Pandemija išstūmė vyresnio amžiaus darbuotojus ir pagilino nelygybę, kadangi mažesnes pajamas gaunantiems darbuotojams teko visas krizės svoris.

Ekonomistai perspėja, kad vis dar reikės nueiti ilgą kelią, kol visuotinis užimtumas sugrįš ten, kur buvo iki pandemijos.

Apžvelgsime darbo vietų atsigavimą labiausiai išsivysčiusiose ekonomikose:

Atgimstanti JAV darbo rinka siūlo daugiau galimybių ir greitesniu klipu, nei tikėjosi daugelis ekonomistų ir darbdavių. „Nonfarm“ darbo užmokesčių skaičius kovo mėnesį padidėjo 916 000, paversdamas niekais vidutinį ekonomistų įvertinimą – 660 000. Tačiau pastebimas ir atotrūkis. JAV dirbančių moterų vis dar yra beveik dviem milijonais mažiau nei prieš „Covid“. Labiausiai nuo kitų grupių atsilieka juodaodės moterys. „Bloomberg Economics“ skaičiuoja, kad per šį ketvirtį JAV nedarbas nukris žemiau 6 proc., o ketvirtąjį ketvirtį pasieks 5,1 proc. 2022 m. pabaigoje nedarbas turėtų būti sumažėjęs iki 4 proc.

Atspari Japonijos darbo rinka maskuoja savo silpnumą. Laisvų darbo vietų proporcija, lyginant su prieš pandemiją buvusiu lygiu, vis dar yra smarkiai sumažėjusi, o tai liudija silpną viešbučių, restoranų ir barų padėtį. Bedarbių yra mažiau nei žmonių, išleistų nemokamų ar laikinų atostogų, o darbo jėgą paliekančiųjų skaičius kartu paėmus auga. „Bloomberg Economics“ tikisi, kad Japonijos bedarbystės lygis antrąjį ketvirtį padidės maždaug iki 3 proc., nes atnaujintos viruso kontrolės priemonės kirto per paslaugų sektorių.

Vokietijos darbo rinka buvo atsparesnė nei kitų Europos šalių dėl didesnės ekonomikos priklausomybės nuo gamybos, nors tūkstančiai įmonių vis dar kenčia nuo neseniai pratęstų pandemijos apribojimų. Daugelį verslų vargina beveik šešis mėnesius trunkantys karantinai, o darbo rinkai dar teks nueiti ilgą kelią iki visiško atsigavimo. „Bloomberg Economics“ tikisi, kad Vokietijos nedarbo lygis ketvirtąjį ketvirtį sumažės iki 4,2 proc., o 2022 m. pabaigoje sieks 4 proc.

Kovo mėnesį netikėtai susilpnėjo Jungtinės Karalystės darbo rinka: atlyginimai pirmą kartą per keturis mėnesius sumažėjo, o didelis žmonių skaičius iškrito iš darbo jėgos. Kaip ypatingas rūpestis pabrėžiamas ilgalaikis šalies jaunimo nedarbas. Bendras užimtumas išlieka maždaug 800 000 darbo vietų mažesnis nei prieš pandemiją. „Bloomberg Economics“ tikisi, kad ketvirtąjį ketvirtį JK nedarbas sieks 6 proc., o paskutinį 2022 m. ketvirtį sumažės iki 4,8 proc.

Nors darbo ieškančių žmonių skaičius Prancūzijoje nuo visų laikų aukščiausio lygio per pirmąjį karantiną sumažėjo, jis vis dar viršija prieškrizinį lygį, o vasario mėnesį maždaug du milijonai žmonių tebedirbo pagal trumpalaikio įdarbinimo schemas. Sparčiai daugėjant registracijų į mokymus, Prancūzijos darbuotojai tikisi esminių pokyčių darbo rinkoje. „Bloomberg Economics“ prognozuoja, kad trečiąjį ketvirtį Prancūzijos nedarbo lygis pakils iki 8,3 proc., o 2022 m. ketvirtąjį ketvirtį sumažės iki 8,0 proc.

Nuo pandemijos pradžios praėjusį vasarį Italija prarado apie 896 000 darbo vietų. Ji tapo viena iš pirmųjų viruso skaudžiai paveiktų šalių, o ekonominė produkcija pernai susitraukė beveik 9 proc. Nedarbo lygis kovą sumažėjo iki 10,1 proc. (vasarį dar siekė 10,2 proc.). Moterys, jaunimas ir paslaugų sektorius išlieka tarp labiausiai nuo pandemijos nukentėjusių grupių. „Bloomberg Economics“ prognozuoja, kad Italijos nedarbo lygis ketvirtąjį ketvirtį sumažės iki 9,4 proc., o 2022 m. pabaigoje sieks 8,9 proc.

Kanados ekonomika atkūrė beveik 90 proc. iš beveik 3 milijonų darbo vietų, prarastų per pirmąją pandemijos bangą (JAV – tik kiek daugiau nei 60 proc.). Ištisus mėnesius duomenys rodo atsigavimą, kuris stebina net optimistiškiausiai nusiteikusius analitikus.

Šis atsparumas lėmė, kad Kanados bankas tapo pirmuoju pagrindiniu centriniu banku, kuris pranešė apie savo ketinimus sumažinti piniginių stimulų lygį. „Bloomberg Economics“ tikisi, kad 2021 m. ketvirtąjį ketvirtį bedarbių lygis sumažės iki 6,7 proc., o 2022 m. ketvirtąjį ketvirtį – iki 5,9 proc.

Pietų Korėjos darbo rinka tik pradėjo atsigauti, tačiau didžiąją augimo dalį skatina laikini ir padieniai darbuotojai – užimtumas ir darbo jėgos aktyvumas išlieka gerokai žemesnis nei iki „Covid“.

Atlyginimų augimas išlieka menkas, o jaunimo nedarbas – didžiausias tarp visų amžiaus grupių. Mažiausiai visos pandemijos metu nukentėjo 60 metų ir vyresnių asmenų užimtumas. „Bloomberg Economics“ prognozuoja, kad šiais metais Pietų Korėjos nedarbas vidutiniškai sieks apie 4 proc.

Australija – viena iš pirmųjų valstybių, atgavusių visas per pandemiją prarastas darbo vietas. Tai atspindi sėkmingą ankstyvą „Covid-19“ užgniaužimą ir didžiulį fiskalinį-piniginį stimulą, kuris paskatino ekonomiką atsigauti su trenksmu.

Dalyvavimas darbo rinkoje yra rekordiškai aukštas, o nedarbo lygis sparčiai juda teisinga linkme. Tačiau atlyginimai auga vangiai, ir nors nedarbas sumažėjo, daugybė žmonių norėtų dirbti daugiau valandų. „Bloomberg Economics“ tikisi, kad Australijos nedarbo lygio mažėjimas 2021 m. antroje pusėje sulėtės, o iki 2024 m. turėtų siekti apie 5 proc.

Santrauka:

„Spartaus atsigavimo JAV pradžia ir schemos, leidžiančios darbuotojams neprarasti darbo vietų Europoje, reiškia, kad darbo rinkos vaizdas nėra toks niūrus, koks galėjo būti, – apibendrino „Bloomberg Economics“ vyriausiasis ekonomistas Tomas Orlikas. – Vis dėlto pandemijai paspartinus perėjimą nuo mažų, daug darbo reikalaujančių firmų prie didesnių, technologiškai pažangių jų konkurenčių, grįžimas į ankstesnį užimtumo lygį bus sudėtingas.“