Pandemija sukėlė didžiulį galvos skausmą žmonėms, kurių darbas – įvertinti dabartinį infliacijos lygį ir nustatyti etalonus, kurie bus naudojami jos įvertinimui ateityje. Jie susiduria su dviem esminėmis problemomis.

Pirma, tokie matuokliai, kaip Vartotojų kainų indeksas (VKI), yra pagrįsti „krepšeliu“ pirkinių, kuriems amerikiečiai tipiškai leisdavo pinigus iki pandemijos – tačiau pandeminiais metais šie pirkiniai gerokai skiriasi.

Antra, standartinis infliacijos skaičiavimo būdas – lankymasis parduotuvėse ir kainų tikrinimas – šiuo metu neprieinamas. Tyrėjai karantino metu to padaryti negalėjo, taigi duomenyse žioji skylės. Bet kuriuo atveju, didžioji dalis pirkinių persikėlė į internetą, kur kainos gali būti pritaikomos individualiems pirkėjams ir sparčiai keičiamos, todėl jas išmatuoti sunkiau.

Šios dvi problemos – daugiau nei techninės. Beveik 80 milijonų amerikiečių – pradedant socialinių pašalpų ir maisto kuponų gavėjais, baigiant kolektyvinių darbo užmokesčio susitarimų darbuotojais, – pajamos vienu ar kitu būdu yra susietos su VKI. Jei nepavyksta užfiksuoti pragyvenimo išlaidų pokyčių, jų biudžetai gali sumažėti. (Federalinė rezervų sistema naudoja kitokį infliacijos matą, pagrįstą modernesniais išlaidų modeliais, todėl jos palūkanų normų sprendimai yra mažiau veikiami matavimo trikdžių.)

Krepšelio problema

Spartus ekonomikos atsigavimas po pandemijos sukelto nuosmukio skatina nerimą dėl jį lydinčio infliacijos augimo. Trečiadienį paskelbti duomenys rodo, kad JAV įmonių sumokėtų ir nustatytų kainų rodikliai kovo mėnesį pasiekė rekordą.

Infliacijos technikams pagrindinį iššūkį kelia krepšelio problema.

„Iš tikrųjų VKI svoriai atėjus pandemijai staiga tapo atgyvenę“, – lapkričio mėnesio pristatyme kalbėjo Tarptautinio valiutos fondo statistikos departamento ekonomistas Marshallas Reinsdorfas.

Pavyzdžiui, valgymas restoranuose užima 6,3 proc. amerikietiško VKI krepšelio, tačiau M. Reinsdorfas skaičiuoja, kad pasikeitę išlaidų įpročiai pandemijos metu šį svorį galėjo sumažinti beveik perpus. Tuo tarpu amerikiečiai pradėjo leisti daugiau pinigų maisto prekių parduotuvėse, kur kainų augimas pernai paspartėjo.

Harvardo verslo mokykloje dėstantis ekonomistas Alberto Cavallo sukūrė JAV infliacijos matuoklį „Covid-19“ erai – naudodamas krepšelį, pagrįstą kreditinių kortelių operacijomis, atspindinčiomis tai, ką iš tikrųjų pirko amerikiečiai. Matuoklis nuosekliai rodė aukštesnį rodiklį nei oficialus VKI, o praėjusį mėnesį pirmą kartą nuo pandemijos pradžios viršijo 2 proc.

Įprastomis aplinkybėmis Darbo statistikos biuras, kuris JAV pateikia pagrindinius infliacijos skaičius, atnaujintų VKI krepšelį kitų metų pradžioje, kad atspindėtų 2020 m. vartojimo įpročius. Tačiau tai gali sukelti naujų problemų – neįprastus išlaidų įpročius įtvirtinant kaip būsimos infliacijos etaloną.

„Laikinai nepasiekiami“

Darbo statistikos biuras ketina pakoreguoti savo įprastines procedūras, el. paštu pranešė biuro ekonomistas Jonathanas Churchas. Alternatyvos būtų tokios: apsimesti, kad 2020-ieji niekada neįvyko, ir remtis ankstesnių metų duomenimis, arba pakoreguoti „Covid“ eros skaičius remiantis antriniais šaltiniais, teigia Randalas Verbrugge, Klivlando federalinio rezervų banko vyriausiasis ekonomistas. Bet kuriuo atveju yra rizika, kad matavimai išsikreips ir toliau.

Kiti pasaulio centriniai bankai susiduria su panašiomis problemomis. Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija netrukus turėtų paskelbti keletą patarimų valstybėms narėms.

Antroji problema susijusi su duomenų rinkimu. Darbo statistikos biurui dirba apie 400 tyrėjų, kurie renka informaciją apie kainas dviem pagrindiniais apklausų metodais: vienas iš jų yra skirtas prekes ir paslaugas parduodančioms įmonėms, o kitas klausinėja nuomotojų ir nuomininkų apie nuomos mokesčius.

Prieš pandemiją daugiau nei 70 proc. pirmosios apklausos duomenų – ir apie 40 proc. antrosios – buvo surinkta per asmeninius apsilankymus: metodas buvo sustyguotas per daugelį metų. Tačiau praėjusį mėnesį 84 proc. kainų duomenų buvo surinkta internetu, o likusi dalis – telefoninių apklausų metu. Nuomos tyrimas buvo atliktas išimtinai telefonu.

„Dėl šių veiksnių padidėjo laikinai nepasiekiamų ir apytikslių kainų skaičius, – teigiama biuro parengtoje naujausioje VKI ataskaitoje. – Daugelis indeksų pagrįsti mažesniais nei paprastai surinktų duomenų kiekiais.“

Žemės riešutų kremo, citrinų ir brokolių kainos vasario mėnesio nacionalinėje statistikoje liko neužpildytos. Duomenys apie naujų automobilių kainas Detroite, vadinamame Motorų mieste, buvo įvardyti „netinkamais skelbti“.

Internetinis iššūkis

Nors kainų inspektoriai netrukus turėtų galėti sugrįžti į parduotuves, vartotojai gali nuspręsti verčiau to nedaryti. Per pandemiją paspartėjo perėjimas prie elektroninės prekybos: 2020 m. ketvirtąjį ketvirtį ji sudarė 19 proc. pagrindinės JAV mažmeninės prekybos, arba beveik 4 procentiniais punktais daugiau nei prieš metus.

Manoma, kad konkurencija tarp internetinių ir tradicinių mažmenininkų spaus infliaciją žemyn. Tačiau A. Cavallo teigia, kad jo internetinių kainų indeksas nuo lapkričio mėnesio sparčiai auga, nors tai neatsispindi VKI.

Gali kilti ir platesnių matavimo problemų, nes internetiniai pardavėjai gali lengvai pritaikyti kainas individualiems pirkėjams ir koreguoti jas tūkstančius kartų per dieną naudodami algoritmus.

„Tai iš tiesų kelia iššūkį statistikos agentūrai, – sako R. Verbrugge. – Kaip jie sužinos realias kainas, kurias turi mokėti vartotojai?“