„GSX Techedu Inc.“ akcijų vertė Niujorko prekyboje trečiadienį nukrito 4 proc. po to, kai „Goldman Sachs Group Inc.“ sumažino akcijų reitingą ir nurėžė orientacinę kainą. Akcijų vertei nuo sausio pabaigos nukritus 88 proc., L. Chenas prarado beveik 14 mlrd. dolerių turto, išsaugojęs tik apie 1,9 mlrd. dolerių grynosios turto vertės, rodo „Bloomberg Billionaires Index“ duomenys.

Kinijos įmonę kamuoja virtinė problemų, įskaitant griežtas šalies įvestas priemones internetinio ugdymo sektoriui, silpnesnę nei tikėtasi rezultatų prognozę ir investuotojo, Billo Hwango aktyvų valdymo įmonės „Archegos Capital Management“, griūtį.

„Politinė rizika šiuo metu kelia didžiausią susirūpinimą“, – sakė Tommy‘is Wongas, Honkonge įsikūrusios „China Merchants Securities International“ analitikas.

GSX atstovas atsisakė komentuoti apie akcijų vertės smukimą ar L. Cheno turtą.

Po to, kai prezidentas Xi Jinpingas kovą užsiminė, kad repetitorių paslaugų, siūlomų mokiniams po pamokų, padaugėjimas daro didžiulį spaudimą Kinijos vaikams, Kinijos švietimo ministeriją imta stebėti po didinamuoju stiklu. Šalies švietimo ministerija planuoja įsteigti specialųjį skyrių, kuris prižiūrėtų visas privačias ugdymo platformas, naujienų agentūrai „Bloomberg“ sakė su situacija susipažinę šaltiniai.

GSX nutraukia savo ikimokyklinio ugdymo verslą 3-8 metų amžiaus vaikams, reaguodamas į taisykles, draudžiančias daželiams ir privataus rengimo mokykloms dėstyti pradinės mokyklos programą, šią savaitę sakė įmonės atstovė Sandy Qin.

Susiklosčius tokia situacijai, bendrovė atleidžia darbuotojus, sakė S. Qin, nors atsisakė patikslinti, kiek žmonių prarado darbą. Anksčiau Kinijos žiniasklaida skelbė, kad bendrovė atleidžia beveik trečdalį savo personalo.

Šių metų balandį GSX buvo viena iš keturių privataus mokymo paslaugų teikėjų, nubaustų maksimalia 500 000 juanių (78 356 JAV dolerių) bauda už melagingų ar klaidinančių kainų nustatymą siekiant privilioti klientų.

L. Chenui, kuris valdo apie 44 proc. GSX akcijų, tai tapo pagrindiniu galvos skausmu, juolab kad jo bendrovės akcijoms jau ir taip skaudžiai kirto sumažinta prognozė. Gegužės pabaigoje GSX pristatė antrojo ketvirčio pajamų prognozę, pastebimai prastesnę už vidutinį analitikų pateiktą įvertinimą. Bendrovės akcijų vertė smuko.

O kovo mėnesį vienas iš svarbiausių įmonės užsienio investuotojų, B. Hwango „Archegos Capital Management“, patyrė fiasko, kai jam nepavyko patenkinti maržos reikalavimų. B. Hwango šeimos investicinė bendrovė užsitikrino didelio finansinio sverto pozicijas GSX versle ir kitose įmonėse, naudojančiose apsikeitimo sandorius. Kai dalis tų akcijų atpigo, bankai pareikalavo įkeisto turto, kurio B. Hwangas nesugebėjo pasiūlyti, tad jiems teko atsikratyti nemažų GSX ir kitų akcijų paketų. GSX vertė per vieną dieną nukrito 56 procentais.

Dar neseniai, sausio mėnesį, L. Cheno turto vertė kone per dvi savaites šoktelėjo trigubai, iki 15,6 mlrd. dolerių, pabrangus GSX akcijoms. Nesutrukdė ir rugsėjį paskelbtas įmonės pranešimas apie tai, kad JAV Vertybinių popierių ir biržos komisija (SEC) pradėjo tyrimą dėl įmonės veiklos ir kad skolintų vertybinių popierių pardavėjams kilo abejonių dėl įmonės verslo.

L. Chenas savo karjerą pradėjo kaip vidurinės mokyklos mokytojas, prieš įsiliedamas į „New Oriental Education & Technology Group Inc.“ kolektyvą 1999 metais ir galiausiai tapdamas jos vykdomuoju prezidentu. 2014 metais jis paliko šią privataus ugdymo paslaugų teikėją ir įkūrė GSX.

Augant pajamoms, akcijų vertė pakilo daugiau nei trylika kartų nuo jų debiuto 2019 metais iki sausio 27-osios. Tačiau skolintų vertybinių popierių pardavėjai nuolat kėlė klausimų dėl bendrovės.

L. Chenas mėgino nuraminti savo darbuotojus po nesėkmės su „Archelogs“, kreipdamasis į juos kovo 29 d. vidiniame laiške, teigiama Kinijos žiniasklaidos pranešime. Jis paragino juos ignoruoti trumpalaikius rinkos pokyčius ir susitelkti ties ilgalaike verte.

Tačiau vyriausybei nustačius griežtesnes pramonės reguliavimo taisykles, net vadinamieji GSX „jaučiai“ ėmėsi svarstyti, kokia toji vertė galėtų būti.

„Mes ilgalaikį verslo modelį dabar suprantame kaip lėtesnį pajamų augimą, bet didesnio pelningumo, priešingai augimui bet kokia kaina, kaip kad būdavo anksčiau“, – sakė T. Wongas iš „China Merchants Securities“.