Ir nors vakcinos skatina tokias šalis kaip Izraelis ir Jungtinė Karalystė planuoti atsivėrimo kelius, pasaulio šalių valdžios institucijos dar stipriau suveržia varžtus, siekdamos pažaboti COVID-19 mutacijas, prasprūstančias pro karantinų modelius, numatytus suvaldyti mažiau agresyvų virusą. Atsirandant abejonėms dėl vakcinų veiksmingumo mutavusioms atmainoms, šis naujas frontas visuomenės sveikatos sistemų mūšyje slopina viltį, kad tarptautinės kelionės lėktuvu greitu laiku atsigaus.

Nors Jungtinės Karalytės premjeras Borisas Johnsonas pirmadienį pareiškė, kad kelionės į užsienį galėtų būti atnaujintos nuo gegužės 17 dienos, tuo pakurstydamas skrydžių užsakymų šuolį, Anglija visai neseniai įvedė griežčiausius sienų ribojimus per pandemiją, taikydama 10-ies dienų privalomą izoliavimąsi viešbučiuose britų ir airių piliečiams ir atvykėliams iš dešimčių kitų šalių.

Kitose pasaulio dalyse, kurios sėkmingiausiai kovojo su virusu, izoliavimosi tvarka griežtinama, ir politikos formuotojai atsargiai prognozuoja, kada kelionės galėtų būtų atnaujintos. Melburno valdžia planuoja specialiai pritaikytas izoliavimo patalpas už miesto ribų. Honkongas renkasi itin kraštutinę politiką: keliautojų, atvykstančių iš už Kinijos ribų, laukia ilga ir nuobodi 21 dienos izoliacija viešbutyje.

Skirtingi reikalavimai tampa rakštimi oro linijoms, reikalaujančioms standartizuoto pasaulinio atsako, kuris leistų žmonėms vėl kilti į orą. Tarptautinės oro transporto asociacijos (IATA) pasiūlymas karantinus pakeisti testavimu ar vakcinos sertifikatais nesudomino vyriausybių.

„Mes negalime rimtai kalbėti apie atsigavimą, kol galioja izoliacijos reikalavimai, – sakė Volodymyras Bilotkachas, Singapūro technologijų instituto oro transporto valdymo katedros dėstytojas. – Šalys ir toliau kuria savo taisykles, nuolat jas keisdami.“

Uždarų patalpų sindromas

Izoliacija gali padaryti didelę žalą keliautojams, įstrigusiems viešbučio numeriuose su dažnai neatidaromais langais ir minimalia erdve. Finansų darbuotojas Chanyoungas Kimas tris savaites kankinosi „Sheraton“ viešbutyje Honkonge, grįžęs iš verslo kelionės į Pietų Korėją, – be fizinės veiklos, gryno oro, be jokio bendravimo. Ch. Kimas, ištvėręs dar ir 14-os dienų karantiną Seule, kreipėsi pagalbos į psichiatrą ir pripažino savo darbdaviui nežinantis, kiek ilgai jam pavyks šitaip gyventi.

„Psichologiškai buvo labai sunku, – pasakojo 42-jų metų vyras. – Kai esi vienui vienas, pasineri į savo mintis, o tai nėra gerai.“

Vyriausybės nusprendė, kad verta mokėti tokią kainą norint išguiti sparčiai plintančias COVID-19 atmainas iš tokių vietovių kaip Pietų Afrika, su kuriomis siejami spartūs užsikrėtimų šuoliai; vien kaimyninėje Zambijoje per mėnesį užfiksuota 16-a kartų daugiau atvejų. Mutacijos taip pat siejamos su tokiomis šalimis kaip Brazilija ir Jungtinė Karalystė.

„Problema yra ta, kad šiuo metu mes turime labai mažai informacijos apie šias atmainas“, – sakė epidemiologas Abraras Chughtai, dėstantis paskaitas Naujojo Pietų Velso universitete, Sidnėjuje. Griežtesnius karantinus galbūt būtų tikslinga taikyti kaip atsargumo priemonę, sakė jis.

Ribojimais Jungtinėje Karalystėje siekiama apsaugoti šalį, vyriausybei spartinant savo vakcinacijos programą.

