ES COVID-19 pažymėjimai, kurie bus išduodami nemokamai skaitmeniniu ar popieriniu formatu, įrodys jų turėtojų vakcinacijos statusą, pasveikimo nuo koronavirusinės infekcijos faktą arba neigiamą COVID-19 testo rezultatą. Visos ES valstybės narės priims šiuos pasus turinčius lankytojus iš kitų šalių, nereikalaudami izoliuotis.

Toks žingsnis, skirtas palengvinti keliones Europos Sąjungos viduje, žengtas po to, kai šią savaitę valstybės narės taip pat sutarė leisti atvykti turistams iš Bendrijai nepriklausančių šalių, su sąlyga, jeigu jie bus pilnai paskiepyti mažiausiai keturiolika dienų iki jų atvykimo.

Taip pat planuojama sudaryti vadinamąjį „baltąjį sąrašą“ ES nepriklausančių šalių su nedidelio infekcijos išplitimo lygiu, iš kurių atvykstantys keliautojai bus atleisti nuo reikalavimo būti paskiepyti.
Tačiau derybos tarp Bendrijos valstybių narių dėl to, kurios šalys turėtų būti įtrauktos į šį sąrašą, įstrigo, ir jo paskelbimas gali būti atidėtas dviem savaitėms, pranešė trys diplomatai, susipažinę su situacija. Dėl šios priežasties kurį laiką bus įleidžiami tik pilnai pasiskiepiję amerikiečiai ir Jungtinės Karalystės (JK) gyventojai.

Pasak vieno iš diplomatų, kelios valstybės narės, įskaitant Vokietiją, skeptiškai vertina siūlymus įtraukti Japoniją ir Jungtinę Karalystę į sąrašą, nes nerimaujama dėl cirkuliuojančių naujųjų COVID-19 atmainų. Dabar sprendimo tikimasi po dviejų savaičių, kai sąrašą planuojama atnaujinti, pridūrė diplomatas.

Startas

Naujosios taisyklės, ketvirtadienį suderintos tarp Europos Parlamento ir Bendrijos 27 vyriausybių atstovų, dar turės būti oficialiai patvirtintos, kol galiausiai įsiteisės ir taps įstatymu, įsigaliosiančiu visoje ES birželio pabaigoje. Svarbu pažymėti, kad ES valstybės narės taip pat priims vakcinacijos įrodymus, išduotus ir ne Europos valstybių vyriausybių.

Bet kokiu atveju, tikintis, kad didžioji JAV, Jungtinės Karalystės ir ES populiacijų dalis bus paskiepyta iki liepos mėnesio, naujosios taisyklės leis palaipsniui plėsti keliones, suteikdamos postūmį nuo turizmo priklausančioms valstybėms, tokioms kaip Kroatija, Kipras, Ispanija ir Portugalija.

Visos 27 valstybės privalės priimti skiepijimus vakcinomis, patvirtintomis Bendrijos vaistų reguliuotojo, taip pat ir vakcinomis, kurias naudoti yra leidusi Pasaulio sveikatos organizacija (PSO).

Atskiros šalys, tokios kaip Graikija, jau įsileidžia lankytojus, galinčius įrodyti vakcinacijos faktą arba pateikiančius neigiamą koronaviruso testo rezultatą, nereikalaudamos izoliuotis. Naujosios ES mastu suderintos taisyklės pakeis nacionalinius vakcinacijos sertifikatus, ir grupė ES narių jau taiko bandomąją šios sistemos versiją.

Europos kelionių ir laisvalaikio sektoriaus akcijų indeksas šiais metais pakilo 13,5 proc., prognozuojant, kad spartėjantis vakcinacijos procesas palaikys oro linijas ir viešbučius po beprecedenčio nuosmukio 2020 metais.