Baigiantis mėnesiui tas langas užsitrenkė.

Vis daugiau koronaviruso atvejų ir naujų „Covid“ atmainų baimė paskatino Prancūziją sausio 29 d. uždaryti visas sienas; Vokietija pasekė kaimynės pavyzdžiu, pratęsdama karantiną. Kurstydama gyventojų viltis, Jungtinė Karalystė vasario viduryje paskelbė savo atsigavimo planus; tą pačią savaitę Italija paragino sugriežtinti apribojimus.

Bandant išsaugoti vasaros keliones, Europos Sąjungoje kelis sykius buvo pasiūlyta skiepų pasų idėja – paskui sukritikuota ir pasiūlyta iš naujo. Ir nors J. Bideno administracija paskelbė, kad JAV turi pakankamai vakcinų atsargų, kad iki gegužės mėnesio galėtų suskiepyti visus suaugusiuosius, žymiai lėtesnė ES skiepijimo kampanija verčia spėti, kad iki vasaros pabaigos bus paskiepyta tik 70 proc. suaugusių europiečių.

Apmaudu? Taip, apmaudu visiems. Tačiau nemažai keliautojų vis dar optimistiškai tikisi praleisti vasarą Europoje. Blogiausiu atveju savo planus jie perkels toliau į ateitį. Geriausiu atveju – bus pirmieji lūkuriuojantys prie vartų, kai sienos pagaliau atsivers.

„Žmonės tarytum mėto smiginį ir žiūri, kur pataikys“, – teigia prabangių kelionių agentūros „Skylark“ įkūrėjas ir direktorius Paulas Tumpowsky. Tai gali skambėti kaip kliovimasis atsitiktinumais, tačiau taikantis išsamiai strateguojama.

Štai ką tai gali reikšti jums.

Ilgas taikymasis, realistiški statymai

Tradiciniai favoritai, tokie kaip Positanas, Sent Tropezas ir net Maljorka, šią vasarą gali būti nepasiekiami, nes panašu, kad Italija, Prancūzija ir Ispanija laikosi konservatyvesnio požiūrio į sienų atidarymą. Ispanija rodo daugiausiai optimizmo: ministras pirmininkas Pedro Sanchezas planuoja ES keliautojus įsileisti jau birželio 21 d., o liepos mėnesį atverti galimybes ir kitoms valstybėms.

„Mes dieviname Italiją – tai mūsų mėgstamiausia šalis visame pasaulyje, – sako Jackas Ezonas, kurio JAV įsikūrusi kelionių konsultacijų firma „Embark Beyond“ dirba su ypač aukštos grynosios vertės asmenimis. – Tačiau atsižvelgdamas į tai, ką girdžiu iš vietinių gyventojų, nesu tikras, kad šią vasarą Italija įsileis amerikiečius.“

„Panašiai atrodo ir Prancūzija, ir Ispanija“, – priduria J. Ezonas. Užtat jis ragina klientus užsisakyti kompensuojamas viešnages vilose ir kurortuose visoje Graikijoje ir Bodrume (Turkija). Kaip tik šią savaitę Graikija paskelbė planus nuo gegužės mėnesio pradėti įsileisti visus pasiskiepijusius keliautojus; Turkijos sienos tebėra atidarytos nuo 2020 m. vidurio.

Viltingai atrodo ir Kipras, – kuris paskelbė, kad šią vasarą įsileis vakcinuotus britus, – bei Portugalija, kuri netrukus ketina padaryti tą patį.

„Birželio 1 d. „Emirates“ atnaujina skrydžius iš JAV į Graikiją, ir mes norime, kad mūsų klientai pirmieji gautų vietas lėktuve, kai tik supras, kad kitos šalys dar neatsidaro. Jei tai bus vienintelė vieta, kur žmonės galės skristi atostogų, prasidės tikra beprotybė“, – prognozuoja J. Ezonas.

Viešbučių savininkai Graikijos salose būtent to ir tikisi. Ką tik atsidariusio šešių vilų kurorto „Santorini Sky“ savininko Danielio Kerznerio negąsdina neseniai išaugęs vietinių atvejų skaičius, kuris, jo teigimu, iš esmės apsiriboja žemynu.

„Pernai Graikija puikiai pasiruošė turistų sezonui, iš anksto sugriežtindama taisykles. Tas pats vyksta ir dabar, – sako jis. – Esame tobula vieta 2021 m. atnaujinti turizmą.“

P. Tumpowsky iš „Skylark“ pritaria, kad Egėjo jūros šalis šią vasarą turės net keletą privalumų: „Graikijoje daugybė viešbučių yra įsikūrę atvirose erdvėse, tad praėjusią vasarą graikai nesusidūrė su rimtesnėmis atsidarymo problemomis.“ Jis mano, kad graikų sprendimas įsileisti užsieniečius gali priversti ir kitas ES šalis pasekti jų pavyzdžiu. Vis dėlto jis nesiryžta tvirtinti, kad amerikiečiai šią vasarą, bent jau iki rugpjūčio mėnesio, galės plačiai keliauti po Europą.

