Kjellas Inge Rokke, buvęs žvejys, susikrovęs maždaug 5 milijardų dolerių turtą Norvegijos ofšorinėje pramonėje, atskleidė savo įsitikinimą, kad bitkoinai taps „istorijos nugalėtojais“. Dabar K. Rokke pramonės investicijų kompanija „Aker ASA“ teigia esanti atvira idėjai priimti mokėjimus kriptovaliuta.

„Mus domina ši technologija“, – interviu sakė Oyvindas Eriksenas, daugiau nei dešimtmetį dirbantis „Aker“ generaliniu direktoriumi. Jis mano, kad bitkoinai ir blokų grandinės „pakeis elgsenos modelius ir rinkas, kuriose dalyvaujame“.

O. Eriksenas teigia, kad „Aker“, kuriai priklauso naftos gamintojas „Aker BP“ ir kuri neseniai ėmė domėtis ekologiškomis technologijomis ir atsinaujinančia energija, kol kas dar neperkonfigūruoja savo mokėjimų sistemos, tačiau „šioje srityje viskas vyksta labai greitai“. Jam „nesvetima“ mintis gauti mokėjimus bitkoinais, pridūrė jis.

Tokie komentarai atspindi tikėjimo šuolį Norvegijoje, kur centrinio banko valdytojas aršiai kritikavo bitkoinus. Ankstesniame šių metų interviu banko valdytojas Oysteinas Olsenas juos pavadino „pernelyg daug išteklių reikalaujančiais, pernelyg brangiai kainuojančiais ir, svarbiausia, neišsaugančiais stabilumo“. Šią savaitę susirūpinimas dėl anglies dvideginio pėdsako kasant bitkoinus paskatino „Tesla Inc.“ generalinį direktorių Eloną Muską – buvusį šios kriptovaliutos gerbėją – atsukti jai nugarą.

Tačiau „Aker“ teigia, kad pastarieji E. Musko komentarai „nieko nepakeitė“.

Ne ar, o kada

K. Rokke, kuris per holdingo bendroves valdo beveik 70 proc. „Aker“ akcijų, sako, kad bitkoinų patekimas į pagrindinę ekonomiką yra neišvengiamas. „Klausimas yra ne ar, o kada“, – rašė jis laiške akcininkams šių metų pradžioje. Vadinasi, „Aker“ privalo „neatsilikti nuo laikmečio“, pridūrė jis.

Bitkoinai nuo pat praėjusių metų atsigavimo sulaukė iškilių finansų pramonės atstovų dėmesio. Tarp žymiausių investuotojų ir šalininkų – Danas Loebas, „Third Point LLC“ generalinis direktorius, ir Cathy Wood, „Ark Investment Management“ vadovė. Volstritas irgi jau susitaikė su bitkoinais, o „Morgan Stanley“ savo klientams siūlo bitkoinų fondą, kuris seka, kaip sekasi šiai kriptovaliutai. „JPMorgan Chase & Co.“ panašų fondą ketina pasiūlyti ir savo klientams.

E. Muskas anksčiau buvo aršus bitkoinų rėmėjas, tačiau dabar sako, kad jaudinasi, jog bitkoinų kasyba yra per daug priklausoma nuo anglies. Nors verslininkas pakartojo įsitikinimą, kad kriptovaliutos vis dar turi ateitį, jo komentarai šią savaitę paskatino staigų bitkoinų išpardavimą. Vis dėlto per pastaruosius metus ši kriptovaliuta pakilo daugiau nei 400 proc.

K. Rokke jau įsteigė bitkoinų investicinę bendrovę „Seetee AS“. Idėja – patyrinėti šios kriptovaliutos potencialą, pasitelkus pradinę kapitalo injekciją – 500 milijonų kronų (60 milijonų dolerių). Likvidus „Seetee“ turtas bus skaičiuojamas bitkoinais, kurie, anot K. Rokke, turi tokį „didžiulį pranašumą“, kad kitos kriptovaliutos vargu ar pajėgs jiems prilygti.

Nepaisant šio pranašumo prieš konkurentus, bitkoinas išlieka labai nepastovus. Šių metų pradžioje Nassimas Nicholas Talebas, knygos „Juodoji gulbė: mažai tikėtino poveikis“ (“The Black Swan: The Impact of the Highly Improbably”) autorius, pranešė išpardavęs savo turimus bitkoinus, nes „valiuta negali būti labiau nestabili už tai, ką už ją perki ir parduodi. Bitkoinais negali įkainoti prekių.“

Tačiau laiške akcininkams K. Rokke pabrėžė: „Turime tikėtis didelio nepastovumo. Bet mums tai nerūpi, nes mes tikime ilgalaikiu funkcionalumu.“