Jie karštai laukia vakcinų krovinio, pažadėto praėjusios savaitės pabaigoje pasirašytame dekrete, ir viliasi, kad jis padės pasiekti visuomenės imunitetą tarp 70 000 salos gyventojų. Vos tik visi bus paskiepyti, salą bus galima paskelbta „laisva nuo COVID zona“, ir tai padės užtikrinti pasiturinčiųjų turistų srautus iš šiaurinės Europos ir Jungtinių Valstijų.

„Dar vakar skambino vienas anglas ir pasiteiravo, ar būtų galima surengti vestuves mūsų kurorte šią vasarą, bet mums pasirodė per sudėtinga surengti tokią šventę, nes daugelis svečių turėjo atvykti iš įvairių pasaulio vietų, – kalbėjo 58-erių metų Giovanas Giuseppė Mattera, kuriam priklauso pagrindiniame salos mieste įsikūręs „Lido Ricciulillo“ kurortinis viešbutis ir restoranas. – Dabar, kai žinau, kad atvyksta vakcinos, aš jam turbūt perskambinsiu.“

Salos, kurios gali lengvai užsidaryti nuo plintančios COVID-19, ruošiasi atsiriekti didžiausią pelno riekę iš Europos turizmo šią vasarą, parodydamos dar vieną pavyzdį, kaip smarkiai pasaulio ekonomiką supurtė pandemija, išryškindama naujus laimėtojus ir pralaimėtojus. Graikija su savo nuo turizmo priklausančia ekonomika šiame žaidime griežia pirmuoju smuiku, – turinti šimtus salų, ji jau paskiepijo daugumą mažiausių salų gyventojų. Italijoje, kur didžioji dalis pajamų iš turizmo paprastai generuojama žemyninėje dalyje, tie, kurie negali pasikliauti vandens telkiniais, kad šie padėtų apsaugoti jų verslus nuo viruso, nepasiduoda be kovos.

Iki pat dabar masinę vakcinaciją keliose dešimtyse šalies jūros salų trikdė regionų gubernatorių protestai, – pastarieji tvirtino, kad niekam neturėtų būti suteiktas prioritetas. Salų gyventojai atremia: tokia priemonė yra būtinas žingsnis tam, kad Italija išliktų konkurencinga. „Tai neturėtų būti kova tarp tų, kurie laimi ir tų, kuriems nepasiseka, – sakė Luca D‘Ambra, Iskijos ir Pročidos salų viešbučių savininkų asociacijos pirmininkas. – Čia, Italijoje, mes jau sugaišome pernelyg daug laiko – Graikija prabilo apie nuo COVID-19 laisvas salas dar prieš mėnesį.“

Tikimasi, kad Europos pajamos iš turizmo šią vasarą atsigaus vos tik įsigalios vakcinos pasų sistema. Tokie dokumentai pasitarnaus kaip įrodymas, jog jų turėtojai yra pasiskiepiję vakcina nuo COVID-19 arba turi neseniai atlikto testo neigiamą rezultatą. Pilna vakcina pasiskiepijusiems amerikiečių turistams bus leidžiama lankytis Europos Sąjungoje po šią savaitę paskelbtų politikos pakeitimų.

Graikijos sala Skiatas viliasi paskiepyti visus 6 600 gyventojų iki gegužės pradžios, kad galėtų pritraukti turistų srautus jau pačioje turizmo sezono pradžioje. Pasak mero Thodorio Tzoumo, sezoniniai darbininkai, manoma, bus antri eilėje, vos tik bus paskiepyti vietiniai gyventojai.

„Mes tiesiogiai bendraujame su oro linijomis ir sulaukiame beprecedenčio susidomėjimo iš kelionių operatorių,“ – sakė Th. Tzoumas.

Tačiau situacija vis dar gali pakrypti nepageidaujama linkme, nes salos negalės visiškai atsitverti nuo nepasiskiepijusių pašaliečių. Viruso protrūkis saloje su vos keliomis ligonių lovomis yra daug rizikingesnis scenarijus nei žemyninėje dalyje, kur didmiesčiai lengvai pasiekiami.

Iskija, kuri gali sutalpinti per 300 000 turistų per sezono piką, turi tik 75 ligoninių lovas. Per stipriausią viruso protrūkį praėjusiais metais COVID pacientai turėjo būti perkeliami į žemyninę dalį. Skiatas turi tik vieną sveikatos centrą ir, esant skubiam atvejui, kariuomenės sraigtasparniu transportuoja ligonius į kurią nors ligoninę žemyne.

Michaelas Blandy‘is, pirmininkaujantis grupei „Blandy Group“, turinčiai 15-os viešbučių Portugalijos Madeiros saloje ir kitur akcijų, perspėja, kad pasų sistema deramai veikti pradės tik antroje metų pusėje, vos tik bus paskiepyti dauguma europiečių. Iki tol kelionių operatoriai jau bus išnaudoję didžiąją dalį sezono. Iki šiol tik 22 proc. ES gyventojų yra paskiepyti bent viena vakcinos doze, net jeigu vakcinacijos tempai pastarosiomis savaitėmis paspartėjo.

Iskija, kurioje turizmas ikipandeminiais metais klestėjo – ypač po jos vaizdingų aprašymų Elenos Ferrantės Neapolietiškoje sagoje, užsibrėžė tikslą iki gegužės pabaigos paskiepyti 70 proc. gyventojų. Gretimose Kaprio ir Pročidos salose artimiausiomis savaitėmis taip pat bus vykdoma masinės vakcinacijos programa. Darbuotojams, dirbantiems turizmo sektoriuje Amalfio pakrantėje žemyninėje dalyje, bus suteikta pirmenybė tik po to, kai salos bus pilnai paskiepytos, per spaudos konferenciją pirmadienį pareiškė regiono gubernatorius.

„Sezoninio turizmo sektoriuje svarbi kiekviena savaitė, – sakė G. G. Mattera, „Lido Ricciulillo“ kurortinio viešbučio savininkas. – Kuo greičiau pradėsime reklamuoti savo, kaip „laisvos nuo COVID zonos“, statusą, tuo geriau.“