„Luna“ – didžiausias ir brangiausias turtas, priklausantis kompanijoms, siejamoms su naftos ir dujų magnatu Farchadu Achmedovu, kuris laivą įsigijo iš kito milijardieriaus – Romano Abramovičiaus.

Jachtos taip pat geidžia Tatjana Achmedova, buvusi Farchado žmona, su kuria jis buvo susituokęs 21 metus. Maždaug 250 milijonų svarų (353 mln. dolerių) verta jachta turėtų patenkinti Tatjanos apetitą, jai bandant per Londono teismą iš buvusio vyro prisiteisti 450 milijonų svarų.

Tačiau tai, kaip patyrė Tatjana, nebus lengva užduotis. Derybos su buvusiu vyru nejuda iš vietos, todėl ji ėmėsi kovoti net keliose jurisdikcijose – nuo Dubajaus ir Lichtenšteino iki Maršalo salų. Ši pinigų medžioklė leidžia suprasti, kad Londono teismo sprendimas gali būti nevertas to popieriaus, ant kurio bus atspausdintas, kadangi skyrybų bylos atsakovas savo turtą gali laisvai kilnoti po visą pasaulį ir yra pasiryžęs bylą sužlugdyti.

Farchadas sakė padarysiąs viską, kad jo buvusi žmona negalėtų kėsintis į jo turtą. Ši byla padeda suprasti, kaip pasaulio turtingieji sugeba apsaugoti savo turtą taikydami reguliavimo arbitražą, supriešindami skirtingas jurisdikcijas, sukurdami neskaidrius patikros fondus ir perleisdami nuosavybės teises.

Po paskutinio Londono teismo sprendimo praėjusį mėnesį – šįkart dalyvaujant poros 27-erių metų sūnui Temurui, kuriam, kaip tvirtina Tatjana, tėvas perleido turtą, – Farchadas teigė, kad byla yra „nieko verta ir nieko nekeičianti“. Sūnus buvo labiau sukalbamas, o jo atstovas sakė, kad jis niekada nesiekė supriešinti savo tėvų.

Superjachta „Luna“

„Sudeginsiu šituos pinigus“

Tatjana ir Farchadas susipažino 1989 m., po ketverių metų susituokė ir persikėlė į Londoną, kur nuo to laiko Tatjana gyvena su dviem jų vaikais. Santuoka oficialiai nutrūko 2014 m. pabaigoje.

Po dvejų metų Londono teisėjas Tatjanai priteisė 41 proc. Farchado turto. Farchadas 2016 m. skyrybų nutartį pavadino neteisėta ir persikėlė į Rusiją. „Geriau sudeginsiu šituos pinigus, negu atiduosiu jai“, – tų metų kovo mėnesį jis per „WhatsApp“ rašė sūnui.

Azerbaidžane gimęs Farchadas didžiąją dalį savo pinigų uždirbo 2012 m. lapkričio mėnesį už 1,4 milijardo dolerių pardavęs Rusijos dujų gamintojo akcijų paketą. Tačiau milijardierius atsisakė po skyrybų ką nors sumokėti buvusiai žmonai, taigi Tatjana padavė ieškinius mažiausiai devyniose skirtingose pasaulio šalyse.

Nuo pat pirmosios nutarties Farchadas tvirtino, kad buvusi žmona elgiasi nesąžiningai ir kad ji yra finansiškai įsipareigojusi savo bylinėjimosi finansuotojui „Burford Capital Ltd.“. Jis yra sakęs, kad viską sprendžia fondas, kuris dabar jos vardu „po viso pasaulio teismus vaikosi labai brangiai kainuojančią laukinę žąsį“ – šį kaltinimą „Burford“ atmetė. Firma atsisakė plačiau pakomentuoti bylą.

Anksčiau šiais metais buvę sutuoktiniai aptarė galimą susitarimą, ir Farchadas pažadėjo Tatjanai sumokėti 100 milijonų dolerių, o „Burford“ – dar 15 milijonų, teigė informuoti šaltiniai. Buvęs vyras pažado netesėjo, taigi Tatjana išsiruošė į medžioklę.

Ji jau pasisavino Meno saloje laikomą sraigtasparnį, kurio vertė siekia apie 6 milijonus svarų, ir kėsinasi į privatų lėktuvą. Medžioklė susidūrė su kliūtimis, kadangi turtas dažnai keičia savininką ir keliauja per skirtingas jurisdikcijas.

„Luna“

Kol tęsėsi teismo procesas, didžioji šeimos turto dalis buvo perkelta iš Farchado sąskaitos į Lichtenšteino patikos fondus. Maždaug 140 milijonų dolerių vertės meno kūriniai, įskaitant Andy Warholo ir Marko Rothko paveikslus, atsidūrė milžiniškoje Lichtenšteino saugykloje, vadinamoje „Lobių namais“.

Tuo tarpu „Luna“ – ir jos 50 narių įgula – jau daugiau nei dvejus metus kamuojasi Dubajaus prieplaukoje ir išlieka intensyviausios kovos centre. Retkarčiais laivą panaudoja Farchadas ir Temuras. „Luna“ – viena iš vos keleto prabangių „tyrinėtojų jachtų“ pasaulyje. Šios jachtos turi plieninius korpusus, skirtus pralaužti ledą.

