Šalies vidurio pietų regione, pagaminančiame daugiausia žemės ūkio produkcijos, dirvožemis išdžiūvęs, o upės nuslūgusios. Sausra tokia didelė, kad ūkininkai nerimauja, jog pasibaigs vandens atsargos, padedančios palaikyti pasėlių gyvybę per ateinančius kelis mėnesius – sausojo sezono metu.

59-erių metų Mauricio Pinheiro savo arabikos pasėlius pradėjo laistyti kovo mėnesį, dviem mėnesiais anksčiau nei įprasta – po to, kai jo 53 hektarų plantacija gavo mažiau nei pusę jai reikalingo lietaus. Augalams jis sunaudoja tiek daug vandens, kad jo nebeužtenka namams. Tam, kad veiktų dušai ir čiaupai, jam teko pasiieškoti kito šulinio.

„Mano drėkinimo rezervuaras jau džiūsta – paprastai tai įvyksta rugpjūtį, – sako M. Pinheiro, gyvenantis Pedreguljo apylinkėse, Alta Možianos regione, San Paulo valstijoje. – Esu tikrai susirūpinęs dėl galimo vandens trūkumo ateinančiais mėnesiais.“

Perspektyva nudžiūti apelsinmedžiams ir kavamedžiams kyla tuo metu, kai žemės ūkio pasėliai yra pašokę į daugiametes aukštumas, išsklaidydami maisto infliacijos baimę.

Didesnės išlaidos maistui gali vėl sugrąžinti badą – visuotinę problemą, kurią dar labiau paaštrino „Covid-19“ pandemija. Kavos ir nerafinuoto cukraus sutartys „ICE Futures“ biržoje Niujorke jau pasiekė ketverių metų aukštumas.

Jei net drėkinamos teritorijos negauna pakankamai vandens, Brazilijos kavos ir apelsinų derlius gali mažėti antrus metus iš eilės. Dabartinis Brazilijos apelsinų derlius, lyginant su praėjusiu sezonu, susitraukė 31 proc., daugiausia per 33 metus. Smarkiai sumažėjo ir arabikos – aukščiausios klasės rūšinės kavos, kurią naudoja tokie tinklai kaip „Starbucks Corp.“ – produkcija.

Nuo sausio iki balandžio mėnesio daugelyje San Paulo ir Minas Žeraiso rajonų kritulių buvo pražūtingai mažai, teigia Johnas Corbettas, „aWhere Inc.“ generalinis direktorius. Kritiniu metu, kai kavamedžiams reikia drėgmės kavos pupelėms auginti, labiausiai nukentėjusios vietovės sulaukė mažiau nei pusės įprastų kritulių. Tai taip pat laikotarpis, kai dirvožemis kaupia vandenį, kad išgyventų sausuoju sezonu.

Negana to, praėjusiais metais kai kuriose Brazilijos vietovėse, ypač San Paule ir Paranoje, pasitaikė sausesnės nei įprasta oro sąlygos, teigia Merilande įsikūrusios „Maxar Technologies Inc.“ meteorologas Paulas Markertas.

Nors Brazilijoje šiuo metų laiku kartkartėmis pasitaiko sausrų, manoma, kad jos tęsis ilgiau nei įprasta, o tai kelia susirūpinimą. Reguliarūs lietūs į regioną sugrįš spalio ar lapkričio mėnesį, bet ne rugsėjį, sako Celso Oliveira, „Somar Meteorologia“ meteorologas.

Maždaug 30 proc. Brazilijos apelsinų derliaus ir 15 proc. arabikos kavos laukų yra dirbtinai drėkinami.

„Upių ir ežerų lygis kelia didelį susirūpinimą“, – teigia Regis Ricco, Minas Žeraise įsikūrusios „RR Consultoria Rural“ direktorius.

Minas Žeraise esančio Serado regiono Monte Karmelo savivaldybės kavos augintojas Francisco Sergio de Assis savo laukus pradėjo drėkinti mėnesiu anksčiau ir nerimauja, kad jo vandens rezervuarai išseks, jei iki rugsėjo taip ir nepalis.

Apelsinų giraitėse situacija tampa kritiška. Emersonas Fachini, apelsinų augintojas, dirbantis 45 hektarų Palestinos savivaldybėje San Paulo valstijoje, pasakoja, kad nuo sausio mėnesio didžiąją laiko dalį drėkinimo sistemos buvo įjungtos.

„Vandens rezervuarai džiūsta, jie bus išeikvoti dar prieš sausąjį sezoną, – telefonu sakė Gilberto Tozatti iš San Paulo „GCONCI-Group Citrus Consulting“. – Situacija paveikė didžiąją San Paulo dalį ir daro žalą ateinančio sezono derliui.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)