Žmogiškųjų išteklių profesionalų grupė CIPD pranešė, kad du trečdaliai kompanijų kuria hibridinį darbo modelį, kai žmonės biure praleidžia tik dalį laiko. Maždaug 71 proc. darbdavių teigė, kad darbuotojų buvimas namuose produktyvumą arba padidino, arba beveik neturėjo jam įtakos.

Šios išvados papildo diskusijas apie tai, kaip atrodys darbovietės, kai JK atsisakys nurodymo leisti žmonėms, jei tik įmanoma, atlikti savo darbą iš namų. Po ankstesnių karantinų ministro pirmininko Boriso Johnsono vyriausybė agresyviai ragino grįžti į biurus. Nuo to laiko įprotis dirbti iš namų vis labiau įsigalėjo, o daugelis darbuotojų sako norintys daugiau lankstumo.

„Pandemija parodė, kad darbo būdai, kurie anksčiau atrodė neįmanomi, iš tiesų yra įmanomi“, – ketvirtadienio pranešime pažymėjo Claire McCartney, vyresnioji CIPD politikos patarėja išteklių ir įtraukties klausimais.

Kontorinio darbo ateitis turės didelę įtaką ekonomikos atsigavimui po didžiausios recesijos per tris šimtmečius, kadangi miesto centre įsikūrusios parduotuvės ir restoranai kartu su tūkstančiais darbo vietų yra priklausomi nuo to, ar žmonės sugrįš į biurus. Anglijos banko valdytojas Andrew Bailey yra sakęs, kad dalis darbo ir toliau bus atliekama iš namų. Kitas banko pinigų politikos komiteto narys Jonathanas Haskelis teigė, kad produktyviai dirbti ne iš biuro sugeba tik medijų ir technologijų darbuotojai.

Iždo komitetas parlamente ketvirtadienį paskelbė pradėsiantis tyrimą, kaip vyriausybė galėtų padidinti ekonomikos našumą ir apriboti dėl pandemijos patiriamą darbo jėgos žalą. Taip pat bus tiriama, ar Anglijos bankas turi tinkamų priemonių, kurios padėtų ekonomikai atsigauti.

Atskira lankstaus darbo platformos „Flex“ atlikta apklausa atskleidė, kad darbuotojai aktyviau pradeda darbo paieškas, tikėdamiesi, kad karantinas pasibaigs per dvi savaites nuo kovo 12 d. Daugeliu atvejų vargu ar jie sugrįš į tas darbovietes, kuriose dirbo anksčiau.

Nors ieškančių darbo bare skaičius pakilo 98 proc., trečdalis platformos vartotojų nusprendė atsisakyti karjeros aptarnavimo srityje ir pereiti į gamybą arba įrenginių valdymą. Paieškų skaičius „surinkėjo“ pozicijai (darbas sandėliuose ir siuntų paruošimas) daugiau nei padvigubėjo.

„Covid-19“ nuspaudė JK darbo rinkos stabdžius ir daugeliui žmonių kilo abejonių, kur sukti toliau“, – teigė „Flex“ generalinis direktorius Jackas Beamanas.

CIPD tyrimas buvo paremtas pokalbiais su 32 vyresnio rango vadovais ir dviem atskiromis vyresnio rango sprendimų priėmėjų ir darbuotojų apklausomis, atliktomis gruodžio ir sausio mėnesiais. Tyrimas taip pat nustatė:

  • Nepilnas darbo valandas (įskaitant keturias darbo dienas per savaitę ar mažiau) šiuo metu dirba 19 proc. darbuotojų, nors tokio lankstumo norėtų 28 proc.
  • Trečdalis darbdavių teigia, kad darbas iš namų padidino produktyvumą (birželį tokių atsakymų buvo 28 proc.).
  • Darbdavių, kurie teigia, kad namuose dirbantys žmonės tapo mažiau produktyvūs, proporcija sumažėjo nuo 28 proc. iki 23 proc.
  • Beveik pusė darbdavių planuoja darbo valandas padaryti lankstesnes, leidžiant pradėti ir užbaigti darbo dieną savo nuožiūra.