Pasak Tatjanos teisininkų, „Lunos“ savininkas keitėsi jau keturis kartus, kartais per vieną naktį. Jos tyrėjai tvirtina, kad 2018 m. jie rado įtartiną pavedimą – kaip tik tada, kai Tatjanos pusė Lichtenšteino patikos fondui, kuriam priklauso jachta, pritaikė lėšų įšaldymą. Iš asmeninės Farchado sąskaitos Dubajaus jūrų kompanijai buvo sumokėta 65 000 dolerių. Pinigai buvo skirti dideliam vandenyno vilkikui ir vieną akimirką, pasak Tatjanos advokatų, atrodė, kad milijardierius pasijuto užspeistas į kampą ir pamėgino ištrūkti. Mokėjimas paprasčiausiai buvo skirtas ištempti „Luną“ į doką remontui, paaiškino Farchado atstovas.

Tatjana nepavyko pasiekti, kad kiti teismai pripažintų Londono teisėjo nutartis. Dubajaus vietiniai teismai atmetė jo sprendimą dėl santuokos ginčo, kai Farchadas pareiškė, kad tai nesuderinama su šariato įstatymais. Lichtenšteine „realiai neįmanoma“ įgyvendinti Anglijos teismo sprendimų, apgailestavo Londono teisėjas.

Tačiau galingiausias teismo sprendimas Tatjaną pasiekė iš mažytės salų grandinės, esančios už tūkstančių mylių Ramiajame vandenyne.

Superjachta „Luna“

Laivą saisto vėliavos, su kuria jis plaukioja, įstatymai, o „Luna“ plaukia iškėlusi Maršalo salų vėliavą. Šių metų pradžioje vietinis teismas nusprendė palaikyti Tatjaną ir leido ją paskelbti naująja jachtos savininke.

Teismas, priimdamas sprendimą buvusios žmonos naudai, rėmėsi Farchado „veiksmų modeliu“. Milijardieriaus ir Lichtenšteino patikos fondo veiksmai buvo skirti „trukdyti, vilkinti ir vengti patenkinti Anglijos sprendimą dėl pinigų“, teigė teismas.

Farchado atstovas nutarimą atmetė sakydamas, kad „nėra nė vienos patikimos jūrinės ar teisinės nuomonės, kuri tikėtų, kad dėl šio sprendimo bus priverstinai pakeistas savininkas“.

Mūšis tęsiasi

Dar lieka Dubajus, kur „Luna“ stovi įstrigusi prieplaukoje ir pamažu nuvertėja. Vienas brokeris įvertino jos vertę kaip sumažėjusią 110 milijonų dolerių.

Nors Tatjanos pusė pasamdė turto susigrąžinimo firmą, kurioje dirba buvę kariuomenės operatyvininkai, suteikdama peno paskaloms Londono bulvariniuose leidiniuose, kurie piktdžiugiškai aptarinėja specialiųjų pajėgų reidus jachtoje, galiausiai Tatjana turės užsitikrinti emyrato vietinių teismų palaikymą.

„Mes esame savininkas, ir Dubajus turės tai pripažinti, – teigė Jamesas Poweris, amerikietis Tatjanos advokatas, kuris ginčijo bylą Maršalo salų teismuose. – Jiems teks susisukti į riestainį, jei bandys nepaisyti teismo sprendimo.“

J. Poweris – vienas iš daugelio teisininkų, finansuojamų „Burford Capital“, bylinėjimosi bendrovės, kuri, remiantis teismo dokumentais, gaus 30 proc. viso susigrąžinto turto mainais už medžioklės finansavimą. Pernai bendrovė į medžioklę sudėjo 18 milijonų svarų.

„Burford“ pinigai leido Tatjanai Londone paduoti į teismą savo sūnų Temurą, bandant prisiteisti jo vietinį turtą, įskaitant prabangius apartamentus su vaizdu į Haid parką.

Teisėjas įpareigojo Temurą sumokėti motinai daugiau nei 100 milijonų dolerių už tai, kad jis darė „viską, ką galėjo“, siekdamas sutrukdyti jai gauti teismo patvirtintą skyrybų išmoką.

Po šio sprendimo Temuro atstovas pareiškė, kad „nors iš esmės nesutinka su šiuo sprendimu, laikytų jį kaina, kurią verta sumokėti, jei tik tai leis pasiekti susitarimą tarp mylimų tėvų“.

Tačiau nuosprendis įsiutino Farchadą.

„Burford“ leidžiasi į stulbinamai brangią kelionę po pasaulio teismus, siekdamas atimti turtą iš manęs ir iš šeimos patikos fondų“, – teigiama jo pranešime.

Kol kas didžiausias prizas – „Luna“ – lieka Farchado rankose. Tačiau Tatjanos advokatai nepraranda vilties.

„Turtingi žmonės visada gali užvilkinti reikalus, tačiau teisingumas galų gale juos pasiveja“, – sakė J. Poweris.