„Tai, kas vyksta, labai panašu į pirkimo karštligę, – per metinį Los Andžele surengtą virtualų konglomerato susirinkimą kalbėjo „Berkshire Hathaway Inc.“ generalinis direktorius, – Žmonės turi kišenėse pinigų ir jie nesibodi mokėti didesnes kainas“.

W. Buffetto nuomone, prie spartesnio nei tikėtasi atsigavimo prisidėjo skubios ir ryžtingos priemonės, kurias paskelbė JAV Federalinis atsargų bankas (FED) bei JAV vyriausybė. Pasak jo, būtent tokios priemonės padėjo 85 proc. ekonomikos įjungti „superaukštą pavarą“. Bet augimui sparčiai atsigaunant, o palūkanų normoms išliekant žemoms, daugelis – įskaitant ir „Berkshire“ – didina kainas, ir žmonės susiduria su didesne infliacija „nei jie tikėjosi prieš šešis mėnesius“, sakė jis.

W. Buffettas per šių metų susirinkimą vėl susitiko su savo ilgamečiu bičiuliu ir verslo partneriu Charlie‘u Mungeriu. Ch. Mungeriui nepavyko dalyvauti praėjusių metų susirinkime Omahoje, Nebraskos valstijoje – gimtajame W. Buffeto mieste, – dėl šalyje galiojusio karantino. Dalis akcininkų džiaugėsi išvydę duetą drauge atsakinėjant į klausimus.

„Aš tikrai manau, kad tiek Charlie‘is, tiek Warrenas pademonstravo savo įprastą neįtikėtiną įžvalgumą ir intelektinę jėgą“, – sakė Jamesas Armstrongas, „Henry H. Armstrong Associates“ prezidentas, turintis ir „Berskhire“ akcijų.

W. Buffettas ir Ch. Mungeris keletą valandų atsakinėjo į klausimus iš įvairiausių sričių, nuo ekonomikos iki klimato ir diversifikacijos, specialios paskirties įsigijimo bendrovių, taip pat žinomų kaip SPAC, bumo, mokesčių bei pareigų perdavimo. Žemiau pateikiama informacija, kurią pavyko surinkti:

Spaudimas dėl klimato kaitos:

„Berkshire“ pajuto spaudimą iš akcininkų, pateikusių du pasiūlymus; vienas iš jų buvo pagerinti skaidrumą, susijusį su „Berskhire“ veikla klimato kaitos srityje. Tikėtasi, kad ši tema taps viena iš ryškiausiu susirinkimo akcentu, – taip ir buvo.

Paklaustas apie pasiūlymus, W. Buffettas laikėsi savo ankstesnės pozicijos. Kompleksas priemonių, kuriomis raginama pateikti išsamias ataskaitas apie verslo linijas, aprėpiančias nuo energetikos iki geležinkelių, buvo, jo žodžiais, „kvailas“. Pasiūlymai vėliau buvo atmesti per balsavimą.

W. Buffetto taip pat buvo pasiteirauta apie „Berkshire“ įsigytas naftos ir dujų gamintojos „Chevron Corp,“ akcijas. W. Buffettas teigė nejaučiantis „jokio sąžinės graužimo“ dėl bendrovės nuosavybės vertybinių popierių, kurie, anot jo, pasitarnavo visuomenei daugeliu atžvilgių. Nors jis pripažino, kad pasaulis gręžiasi nuo angliavandenilių, žmonės, atstovaujantys kraštutinėms bet kurio ginčo pusėms, yra „šiek tiek kuoktelėję“, sakė jis.

Gregas Abelis, „Berkshire Hathaway Energy“ pirmininkas, pavadino klimato kaitą „reikšminga rizika“. Jis pridūrė, kad jie kelia tikslus per dešimt metų skirti 18 mlrd. dolerių perdavimo infrastuktūros objektams.

„SPAC-žudikės“:

W. Buffettas perspėjo investuotojus, kad „Berkshire“ gali kilti sunkumų sandorių sudarymo sferoje, klestint specialios paskirties įsigijimo bendrovėms, tvirtai įsigalėjusioms rinkoje per praėjusius metus.

