Paryžiuje įsikūrusiai grupei padidinus savo 2021 m. pasaulinio augimo prognozę nuo 5,6 iki 5,8 proc., organizacija perspėjo apie atsiveriančius skirtumus, kurie reiškia, kad pragyvenimo lygis daliai žmonių dar ilgą laiką negrįš iki ikikrizinio lygio.

Tokiose šalyse kaip Argentina ir Ispanija prabėgs daugiau nei treji metai nuo pandemijos pradžios iki bendrojo vidaus produkto (BVP) vienam gyventojui atsigavimo, skelbia naujosios prognozės. Palyginimui, Jungtinėse Valstijose toks laikotarpis užtruks tik 18 mėnesių, Kinijoje – mažiau nei metus.

„Šviesėjanti ekonominė perspektyva teikia šiokią tokią paguodą, tačiau kartu kelia susirūpinimą, jog visa tai vyksta labai netolygiai, – sakė EBPO vyriausioji ekonomistė Laurence Boone. – Rizika, kad pakankamas popandeminis augimas nebus pasiektas ar nebus paskirstytas plačiu mastu, didėja.“

Tokiame įvertinime juntamas aiškus perspėjimas, nes pasitikėjimas auga turtingiausiose pasaulio valstybėse, kurios palaipsniui atšaukia ribojimus ir spartina vakcinacijos kampanijas. EBPO pagyrė vyriausybes už ypač greitą ir veiksmingą politinę paramą, kuri dabar skatina atsigavimą prekybos, gamybos ir vartojimo išlaidų sektoriuose. Tokios pastangos užgydys krizės paliktus randus, teigė 38-ių narių organizacija. Tačiau kartu ji perspėjo, kad galimybių nevienodumo problema gali dar labiau paaštrėti dėl nesėkmingų bandymų įsigyti pakankamą kiekį vakcinų ir užtikrinti paramą besiformuojančioms ir mažas pajamas gaunančioms ekonomikoms, kurios jau dabar turi mažiau pajėgumų atremti sukrėtimus ir kurioms galbūt gresia suverenaus įsiskolinimo bėdos.

Neužtikrinus vakcinacijos visose šalyse, įspėja EBPO, naujos atmainos ir pakartotinai įvedami karantinai gali pakirsti pasitikėjimą, vėl sutrikdyti veiklą ir sužlugdyti įmones.

„Atsigavimas yra gana tvirtas, gana stiprus, bet dabar jis labiausiai priklauso nuo to, ar sugebėsime išlaikyti vakcinacijos ritmą: vakcinacija, vakcinacija, vakcinacija, – interviu „Bloomberg Television“ sakė EBPO generalinis sekretorius Angelis Gurria. – Priešas mutuoja, priešas turi atmainų, jis keičia savo formą ir DNR, todėl mes privalome tam užkirsti kelią, mes privalome pasistengti jį atremti kiek įmanoma greičiau.“

Infliacijos rizika

EBPO perspėjo ir apie naują infliacijos grėsmę dėl didesnių veiklos išlaidų, susijusių su viruso plitimo stabdymu ir tiekimo trikdymais, savo ruožtu, sukeliančiais komponentų stygių ir prislopintą konkurenciją kaip bankrotų išdavą. Įtampa turėtų atslūgti iki metų pabaigos, kai susinormalizuos gamybos pajėgumai ir vartojimas taps labiau orientuotas į paslaugas.

„Infliacija, tikėtina, laikinai padidės, bet ilgalaikė perspektyva lieka neaiški, su kylančiomis rizikomis, – teigė EBPO. – Galimų neigiamų, su pasiūla susijusių padarinių kombinacija gali pakurstyti infliaciją labiau nei prognozuota.“

Taip pat yra rizika, kad finansų rinkoms nepavyks deramai reaguoti į kylančius sunkumus. Organizacija paragino pažengusių ekonomikų centrinius bankus išlaikyti lanksčią politiką ir leisti laikinai viršyti savo užsibrėžtus infliacijos tikslus.

„Dabar ne metas nerimauti dėl infliacijos, nors mes niekada neturėtume jos pamiršti“, – sakė A. Gurria.

EBPO rekomendavo vyriausybėms derinti lanksčią fiskalinę paramą, skirtą ypač smulkiosioms įmonėms, ir pastangas susigrąžinti pasitikėjimą patikimais planais pataisyti valstybės finansus ilgesniuoju laikotarpiu. Organizacija taip pat pareiškė, kad viešosios lėšos būtų greitai panaudotos investicijoms į skaitmeninę ir mažiau anglies dvideginio išskiriančią ekonomiką.

„Šalims pereinant prie geresnių perspektyvų, būtų pavojinga manyti, kad vyriausybės jau daro pakankamai, kad išjudintų ir nukreiptų augimą į platesnį ir tinkamesnį kelią“, – sakė L. Boone.