Nors pinigų politikos pareigūnai išreiškė beveik visuotinį skepticizmą bitkoino ir jo konkurentų atžvilgiu, kriptovaliutoms ir toliau netrūksta entuziastingų sekėjų. Tai paskatino sukrusti kai kuriuos garsiausius finansų pasaulio vardus: Volstrito bankai, kaip antai „Goldman Sachs Group Inc.“, jau siūlo prekybos paslaugas, susietas su kriptovaliutomis.

„Kai kažkas tampa pakankamai didelis, atsiranda tokie dalykai kaip vartotojų interesai ir pinigų plovimas, – pirmadienį sakė „Riksbank“ vadovas Stefanas Ingvesas. – Taigi yra rimtų priežasčių manyti, jog reguliavimas galiausiai įvyks.“ Švedijos finansų reguliavimo tarnybos vadovas Erikas Thedeenas antradienį sakė, kad „akivaizdu, jog reikalinga vienokia ar kitokia reguliavimo forma“.

Švedijos finansų rinkų ministrė Asa Lindhagen sakė, kad vyriausybė jau griežtina kriptovaliutų mainų platformų standartus. Tačiau ji tai pavadino „nebaigtu darbu tarptautiniame lygmenyje“. Ji taip pat teigė, kad pinigų plovimo rizikos, kurią kelia kriptovaliutos, nagrinėjimas – „labai svarbus klausimas“, reikalaujantis bendradarbiauti tarpvalstybiniu mastu.

Toli gražu nėra aišku, kaip reguliuoti produktą, kuris yra sukurtas siekiant išvengti nacionalinių valdžios institucijų patikrinimo. Tačiau vyriausybės jau bando, o Kinija ypatingai didina spaudimą kriptolojalistams.

Kinijos Liaudies bankas neseniai finansinėms institucijoms pranešė, kad joms nebeleidžiama priimti mokėjimų kriptovaliutomis po to, kai prasidėjo kova su kriptokasyba. Tačiau yra ženklų, kad prekybininkai vis dar aktyvūs, tad iššūkis iš tikrųjų nelengvas.

JAV federalinės rezervų sistemos pareigūnai šiuo metu tiria „įvairius būdus, kaip spręsti šią problemą“, gegužės mėnesį sakė Federalinio rezervų banko pirmininko pavaduotojas Randalas Quarlesas. Tačiau federalinėms agentūroms reikės laiko apmąstyti tinkamą reguliavimo metodą, kad jos galėtų sukurti priežiūros sistemą, pridūrė jis.

Europos Sąjungos komisija mėgina išsiaiškinti, kaip geriausia sudaryti kriptoturto reguliavimo sistemą. Rugsėjį ji pasiūlė bandomąjį režimą rinkos infrastruktūroms, besidominčioms prekyba kriptoturtu. Pasak E. Thedeeno, ES kriptovaliutų reguliavimo sistema jau „kuriama“.

Antradienį „Riksbank“ valdytojo pavaduotojas Peras Janssonas išsakė susirūpinimą, kad bitkoinas ir kitos kriptovaliutos ir toliau „smarkiai svyruoja“, o jų tikroji vertė neturi „aiškaus ir konkretaus pagrindo“.

Švedija, kaip ir Kinija, yra viena pažangiausių šalių, bandanti sukurti centrinio banko skaitmeninę valiutą. Pinigų valdžia bando pasirengti grynųjų pinigų, kaip atsiskaitymo formos, išnykimui ir užtikrinti, jog atsiradusios tuštumos neužpildytų kriptovaliutos. S. Ingvesas jau anksčiau yra apskaičiavęs, kad Švedija gali sukurti savo centrinio banko e-kroną per maždaug penkerius metus.

Kriptovaliutų reguliavimas „veikiausiai vyks skirtingu metu skirtingose srityse“, sakė S. Ingvesas.

„Baimė dėl „skaitmeninės dolerizacijos“, palaipsniui prarandant pinigų sąlygų kontrolę, yra viena iš priežasčių, kodėl centriniai bankai įveda savo skaitmenines valiutas (kaip alternatyvą privačioms kriptovaliutoms). Centriniams bankams spartinant perėjimą prie skaitmeninių mokėjimų, tikėtina, kad jie sustiprins pastangas kontroliuoti svyruojančias kriptovaliutas“, – sakė Johanna Jeansson, Šiaurės šalių ekonomistė.