„Jos yra žudikės, – apie SPAC įmonių įtaką „Berskhire“ galimybėms rasti perkamų verslovių, kalbėjo W. Buffettas. – Tai nesitęs amžinai, bet būtent ten yra dabar pinigai, o Volstritas veržiasi ten, kur yra pinigų.“

90-ies metų amžiaus W. Buffettas dalį „Berkshire“ šeštadienį vykusio metinio susirinkimo skyrė ir neseniai kilusiam bumui mažmeninės prekybos sektoriuje ir dienos prekyboje. Per pastaruosius metus nemažai žmonių patraukė į akcijų rinkos „kazino“, sakė jis.

Mokesčiai:

Pasak W. Buffetto, JAV prezidento Joe Bideno pasiūlymai dėl įmonių mokesčių didinimo pakenktų „Berkshire“ akcininkams.

Jis pridūrė, kad antimonopoliniai įstatymai ir mokesčių politika gali pakoreguoti bendrovės situaciją, bet nauji mokesčių įstatymai nepakeis jos vykdomos „jokių dividendų“ politikos.

Valdžios tęstinumas, įpėdiniai:

W. Buffettas ir 97-erių Ch. Mungeris per šeštadienį vykusį susitikimą atsakė į daugybę klausimų, bet du jųdviejų pagrindiniai pavaduotojai, Gregas Abelis ir Ajitas Jainas, vadovaujantis draudikams, taip pat dalijosi scena. Investuotojai galėjo iš arčiau pažvelgti į šią porelę, kurie laikomi labiausiai tikėtinais įpėdiniais.

Ch. Mungeris trumpai užsiminė apie „erą po Buffetto“, ir tai pakurstė spėlionių socialinėje žiniasklaidoje apie labiausiai tikėtiną kandidatą, W. Buffetto įpėdinį. Generalinis direktorius pabrėžė, kad decentralizacija neveikia visur, nes tam būtina tam tikra kultūra, kurią privalo turėti verslovės.

„Taip, bet mes ją turime, – primygtinai tvirtino Ch. Mungeris. – Ir Gregas palaikys tokią kultūrą.“

G. Abelis jau seniai laikomas pagrindiniu kandidatu, galinčiu pakeisti W. Buffettą, ypač po to, kai jis buvo pakeltas į vicepirmininko pareigas ir jam buvo patikėta visų nedraudiminių operacijų priežiūra. Jam atitenka platus pareigų spektras, įskaitant „BNSF Railway“ ir energetikos verslo priežiūrą.

Klaidos:

W. Buffettas per šeštadienio susirinkimą dėl kai ko ir atgailavo. Jis pažymėjo, kad pernai inicijuotas dalies „Apple Inc.“ akcijų pardavimas buvęs klaida, ir net pareiškė, kad sveikatos priežiūros bendra įmonė „Haven“, įkurta su „JPMorgan Chase & Co.“ ir „Amazon.com Inc.“, manė galėsianti įveikti JAV sveikatos priežiūros išlaidų „soliterį“, bet soliteris laimėjo.

„Ko gero, tai buvo klaida“, – apie praėjusiais metais organizuotus „Apple“ akcijų pardavimus kalbėjo W. Buffettas. Kovo pabaigoje „Berkshire“ vis dar valdė apie 110 mlrd. JAV dolerių vertės „iPhone“ gamintojos akcijų. – Iš tiesų, Charlie, pasakyk man, ar ir tu manai, kad tai buvo klaida“, – kreipėsi jis į Ch. Mungerį, kuris dalijosi su juo pranešėjo platforma.

Piniginė pagalvė:

Dar prieš susirinkimui prasidedant, bendrovė publikavo savo pirmojo ketvirčio pelno rezultatus, parodžiusius investuotojams, kad įmonės veiklos pelnas per ataskaitinį laikotarpį išaugo 19,5 procento.

„Berskhire“ baigė ketvirtį su beveik rekordine kasa grynųjų pinigų – 145,4 mlrd. dolerių, toliau generuodama lėšas sparčiau nei W Buffettas galėjo jas panaudoti. W. Buffettas išpirko tik 6,6 mlrd. dolerių vertės „Berkshire“ akcijų, nors ankstesniais ketvirčiais buvo numatyta rekordinė 9 mlrd. dolerių suma, ir pirmąjį ketvirtį fiksavo antrus didžiausius grynuosius akcijų pardavimus per beveik penkerius metus.