Atsakydamas į šią dvejonę, J. Ezonas siūlo „padvigubinti malonumą“, planuojant „užtikrintas atostogas“ JAV, Graikijoje arba Turkijoje ir papildomas („dėl visa ko“) tokiose šalyse kaip Italija ar Prancūzija – abu (kompensuojamus) užsakymus atliekant tame pačiame laiko lange. „Kai matysime, kokia situacija pasienyje, galėsime priimti sprendimą.“

Laisvi pinigai

Kad ir kur jums spirga nukeliauti, dabar gali būti geriausias laikas užsisakyti kelionę.

„Agentus samdantys klientai sukiša pinigus į daugybę skirtingų atostogų vietų“, – aiškina P. Tumpowsky, turėdamas omenyje kreditus ir čekius, kurie buvo pasiūlyti keliautojams, kai teko atšaukti 2020 m. planus. Juo labiau, jei kyla rizika, kad kreditų galiojimo laikas pasibaigs, gali būti prasminga užrezervuoti kalendoriuje naują datą ir laikyti kumščius, kad šį kartą pavyktų.

Mažiau pasisekė keliautojams, kurie neturi laisvų pinigų. „Tai, ką mes matome, yra didžiulis spaudimas“, – sako P. Tumpowsky. Kadangi 2020-ųjų užsakymai masiškai perkeliami į 2021 m., kai kuriais atvejais vietų nebelieka ir paklausa persimeta į 2022 m. piko sezoną.

Dar pridėkime Europos keliautojus, kurie vis dar turi apsiriboti savo gyvenamais regionais, galybę nukeltų vestuvių ir Jungtinės Karalystės gyventojus, jau planuojančius sugrįžimą į pamėgtus kurortus, ir matysime, kad konkurencija dėl viešbučių kaiste kaista.

Viešbutis „Britannia“ Trondheime (Norvegija) šią vasarą numato 80 proc. užimtumo lygį, o liepos mėnesį, anot atstovo, tikėtina, kad jis bus artimas 100 proc. Didžioji dalis atostogautojų – norvegai. Niallas Rochfordas, Ašfordo pilies Majo grafystėje (Airija) direktorius, teigia, kad paklausa iš vietinių gyventojų pusės yra „labai stipri“, kadangi vyriausybė rekomenduoja atidėti visas atostogas užsienyje iki pat 2022 m.

Hekfildo dvaras Hampšyre (Anglija) po ministro pirmininko Boriso Johnsono vasario 22 d. pranešimo apie laipsniško atsidarymo planus sulaukė tokios milžiniškos paklausos, kad dvaro viešbučiui teko į rezervacijų skyrių perkelti net virtuvės darbuotojus, kad spėtų atsakinėti į skambučius ir el. laiškus. Pirmąją viešbučio atsidarymo savaitę gegužės viduryje kambariai jau beveik išparduoti.

Pratęsti sezoną

Daugeliui amerikiečių tai reiškia, kad geriausias būdas užsitikrinti vasaros kelionę į Europą – planuoti ją rudenį.

„Italija rugsėjo mėnesį? Taigi tiesiog nuostabu, – sako P. Tumpowsky. – Vanduo šiltas, derlius klesti... Vienintelė priežastis, kodėl tiek daug dėmesio skiriame vasarai, yra ta, kad tradiciškai po Darbo dienos (pirmasis rugsėjo pirmadienis) žmonės skuba grįžti atgal į biurus.“

Turint omeny darbo iš namų realybę, „galima ir nebeskubėti“, pastebi jis.

„Santorini Sky“ savininkas D. Kerzneris atkartoja jo žodžius. „Kadangi 2021 m. sezonas prasideda vėlai, o 2020 m. kelionės buvo tokios ribotos, tikimės, kad šis atostogų sezonas tęsis ilgiau nei įprasta – greičiausiai visus metus“, – pažymi jis.

P. Tumpowsky priduria, kad keliautojai turėtų būti pasirengę veikti greitai, nepaisant to, kur ir kada planuoja vykti.

„Spėju, kad „Johnson & Johnson“ vakcina pagaliau atvers horizontus, – sako jis, tikėdamasis, kad naujoji vienos dozės vakcina paskatins vis daugiau žmonių planuoti „skiepostogas“. – Šešios savaitės, ir visa tai baigsis. Pasaulis persijungs į ketvirtąją pavarą – ir tikrai greitai.“

„Jei tiksliai žinote, ko norite, – pataria jis, – verčiau pradėkite užsakinėti dabar, nes kyla rizika, kad per ateinančius dvejus metus nebeliks vietų.“