Pagal pirmadienį paskelbtą „Microsoft“ darbo tendencijų indeksą, kuriame buvo apklausta 30 000 žmonių iš įvairių kompanijų 31 šalyje ir panaudota trilijonai duomenų, susijusių su darbu ir našumu, gautų iš „Microsoft 365“ programinės įrangos ir „LinkedIn“ tinklo, 41 proc. respondentų teigė, kad svarsto galimybes pakeisti darbą, o 46 proc. atsakė, kad šiais metais planuoja persikelti į naują lokaciją – tai atspindi didesnį lankstumą dirbant iš namų. Nuovargio rodikliai yra plačiai paplitę – 54 proc. darbuotojų teigė, kad yra pervargę, 39 proc. – išsekę.

Tačiau darbuotojų vargai pandemijos metu, kai daugelis paliko biurus ir persikėlė dirbti nuotoliniu būdu, lieka nepastebėti jų vadovų ir kompanijų savininkų, kurie buvo vienintelė apklausta grupė, didžiąja dalimi atsakiusi, jog šiuo metu klesti. Z kartos darbuotojai (nuo 18 iki 25 metų amžiaus) yra vieni iš labiausiai prislėgtų – mokslininkai svarsto, kad jų izoliacijos jausmas yra aukštesnis, nes jie dar tik pradeda karjerą ir nėra sukūrę šeimos. Klestintys vadovai – daugiausia vyrai; atlikus tyrimą nustatyta, kad daugiausia iššūkių patiria moterys, klientų aptarnavimo srityje dirbantys žmonės ir naujai priimti darbuotojai.

„Viršininkai nesuvokia, kas vyksta, – sakė „Microsoft“ viceprezidentas Jaredas Spataro. – Šešiasdešimt vienas procentas šių žmonių tvirtina, kad jų įmonės klesti, ir tai yra 23 proc. daugiau, nei atsakė vidutinis darbuotojas. Čia nesueina galai. Vadovams kažkodėl atrodo, kad viskas puiku.“

Nors tyrimas parodė, kad „Microsoft“ pokalbių ir telekonferencijų programa „Teams“ vis labiau populiarėja, jis taip pat atskleidė, kad toks nevaldomas augimas sekina darbuotojus. Laikas, praleistas „Teams“ susitikimuose, išaugo daugiau nei dvigubai ir toliau auga, susitikimai vidutiniškai yra 10 minučių ilgesni, o eilinis „Teams“ vartotojas per savaitę išsiunčia 45 proc. daugiau tekstinių pranešimų (iš jų 42 proc. daugiau po įprastų darbo valandų).

Žmones apėmė jausmas, kad staiga nebeliko ribų: „Mano viršininkas kažkodėl galvoja, kad gali mane pažadinti septintą ryto ir rašinėti septintą, aštuntą ar devintą valandą vakaro“, – cituoja J. Spataro. – Mes manome, kad svarbu pripažinti, jog žmonės dirba produktyviau laikydamiesi nustatyto grafiko.“

Panašu, kad kompanijos yra linkusios ir toliau dirbti nuotoliniu būdu, net jei kai kuriose šalyse pandemija atslūgsta. Darbo skelbimai „LinkedIn“ nuotolinio darbo srityje išaugo penkis kartus, o „Microsoft“ teigė, kad į tokias pareigas vis dažniau pretenduoja skirtingos darbuotojų grupės. Tačiau dėl nuotolinio darbo susitraukė socialiniai tinklai: „Teams“ ir „Outlook“ el. pašto duomenys rodo, kad sumažėjo pranešimų, siunčiamų visai komandai, didesnėms grupėms ar grupėms už pagrindinės darbuotojo teritorijos ribų, ir daugiau dėmesio skiriama siauram bendradarbių ratui. Programinės įrangos gamintojai nerimauja, kad tokia tendencija gali pakenkti naujovėms.

„Microsoft“ pranešė, kad vėliau šį mėnesį atidarys Redmondo (Vašingtonas) darbuotojų miestelį ir priims į biurus norinčius sugrįžti darbuotojus. Tačiau konferencijų salės vis dar nebus naudojamos, sakė J. Spataro. Kompanija darbuotojams patvirtino, kad net ir galutinai atidarius biurus, jie galės pusę laiko dirbti iš namų, neprašydami specialaus leidimo.