Nuo tada, kai 2018 metų pabaigoje „Danske“ pripažino, jog didelė dalis iš 200 mlrd. eurų nerezidentinių lėšų, kurios judėjo per padalinį Estijoje, buvo „įtartinos“, bankas stengiasi apvalyti savo organizaciją nuo bet kokių procesų ar personalo, susijusių su skandalu. Jis taip pat mėgina suformuoti griežtą reikalavimų laikymosi padalinį, stengdamasis persitvarkyti ir susigrąžinti klientų bei investuotojų pasitikėjimą.

„Kad iki galo įgyvendintume įvairiausius projektus, kuriuos šiuo metu vykdome, taip pat tuos, kurie yra susiję su mūsų kovos su finansiniais nusikaltimais planais, prireiks ne vienų metų – galbūt ne daugelio metų“, – interviu sakė K. Dybvadas, paskirtas banko vadovu po garsiai nuskambėjusio nešvarių pinigų skandalo.

Jungtinių Valstijų ir Europos prokurorai iki šiol atlieka tyrimus „Danske“ banko atžvilgiu dėl įtariamo pinigų plovimo. Vien JAV Teisingumo departamento ir Vertybinių popierių ir biržos komisijos atliekami tyrimai kelia bendrovei iki milijardo JAV dolerių baudų grėsmę, teigia Elliottas Steinas, „Bloomberg Intelligence“ vyresnysis ginčų analitikas iš Niujorko.

„Kitos valstybės taip pat atlieka tyrimus ir gali skirti baudas“, – kovo 16 dieną savo komentare pažymėjo E. Steinas.

ATP, didžiausias Danijos pensijų fondas ir „Danske“ akcininkas, teigia, kad bankas dar neįgyvendino visų būtinų kultūrinių pokyčių, kad judėtų toliau. Fondas atkreipia dėmesį į virtinę visiškai neseniai įvykusių, kad ir mažesnių, skandalų, kurie vėl nukreipė prožektorių šviesas į „Danske“. Pateiktame sąraše minimos skolų surinkimo klaidos, nuo kurių nukentėjo tūkstančiai labiausiai finansiškai pažeidžiamų banko klientų, pakursčiusios Danijos vyriausybės pasmerkimą.

„Mes stengiamės atitaisyti senų skandalų padarytą žalą ir tuo pat metu bandome pertvarkyti banką į geresnį banką, didžia dalimi keisdami mūsų darbuotojų veiklos metodus ir investuodami į darbinės kultūros pakeitimus, – sakė K. Dybvadas. – Ateinančiais metais pamatysime šias permainas.“

Vadovaujant K. Dybvadui ir vadovybei, kurią jis padėjo atrinkti, „Danske“ įliejo rekordines sumas į kovą su finansiniais nusikaltimais. Tuo tarpu stipri konkurencinė aplinka privertė inicijuoti išlaidų mažinimo programą, pagal kurią numatyta atleisti apie 1 600 darbuotojų (iš kurių 700 darbo vietų jau panaikinta nuo praėjusių metų spalio, kai buvo paviešintas išlaidų mažinimo planas).

K. Dybvadas yra anksčiau užsiminęs, kad „Danske“ gali nesugebėti visiškai atsigauti po pinigų plovimo skandalo padarinių iki pat 2024 metų.

„Esu įsitikinęs, kad iki tol laiko mums pavyks, – sakė K. Dybvadas. – Bet tam reikia dirbti ir reikia būti lankstiems čia ir dabar.“