Bendrovių apklausa atskleidė, kad nė viena nesugeba tiksliai išmatuoti savo išmetamo metano kiekio ir remiasi apytikriais vertinimais, be to, tik nedaugelis turėjo konkrečių planų sumažinti šias emisijas. Vokietijos aplinkosaugos grupės „Urgewald“ ir „Deutsch Umwelthilfe“ apklausė 19 didžiausių Europos gamtinių dujų kompanijų ir gavo septynių iš jų atsakymus.

Atmosferinis metanas yra antrasis pagal dydį visuotinio atšilimo šaltinis po anglies dvideginio. Tačiau Europos Sąjungos įstatymai nereikalauja, kad kompanijos rinktų duomenis apie šių bespalvių ir bekvapių dujų nuotėkius. Apklausos rezultatai kelia spaudimą ES pareigūnams paversti išmetamųjų teršalų mažinimo strategiją griežtais gamtinių dujų pramonės teisės aktais.

„Tikėtumės, kad pasauliniai žaidėjai geriau suvoks savo pačių poveikį klimatui, – teigė Constantinas Zergeris, „Deutsch Umwelthilfe“ energetikos ir klimato apsaugos vadovas. – Norint skaidrumo ir konkrečių emisijų mažinimo priemonių, reikės aiškių reguliavimo reikalavimų.“

Portugalijos komunalinių paslaugų įmonės „Energias de Portugal SA“ (EDP) atsakymas iliustruoja informacijos apie nuotėkius surinkimo sunkumus. EDP – viena iš daugelio respondentų, galėjusių pateikti tik apytikrius išmetamųjų teršalų įvertinimus, o ne tikslius išmatavimus. Bendrovė ne iš karto atsakė į prašymą pakomentuoti.

Vokietijos „Uniper SE“, viena didžiausių komunalinių paslaugų įmonių Europoje, pranešė investuojanti į duomenų kokybę ir ataskaitų teikimą bei planuojanti rinkti informaciją apie metano nutekėjimus per savo tiekimo grandinės partnerius. Kompanija „visiškai palaiko metano stebėjimo ir ataskaitų teikimo standartų įvedimą“, telefonu patvirtino atstovas spaudai. „Uniper“ tikslas – iki 2025 m. 45 proc. sumažinti metano emisijas.

Aplinkosaugos grupės teigia, kad įmonių pateiktai informacijai iš esmės stinga kokybės, reikalingos norint tiksliai įvertinti išmetamųjų teršalų kiekį ir padaryti pažangą mažinant nuotėkius. Pavyzdžiui, kai kurios bendrovės skaičiuoja tik bendras metano ir kitų aplinką teršiančių dujų emisijas. Kitos nurodo, kad emisijas mažina mažesnis dujų suvartojimas, tačiau tai neatsako į poreikį sumažinti likusių operacijų emisijas.

Grupės taip pat pabrėžė, kad įmonėms būtina kartu su partneriais spręsti emisijų klausimą visoje tiekimo grandinėje.

Kadangi atsiranda naujos technologijos (kaip antai palydovai), padedančios pagerinti nuotėkių aptikimą, ES tikisi, kad jos metano strategija paskatins ataskaitų teikimą. Tačiau aplinkosaugininkai nerimauja, kad tai nesuveiks, jei remsis savanoriškais veiksmais iš verslo pusės. Pareigūnai teigia, jog tikisi iki šių metų antrojo ketvirčio priimti teisės aktus, kurie pagerintų metano emisijų ataskaitų teikimą ir nuotėkių stebėjimą.

„Negalime kliautis, kad verslas padarys viską pats, antraip prarasime laiko“, – pažymėjo C. Zergeris.