Panašu, kad pasaulinės rinkos, atsigaudamos nuo pandemijos nuostolių, pasiekė lūžio tašką. Ankstesniuose etapuose tvyrojo neįprastas sutarimas, susijęs su, pavyzdžiui, aukso prekyba ir akcijų prekyba iš namų, vėliau sekė statymai dėl vertės rotacijos ir kylančios pajamingumo kreivės. O kas bus toliau – nebeaišku.

Imkime kad ir vertės-augimo diskusiją. „Societe Generale SA“ ir „JPMorgan Chase & Co.“ teigia, kad vertės akcijos šiame rinkos ciklo etape išliks sėkmingos. „Prudential Financial Inc.“ ir „AlphaOmega Advisors LLC“ svarsto, kad šis sektorius turėtų atsitraukti. Nesutariama ir dėl dolerio likimo, ir kito Iždo žingsnio.

Augantis neapibrėžtumas glaudžiai susijęs su lūžio tašku, pasiektu kovojant su koronavirusu. Vakcinų programa suteikia vilčių, kad pandemija galiausiai bus suvaldyta, tačiau tas faktas, kad daugelyje šalių daugėja naujų atvejų, visas viltis gali paversti niekais. Tuo pat metu kyla susirūpinimas, kai atsigavimas išsivadės, vos tik bus atšauktos paskatos.

„Susikaupusi paklausa greičiausiai paskatins atsigauti ciklinius sektorius, kurie labiausiai nukentėjo nuo pandemijos, tačiau atsigavimas gali būti trumpalaikis, nes paskatos pamažu nyks, o investuotojai turės prisitaikyti prie naujo popandeminio pasaulio, – teigia Charlie Ripley, vyriausiasis „Allianz Investment Management“ investicijų strategas iš Mineapolio. – Naujame kraštovaizdyje gali būti nelengva naviguoti.“

JAV prezidento Joe Bideno siūlomas 2,25 trilijonų dolerių vertės infrastruktūros paketas gali dar labiau sujaukti sistemą, priklausomai nuo to, kokios tiksliai išlaidos ir mokesčių padidinimai bus įgyvendinti.

Vertė prieš augimą

Kol kas strategai audringiausiai diskutuoja dėl vertės ir augimo privalumų. Šiais metais nugalėjo vertė, nes įsibėgėjo atsigavimas: „Russell 1000 Value Index“ nuo 2020 m. pabaigos pakilo 11 proc., o „Growth Index“ – mažiau nei 1 proc. Vis dėlto pastarosiomis savaitėmis šis skirtumas ėmė mažėti.

Pasak „SocGen“, tolesnis vertės augimas – tik laiko klausimas. „Vertė (ir cikliškumas apskritai) ir toliau teikia reikšmingą vertinimo pranašumą likusiai rinkai, – teigia Solomonas Tadesse, Šiaurės Amerikos kapitalo tyrimų vadovas iš Niujorko. – Praradęs palankumą turtas šiame rinkos ciklo taške paprastai laimi dėl potencialaus daugybinio augimo.“

„JPMorgan Chase“ prognozės taip pat teigiamos: pasak jų, vertei išeis į naudą kylančios palūkanų normos ir statesnė pajamingumo kreivė.

„Atsigavimas, kol kas esantis pradinėse stadijose, labiausiai pasitarnauja vertei“, – penktadienio pranešime teigė strategai, vadovaujami Dubravko Lakos-Bujaso iš Niujorko. Vis dėlto, „nors manome, kad vertei ir prekybos atnaujinimui vis dar yra kur augti, norėtume atkreipti dėmesį į aukštesnės kokybės kompanijas, turinčias didesnę išliekamąją galią, pavyzdžiui, mažmeninės prekybos ir energetikos srityse“.

„Prudential Financial“ laikosi visiškai kitokios nuomonės.

Prekyba, anot jų, „klesti“, o „laukti atsitraukimo neprotinga“, pažymėjo Quincy Krosby, vyriausioji rinkos strategė iš Niuarko (Naujasis Džersis). Potencialiame JAV infrastruktūros pakete akcijos sparčiai kilo, o bet kokie sunkumai priimant teisės aktus galėtų paskatinti jų išpardavimą, sakė ji, pridurdama, kad toks nuosmukis galėtų būti geras išeities taškas.

