Konteinerių, gabenančių prekes iš Kinijos į JAV vakarinės pakrantės ir Europos uostus, kainos kelis mėnesius siekė kone rekordines aukštumas. Sąlygos yra palankios ir dar didesniam augimui, nors tokiu metų laiku kainos paprastai švelnėja. Be to, kai kurių didžiausių JAV importuotojų pasirašytos naujos sutartys leidžia suprasti, jog augimas nebus trumpalaikis.

Dauguma didžiųjų mažmenininkų ir gamintojų su vandenynų vežėjais pasirašo metines sutartis, kad užfiksuotų konteinerių gabenimo tarifus. Privačios derybos paprastai vyksta kaip tik šiuo metų laiku.

Pagrindinėje prekybos juostoje, jungiančioje Aziją su Šiaurės Amerika, pastarųjų savaičių sutarčių kainos siekia apie 2500–3000 dolerių už 40 pėdų (12 metrų) konteinerį – 25–50 proc. brangiau, nei prieš metus, teigia George’as Griffithsas, „S&P Global Platts“ pasaulinės konteinerių gabenimo tarifų nustatymo komandos redaktorius.

„Vadinasi, žmonės tikisi, jog tai užsitęs, ir nesitiki, kad tarifai artimiausiu metu sumažės“, – sakė G. Griffithsas. Konteinerių vežėjai „šiuo metu yra stiprioje pozicijoje“, pridūrė jis.

Šalies tiekimo kanalai yra tokie suraizgyti, kad į juos dėmesį atkreipė ir Federalinės rezervų sistemos pareigūnai, kurie bando nustatyti pinigų politiką, paremtą JAV atsigavimo greičiu ir infliacijos perspektyvomis.

Nors ateinančiais mėnesiais numatoma stabili gamybinė veikla, „pranešimai apie medžiagų ir darbo jėgos trūkumą, taip pat apie transportavimo sunkumus rodo tam tikras galimas gamybos atsigavimo kliūtis“, teigiama trečiadienį paskelbtame centrinio banko Federalinio atvirosios rinkos komiteto posėdžio kovo 16–17 d. protokole.

„Mūsų laukia pokalbis apie infliaciją, – interviu „Bloomberg Television“ sakė „Bianco Research“ prezidentas ir įkūrėjas Jimas Bianco. – Jei ją matysime, Federalinis rezervų bankas turės paspartinti sprendimus.“

Daugybinės kliūtys

Aukštesnes gabenimo išlaidas sukėlė įvairių veiksnių kombinacija, įskaitant paklausos didėjimą ir stimulų programą, perkimštus uostus ir nepakankamą kiekį laivų, krovikų ir sunkvežimių. Problemos yra per plačios, kad jas būtų galima pataisyti kokiu nors trumpalaikiu sprendimu, be to, jos sukelia domino efektą visose JAV tiekimo grandinėse.

Visa tai reiškia galvos skausmą tokiems verslininkams kaip Arnoldas Kamleris, „Kent Bicycles“ generalinis direktorius.

„Galėčiau mūsų verslą apibūdinti kaip bandymą žaisti „Pagauk kurmį“, – interviu sakė A. Kamleris. – Tik išsprendi vieną problemą – čia pat išdygsta kažkas naujo.“

Ferfilde, Naujajame Džersyje įsikūrusio dviračių gamintojo, kuriam dirba 225 žmonės ir kuris importuoja detales iš Azijos, generalinis direktorius teigia, kad siuntimo išlaidos pastaraisiais mėnesiais išaugo daugiau nei dvigubai. Negana to, sunkvežimių vairuotojai reguliariai vėluoja paimti iš sandėlių prekes, o detalių trūkumas neleidžia patenkinti paklausos. „Kent“ per pastaruosius 12 mėnesių pakėlė dviračių kainas keturis kartus, iš dalies genamas augančių krovinių gabenimo išlaidų, žaliavų ir tarifų.

Beprecedentis augimas

Gordonas Downesas, internetinės krovinių platformos „New York Shipping Exchange“ generalinis direktorius, sakė, kad didesnės įmonės dėl užsakymų dydžio paprastai užsitikrina geresnius gabenimo tarifus. Tačiau mažesnės paliekamos tarifų ir kainų augimo malonei.

„Jei nesate iš tikrųjų didelis siuntėjas, galintis vadovauti sudėtingam derybų procesui ir turintis daug svertų, esate priversti priimti šias sutartis“, – sakė G. Downesas.

Pavyzdžiui, mažesnėms įmonėms taikomi tarifai ir kainų priemokos gali būti susiję su bet kuo – nuo oro sąlygų ir laivų spūsčių iki degalų ir žaliavų kainų.

A. Kamleris pasakojo, kad jo sutarčių sąlygos leido konteinerių vežėjams reikalauti priemokų piko sezono metu, kuris veikiausiai tęsis iki lapkričio vidurio. Jei jis nesutiks su šiomis sąlygomis, negalės pagaminti daugiau dviračių. „Kada sutartis nėra sutartis? Tada, kai pasirašote sutartį su garlaivių kompanija“, – sakė A. Kamleris.

Pasaulio laivybos taryba, atstovaujanti lainerių pramonei, teigė, kad didžiausi logistiniai sunkumai kyla sausumoje ir kad rinką veikia pasiūla ir paklausa.

„Kadangi laivyboje gabenamų prekių išlaidos vienam vienetui paprastai nedidelės, paklausa nėra labai jautri kainai, – elektroniniu paštu sakė Vašingtone įsikūrusios tarybos prezidentas ir generalinis direktorius Johnas Butleris. – Taigi, kai paklausa viršija pajėgumus iki tokio lygio, kokį matome šiandien, tarifai kyla.“

Jimas Estillas, Kanados „Danby Appliances“ vykdomasis pareigūnas, pasakojo, kad kroviniai kartais pralaukia uostuose net dešimt dienų, kol būna pakraunami į traukinius ar sunkvežimius. Tai lemia aukštesnes kainas: pavyzdžiui, šaldiklis, kuris paprastai parduodamas už 350 dolerių, dabar dėl laivybos problemų kainuoja 70 dolerių brangiau. „Kainų kilimas tik prasideda“, – sakė jis.

Piko sezonai

JAV ir kitur vandenynų laivyba paprastai kasmet turi du piko sezonus. Vienas prasideda prieš pat Kinų naujuosius metus, kai kompanijos kaupia atsargas prieš Kinijos gamyklų uždarymą atostogoms, o kitas prasideda vasaros pabaigoje, kai pradedama ruoštis kalėdiniam apsipirkimui.

Būta optimizmo, kad tarpinis laikotarpis 2021 m. išvalys konteinerių spūstis, tačiau praėjusį mėnesį įvykęs Sueco kanalo užblokavimas sukėlė dar daugiau įtampos, sužlugdžiusios visas viltis.

Problemos kyla visoje korporacinėje aplinkoje. „Nike Inc.“ teigė, kad jų pajamos per paskutinį ketvirtį sumažėjo 10 proc. dėl tiekimo grandinės iššūkių, įskaitant konteinerių trūkumą ir JAV uostų spūstis.

A. Kamleris iš „Kent“ prisipažino, kad įprastu atveju didelės siuntimo išlaidos ir detalių trūkumas jį labai neramintų. „Vienintelė paguoda, kad visi mano konkurentai sėdi vienoje valtyje“, – pridūrė jis.