„Kriptovaliutos gali būti labai nestabilios, nes jų vertė paprastai nėra susijusi su jokiais pagrindiniais ekonominiais rodikliais, – pirmadienį atsakydamas į vieno parlamentaro klausimą sakė Singapūro pinigų institucijos (angl. Monetary Authority of Singapore, MAS) pirmininkas. – Iš to galima daryti išvadą, kad jos, kaip investiciniai produktai, yra labai rizikingos ir, be abejonės, netinka mažmeniniams investuotojams.“

Pasak jo, kriptovaliutos fondai negali būti parduodami mažmeniniams investuotojams. MAS taip pat turi įgaliojimų taikyti papildomas priemones atsiskaitymo skaitmeniniais žetonais paslaugų teikėjams, kuriais remiantis, esant būtinybei, yra reguliuojamos kriptovaliutų prekybą siūlančios biržos, teigia Tharmanas Shanmugaratnamas, kuris taip pat eina vyresniojo ministro ir socialinę politiką koordinuojančio ministro pareigas.

MAS pirmininko komentarai nuskambėjo tuo metu, kai bendra kriptovaliutų rinkos vertė pirmą kartą perkopė 2 trln. JAV dolerių slenkstį, dėl smarkiai padidėjusios institucijų susidomėjimo išaugusi dvigubai per maždaug du mėnesius. Bitkoinas šovė į viršų, kai investuotojai ėmė domėtis kriptovaliutomis, tikėdamiesi, kad jos padės padidinti grąžą iš investuotų pinigų dabartiniame nulinių palūkanų normų pasaulyje. Tokios bendrovės kaip „Tesla Inc.“ kovą pranešė leisianti „Tesla“ klientams pirkti automobilius mokant bitkoinais.

Kriptovaliutų prekyba Singapūre išlieka nedidelė, palyginti su akcijomis ir obligacijomis; pernai pagrindinėje akcijų biržoje bendras didžiausias „Bitcoin“, „Ethereum“ ir XRP dienos prekybos mastas sudarė 2 proc. vertybinių popierių dienos prekybos vidurkio, sakė Tharmanas Shanmugaratnamas.

Pinigų plovimo rizikos

Nors tokios figūros kaip Elonas Muskas, Markas Cubanas ir Paulas Tudoras Jonesas pritaria kriptovaliutoms, MAS vadovas nėra vienintelis reguliuotojas, kuris atsargiai vertina pramonę, vis dar keliančią susirūpinimą dėl galimų sukčiavimų. Viena Europos Sąjunos priežiūros institucija neseniai perspėjo dėl „žymių“ investuotojų rizikų po bitkoino vertės šuolio, ir Gary‘is Gensleris, pasirinktas vadovauti JAV vertybinių popierių ir biržos komisijai (SEC), klausyme dėl savo kandidatūros tvirtinimo sakė, kad agentūros tikslas užtikrinti, jog kriptovaliutų rinkoje nebūtų sukčiaujama, kelia rimtą iššūkį agentūrai.

Tuo tarpu Singapūro valdžia sustiprino kovą su pinigų plovimu ir terorizmo finansavimo rizikomis, susijusiomis su kriptovaliutomis, sakė Sh.. Thamrnanas.

Viena iš MAS priemonių buvo sustiprinti kriptovaliutų sektoriaus priežiūrą, norint nustatyti įtartinas sistemas ir didesnės rizikos veiklas, kurioms gali prireikti papildomo patikrinimo, sakė Sh. Tharmanas. MAS taip pat toliau stengiasi kuo daugiau informuoti apie investavimo į skaitmeninius aktyvus rizikas ir taip padėti žmonėms išvengti apgaulių ar „per neapsižiūrėjimą prisiimto sukčių tarpininko vaidmens“, sakė jis.

„Kriptovaliutos aktyvų erdvė nuolat juda, – teigė Tharmanas Shanmugaratnamas. – MAS atidžiai stebi įvykius ir ketina toliau pritaikyti savo taisykles, siekdama užtikrinti, kad reguliavimas išliktų veiksmingas ir proporcingas keliamoms rizikoms. Investuotojai, savo ruožtu, turėtų būti ypač atsargūs prekiaudami kriptovaliutomis.“