„Turime užsibarikaduoti nuo JAV finansinės ir ekonominės sistemos, kad eliminuotume priklausomybę nuo šio toksiško nuolatinių priešiškų veiksmų šaltinio, – interviu trečiadienį Maskvoje pažymėjo užsienio reikalų viceministras Sergejus Riabkovas. – Turime sumažinti dolerio vaidmenį visose savo operacijose.“

Rusija ruošiasi naujausioms JAV baudžiamosioms priemonėms dėl opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno apnuodijimo nervus paralyžiuojančiomis medžiagomis ir įkalinimo. Praėjusią savaitę kalbėdamas Miuncheno saugumo konferencijoje J. Bidenas pabrėžė, kad „siekiant apginti mūsų kolektyvinį saugumą, būtina kovoti su Rusijos įžūlumu ir įsilaužinėjimu į kompiuterių tinklus JAV, Europoje ir visame pasaulyje“.

JAV pastaraisiais metais numatė daugiau nei 90 sankcijų, skirtų valstybiniams bankams ir korporacijoms, naftos ir dujų sektoriui, aukščiausiems pareigūnams ir verslo magnatams, tačiau, tikėtina, priemonės netrukus taps dar griežtesnės, sakė S. Riabkovas.

Siekis atsisakyti dolerio

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas keletą metų siekė sumažinti JAV valiutos poveikį: aukso atsargos centrinio banko rezervuose pirmą kartą viršija dolerių. Vis dėlto tarptautinėje prekyboje Rusija didžiąja dalimi remiasi JAV valiuta, o užsienio investuotojai valdo beveik ketvirtadalį jos valstybės skolos.

Užsienio reikalų ministerija nėra atsakinga už ekonominę politiką, o S. Riabkovas nedetalizavo, kokių veiksmų bus imamasi, siekiant dar labiau sumažinti Rusijos priklausomybę nuo dolerio.

Įtampa tarp Rusijos ir jos Šaltojo karo metų varžovės nuolat auga ir dabar yra dar didesnė nei komunizmo laikais, pabrėžė S. Riabkovas, užsienio reikalų ministerijoje prižiūrintis ryšius su JAV.

„Nieko panašaus iki šiol nebuvo – tai ne tik pasitikėjimo trūkumas, bet ir abipusis priešiškumas, – sakė diplomatas. – Emocijos tokios įkaitusios, kad dar ilgai nematysime jokio pagerėjimo.“

Jis atmetė kaip „melą“ JAV tvirtinimus, jog sankcijos būtų sušvelnintos, jei tik Kremlius pakeistų savo politiką.

Santykiai ypač sparčiai ėmė blogėti po to, kai Rusija 2014 m. iš Ukrainos aneksavo Krymą, o po dvejų metų, kaip įtariama, bandė kištis į JAV prezidento rinkimus. J. Bideno administracija pažadėjo laikytis griežtesnės pozicijos Rusijos atžvilgiu ir jau svarsto naujas sankcijas, skirtas nubausti Maskvą už praėjusiais metais aptiktą didelio masto kibernetinę ataką bei A. Navalno apnuodijimą. Kremlius neigia bet kokį vaidmenį abiejose bylose.