiams, nes keleri metai tarptautinių sankcijų ilgainiui sumažino augimą ir prisidėjo prie pajamų nuosmukio, nors Rusija po pandemijos atsigauna greičiau, nei prognozuota.

Rezultatams labiausiai pakenkė sankcijos ir Rusijos santykiai su užsieniu bei rublio svyravimas, rodo praėjusią savaitę paskelbta Europos verslo asociacijos narių apklausa.

Vis dėlto šių metų forume dalyvaus maždaug 2000 užsieniečių, daugiausia iš JAV ir Kataro, pirmadienį RBC televizijai sakė Rusijos pirmasis vicepremjeras Andrejus Belousovas.

JAV prezidentas Joe Bidenas šią savaitę pranešė ketinantis per birželio 16 d. viršūnių susitikimą Ženevoje su V. Putinu kalbėtis apie žmogaus teises.

Kai kuriuos atbaidė aukšta forumo kaina. Maskvos kavinių tinklą valdanti verslininkė Anastasija Tatulova teigė, kad pakviesta kalbėti jautėsi pagerbta, kol už šią privilegiją jai buvo pateikta 960 000 rublių (13 000 dolerių) sąskaita.

„Manau, kad atsisakysiu šio malonaus pasiūlymo“, – feisbuke rašė A. Tatulova.

Valstybės remiamas organizatorius „Roscongress“ teigia, kad kaina buvo suderinta su Rusijos visuomenės sveikatos agentūra, siekiant apriboti lankytojų skaičių ir sumažinti „Covid-19“ protrūkio riziką.

Po to, kai jos istorija buvo paviešinta vietinėje žiniasklaidoje, A. Tatulova antradienį feisbuke parašė, kad gavo formą, leidžiančią užsiregistruoti nemokamai – be jokio paaiškinimo ar atsiprašymo.

Nors per dieną forume apsilankys ne daugiau kaip 5000 žmonių, jokia kita tauta nuo pandemijos pradžios nerengė tokio dydžio masinių renginių, pirmadienį vietinei radijo stočiai gyrėsi Sankt Peterburgo gubernatorius Aleksandras Beglovas, praneša valstybės valdoma naujienų tarnyba „Tass“.

Sprendimas surengti konferenciją – Kremliaus atsakymą į Pasaulio ekonomikos forumą – buvo priimtas nepaisant to, kai Rusija atsidūrė tarp labiausiai nuo pandemijos nukentėjusių šalių: naujų infekcijų vėl daugėja. Kampanija įtikinti rusus pasiskiepyti viena iš trijų šalyje sukurtų vakcinų šlubuoja, nes visuomenė, į vakcinas žiūrinti įtariai, skiepijasi nenoriai.

Sankt Peterburgas per pastarąsias dvi savaites vidutiniškai registravo daugiau nei 800 naujų atvejų kasdien, o miesto valdžia nenorėtų, kad forumas taptų užkrato platinimo centru (nors dėl visa ko svečiams įrengė specialias ligoninės palatas).

Forumo metu konferencijų centro dezinfekcijai bus naudojamas specialus „šalto rūko“ procesas, antradienį valstybinei „RIA Novosti“ naujienų tarnybai sakė A. Beglovas.

Prieš atvykdami į specialius centrus, įrengtus viešbučiuose, konferencijos patalpose ir oro uostuose Maskvoje bei Sankt Peterburge, dalyviai turės atlikti „Covid-19“ testus. Dalyvaujantys pagrindinėje komisijoje kartu su V. Putinu iki ketvirtadienio vakaro turės atlikti dar vieną testą.

Dalyviai antradienį viename oficialiame testavimo centre Maskvoje rikiavosi į ilgas eiles, kad gautų leidimą keliauti į Sankt Peterburgą. Organizatoriai ir rėmėjai planuoja tęsti tradiciją ir toliau forume rengti prabangius vakarėlius ir koncertus.

Vietos naujienų svetainė „Fontanka.ru“ balandžio mėnesį pranešė, kad daugiau nei 2000 forumo darbuotojų gaus „Covid-19“ skiepus. Nepaisant to, vakcinuotiems žmonėms, turintiems leidimą dirbti V. Putino apsaugai įrengtoje sanitarinėje zonoje, iki renginio dar teks dvi savaites laikytis izoliacijos, pranešė svetainė, cituodama vidinę atmintinę.

Kaip teigia Amerikos prekybos rūmų Maskvoje vadovas Alexis Rodzianko, užsienio sve
ius gali atgrasinti tai, kad sugrįžus iš Rusijos daugeliui grėstų karantinas. Vis dėlto, anot jo, dalyvaus nemažai aukščiausio rango vadovų.

„Mūsų nariai nori užčiuopti vyraujančią nuotaiką Amerikos verslo atžvilgiu po to, kai diplomatiniai santykiai šiais metais susvyravo, – sako A. Rodzianko. – Visiems norisi susitikimų ir kelionių, žmonės tiesiog pavargo bijoti.“