Suaugusieji, atvykstantys iš vadinamojo „raudonojo sąrašo“ šalių, turės už izoliavimąsi viešbutyje susimokėti po 1 750 svarų sterlingų. Asmenims, nepaklususiems taisyklėms, gresia 10 000 svarų sterlingų bauda arba laisvės atėmimas iki 10 metų.

Britų premjeras Borisas Johnsonas šią savaitę įpūtė optimizmo, pareikšdamas, kad pandemijos pabaiga Anglijoje „jau tikrai matyti“, jeigu infekcijų rodikliai nebeaugs. Iki liepos pabaigos visiems suaugusiems britams turi būti pasiūlyta skiepytis, ir, kaip rodo duomenys, viena vakcinos dozė užtikrina aukšto lygio apsaugą.

Kitur taip pat atsiranda ženklų, kad ribojimai keliautojams gali būti sušvelninti, vykstant vakcinacijai ir mažėjant atvejų skaičiui.

Taivanas, kuriame nuo koronaviruso mirė tik devyni žmonės, gali jau kovą sušvelninti sienų kontrolę, tuo tarpu Makao atnaujino keliones iš žemyninės Kinijos be būtinybės karantinuotis. Tailandas svarsto planus atšaukti dviejų savaičių izoliacijas paskiepytiems turistams. Daugiau nei 63 mln. dozių suleista amerikiečiams.

Naujosios priemonės

Tuo pat metu nauji apribojimai taikomi keliautojams, siekiant užkirsti kelią COVID-19 atmainoms. Nuo vasario 22 dienos keleiviai, skrendantys į Kanadą, privalės susimokėti už dalį jiems privalomo 14-os dienų karantino – tris nakvynes vyriausybės patvirtintame viešbutyje. Naujosios Zelandijos vyriausybė svarsto galimybę reikalauti iš užsienio keliautojų izoliuotis namuose net pasibaigus 14-os dienų privalomajam karantinui viešbutyje. Nuo vasario 1 dienos bet kuris asmuo, įvažiuojantis į Vietnamą, turi savo lėšomis karantinuotis 21 dieną.

Kad įgyvendintų savo viziją nuo gegužės atnaujinti užsienio keliones, Jungtinė Karalystė turi surasti kelionės krypčių, kurios būtų taip pat atviros kelionėms.

„Europos valstybės vis dar neskatina užsieniečių keliauti arba varžo jų keliones. Toli gražu nėra aišku, kada jos vėl visiškai atvers savo sienas atostogautojams“, – teigė Andrea Felsted, „Bloomberg Opinion“ straipsnių autorė.

Tuo tarpu nuolat keičiamos taisyklės ir metodai kelia sumaištį skrydžių maršrutų bei grafikų sistemoje.

„Cathay Pacific Airways Ltd.“ nuo šios savaitės apkarpė skrydžius į Vankuverį, San Fransiską ir kitus miestus ir įvedė sudėtingą pamainų ciklą įgulų nariams, kad galima būtų išvengti naujųjų Honkongo izoliacijos taisyklių. „Cathay“ įgulos gali savo noru rinktis 21 dienos darbo pamainą, per kurią jie apsigyvena bendrovės viešbutyje kaskart, kai atskrenda į Honkongą. Tada seka 14-os dienų karantinas kitame viešbutyje, o vėliau – 14-a dienų atostogų.

„Visų vyriausybių dėmesys sutelktas daugiau mažiau į vieną tikslą: suvaldyti viruso plitimą per sienas“, – vasario pradžioje savo tinklaraštyje rašė IATA generalinis direktorius Alexandras de Juniacas. – Maža vilties, kad greitu metu sugrįšime į normalų ritmą.“

Užuot palaipsniui nutraukiami, kai kurie karantinai, panašu, tampa nuolatiniu reiškiniu. Australijos Viktorijos valstija ėmė ieškoti „ilgalaikių“ sprendimų atskirti užsienio keliautojus nuo vietos gyventojų, atvykėlius apgyvendinant naujai pastatytuose kompleksuose šalia oro uostų. Taisyklės peržiūrėtos po labai užkrečiamos britų atmainos protrūkio karantino viešbutyje Melburne.

Ch. Kimui iš Honkongo ilga izoliacija tapo sunkiu dvasiniu išbandymu. „Kad ir koks ilgas ar trumpas būtų karantinas, vis tiek tai labai sunki patirtis“, – sakė jis.