„AlphaOmega Advisors“ taip pat praranda entuziazmą dėl vertės akcijų.

„Dabar laikas patraukti pinigus nuo stalo, – teigia Peteris Cecchini, Niujorko nepriklausomos tyrimų ir konsultacijų firmos įkūrėjas ir vyriausiasis strategas. – Galbūt naujausias paskatų raundas palaikys ciklinę prekybą šiek tiek ilgiau, bet netikiu, kad ciklas baigsis geruoju, kaip galėtume tikėtis po normalios recesijos, – rašė jis penktadienio pranešime. – Protingiausia būtų laikytis numatytos taktikos ir mikliai reaguoti.“

Iždo „buliai“ ir „meškos“

Neaiški pasaulinė perspektyva atsispindi ir Iždo rinkoje.

„JPMorgan Asset Management“ laikosi „meškos“ požiūrio, sakydamas, kad po pastarojo laikotarpio obligacijų rinkos nepastovumo „tinkama vieta“ JAV dešimties metų obligacijų pajamingumui – maždaug 2 proc. Pasak Niujorko pinigų valdymo kompanijos vyriausiojo investicijų vadovo Bobo Michele’io, tikėtina, kad tai įvyks po 1,5–1,75 proc. konsolidavimo apytikriai ketvirčio pabaigoje.

„HSBC Holdings Plc“ požiūris kitoks. Iždo dešimties metų obligacijų pajamingumas iki metų pabaigos sumažės iki 1 proc., nes paskatomis pagrįsto ekonomikos atsigavimo nepakaks ilgalaikiam kainų spaudimui sugrąžinti, praėjusią savaitę sakė Londone įsikūręs fiksuotų pajamų tyrimų vadovas Stevenas Majoras. Stipriam infliaciniam sukrėtimui reikėtų susikaupusios vartotojų paklausos, kad ekonominė produkcija sustiprėtų „daugeliui metų į priekį“, sakė jis.

Lyginamasis dešimties metų obligacijų pajamingumas antradienį pakilo iki aukščiausio lygio per 14 mėnesių – 1,77 proc., o paskui vėl nusmuko.

Ginčas dėl dolerio

Ne mažiau nesutarimų kyla ir dėl klestinčio dolerio atsigavimo.

Valiutos pakilimas ilgai nesitęs, nes tai tik „priešingos tendencijos ralis platesnėje „meškų“ rinkoje“, pirmadienio pranešime rašė Niujorko „Morgan Stanley Wealth Management“ strategai, vadovaujami Lisos Shalett. „Yra tvirtų priežasčių „meškų“ rinkai: didėjantis fiskalinis ir prekybos deficitas, kylanti valstybės skola, auganti prieš dolerį nukreiptos reguliavimo ir mokesčių politikos tikimybė, itin atsargi Federalinio rezervų banko pozicija ir didėjanti konkurencija dėl užsienio valiutų rezervų.“

„American Century Investments“ dolerio atžvilgiu laikosi „buliaus“ pozicijos, remdamasis didėjančiu Iždo pajamingumu ir geresnėmis ekonominio augimo perspektyvomis.

„Čia svarbiausia augimo diferencialai – o augimo diferencialai šiais metais palankūs JAV“, – teigė Abdelakas Adjriou, Londono kompanijos portfelio valdytojas. Šios pozicijos jis laikėsi jau šių metų pradžioje, kai dešimties metų obligacijų pajamingumas pakilo virš 1 proc.

„Masinis reagavimas“

Paprastas faktas, kad rizikos turtas sulaukė visuotinio susidomėjimo – dar viena priežastis, kodėl verta juo suabejoti.

„Kas kartą, kai buvo matomas panašus masinis reagavimas į rizikos turtą – žaliavas, varį,„Russell 2000“, prekybą valiutomis – situacija pasunkėdavo, nes pozicionavimas tapdavo vienpusis, – teigė Michaelas Purvesas, „Tallbacken Capital Advisors LLC“ generalinis direktorius iš Niujorko. – Iš pradžių viskas tiesiog paprasčiau – rizikos ir grąžos santykis geresnis. Kai tik sandoriai tampa visiems įdomūs, jie tampa nebe tokie pelningi.“