Sankcijos galėtų būti paskelbtos tarpinėje ataskaitoje, kurioje gali būti išskirta ir viena draudimo bendrovė, dirbanti su laivais, dalyvaujančiais dujotiekio tiesime Baltijos jūroje, taip pat ir kitos bendrovės, tiekiančios pagalbinius laivus bei medžiagas „Nord Stream-2“ projektui, teigė šaltiniai, paprašę neviešinti jų pavardžių dėl jautraus svarstymų pobūdžio.

JAV įstatymų leidėjai, atstovaujantys abiem partijoms, spaudžia Joe Bideno administraciją imtis ryžtingesnių veiksmų stabdyti „Gazprom PJSC“ projektą, po to, kai Valstybės departamento vasario 19-osios ataskaitoje apie „Nord Stream 2“ ir sankcijas, buvo įvardintas tik vienas Rusijos vamzdžių klojimo laivas, kuriam taikytinos sankcijos – su Rusijos vėliava plaukiojantis laivas „Fortuna“.

Jungtinėse Valstijose ir kai kuriose Europos valstybėse nerimaujama, kad vamzdynas, kuris yra beveik užbaigtas, gali padidinti Kremliaus įtakos svertus Vokietijai ir kitoms Šiaurės Atlanto sutarties organizacijos sąjungininkėms.

JAV Iždo departamentas iškart neatsiliepė į prašymus pakomentuoti. Baltieji rūmai nurodė valstybės sekretoriaus Antonio Blinkeno pareiškimą, kuriame teigta, kad administracija atidžiai stebi pastangas užbaigti dujotiekį, taip pat ir bendroves, dalyvaujančias projekte.

„Nord Stream 2 AG“ atstovas iš karto neatsiliepė į prašymą pakomentuoti. Rusijos ambasada Vašingtone taip pat iškart nesureagavo į ketvirtadienio vakare elektroniniu paštu siųstą užklausimą.

„Sankcijų įstatymus, kuriuos Kongresas priėmė 2019 metais ir išplėtė 2020 metais, aktyviai remia abiejų partijų Kongreso dauguma, – ketvirtadienio pareiškime teigė A. Blinkenas. – Joe Bideno administracija yra įsipareigojusi laikytis šių įstatymų. Departamentas dar kartą perspėja, kad bet koks subjektas, dalyvaujantis „Nord Stream 2“ vamzdyno projekte gali sulaukti JAV sankcijų ir turėtų nedelsdamas palikti darbus prie vamzdyno.“ Administracija „labai atidžiai“ domėsis sankcijomis „Nord Stream 2 AG“, praėjusią savaitę per Atstovų rūmų Užsienio reikalų komiteto posėdį kalbėjo A. Blinkenas.

JAV prezidentu tapus Joe Bidenui, JAV požiūris į Rusiją pastebimai skiriasi nei valdant buvusiam prezidentui Donaldui Trumpui.

Antradienį duodamas interviu televizijai „ABC News“, J. Bidenas, paklaustas, ar jis manąs, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas yra „žudikas“, atsakė „taip“. Joe Bidenas taip pat pareiškė, kad Rusija turės „sumokėti“ už kišimąsi į rinkimus Amerikoje.

Nacionalinės žvalgybos direktoriaus JAV biuras šią savaitę publikavo atskirą ataskaitą. Anot jos, žvalgybos agentūros priėjo išvadą, kad V. Putinas užsakė poveikio operacijas, kuriomis siekta pakenkti J. Bideno prezidento rinkimų kampanijai, palaikant Donaldą Trumpą. Rusija ne kartą neigė įtarimus dėl kišimosi į JAV rinkimus.

Po ketvirtadienį nuskambėjusio A. Blinkeno perspėjimo senatorius Tedas Cruzas, Teksaso valstijos respublikonas, pranešė nestabdysiąs dviejų J. Bideno iškeltų kandidatūrų svarstymo. T. Cruzas ir senatorė Jeanne Shaheen, Naujojo Hampšyro valstijos demokratė, labai prisidėjo priimant du ankstesnius sankcijų raundus, nukreiptus prieš dujotiekį. T. Cruzas pareiškė, kad „atsižvelgdamas į stiprią sekretoriaus deklaraciją“ jis atsisako blokuoti Williamo Burnso kandidatūros į Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) direktoriaus postą ir Briano McKeono kandidatūros į valstybės sekretoriaus pavaduotojo postą svarstymą.

W. Burnsas ir B. McKeonas ketvirtadienį buvo patvirtinti per balsavimą Senate. Jis sakė toliau blokuosiantis Wendy Sherman, kaip A. Blinkeno pavaduotojos, kaip ir būsimų valstybės departamento iškeltų kandidatų patvirtinimą, „tol, kol administracija įvykdys teisinius įsipareigojimus ir plačiu mastu įves visas sankcijas laivams ir įmonėms, dalyvaujantiems dujotiekio užbaigimo darbuose“.

„Nord Stream 2“ dujotiekis yra Rusijos geopolitinis projektas, kurio tikslas suskaidyti Europą ir susilpninti Europos energetinį saugumą. Tai prastas sandoris visoms susijusioms pusėms“, – sakė Ned Price.

Administracijos pareigūnų teigimu, įvesti sankcijas nėra taip paprasta, kaip kad tvirtina respublikonai, nes nėra aiškiai apibrėžtų kriterijų pažeidimams įrodyti. Ir administracija galiausiai turės apsispręsti, ar sankcijos Vokietijos subjektams yra vertos neišvengiamų politinių padarinių. Vokietijos kanclerė Angela Merkel remia projektą.

Naujojo Džersio valstijos senatorius Bobas Menendezas, Senato užsienio reikalų komiteto pirmininkas demokratas, per neseniai vykusį posėdį paragino administraciją „spartinti savo pastangas“ dėl dujotiekio, atkreipdamas dėmesį į abiejų partijų paramą sankcijoms.