Imkime kad ir „Seegene Inc.“, „Covid-19“ testavimo rinkinių gamintoją, ir „Alteogen Inc.“, biotechnologijų įmonę, išvysčiusią poodinių injekcijų technologiją. Kai pernai šių kompanijų akcijos pašoko, jų steigėjai tapo milijardieriais. Tačiau praėjus keliems mėnesiams, kai pagaliau buvo pristatytos vakcinos, savo titulą jie prarado, nes abiejų kompanijų akcijos nusmuko daugiau kaip 41 proc., rodo „Bloomberg Billionaires Index“.

Panašiai susiklostė pirštinių gamintojų Malaizijoje, kur rugpjūčio mėnesį buvo priskaičiuojama mažiausiai penketas pramonės milijardierių, likimas. Gilėjanti sveikatos krizė iš pradžių smarkiai padidino apsauginių priemonių paklausą. Vis dėlto nepaisant trumpo atsigavimo praėjusį mėnesį, bendrovių akcijos nuo pasiekto piko nusmuko mažiausiai 40 proc., ištrindamos daugiau nei 9 mlrd. dolerių jų steigėjų grynosios vertės.

Nors „Pfizer Inc.“ ir „BioNTech SE“ bei „Moderna Inc.“ vakcinų milijardieriai išsaugojo didžiąją savo turtų dalį, daugelis kitų pastebėjo nuosmukį. Šie pokyčiai rodo, kokie netvarūs gali būti turtai laukinėje rinkoje, kur akcijų kaina per dieną gali svyruoti daugiau nei 20 proc. Kai kurie steigėjai svyravimais sėkmingai pasinaudojo, o kiti padidino kontrolę prisipirkdami daugiau akcijų, kai jų kainos ėmė kristi.

„Nepanašu, kad turtai, sukaupti dėl staigaus testavimo rinkinių ar biotechnologijų paklausos bumo, augs ir toliau, kai viskas stabilizuosis“, – sakė Seule įsikūrusio „CEOScore“ prezidentas Parkas Ju-gunas. Tačiau jis prognozuoja, kad platformų pagrindu teikiamos paslaugos, suklestėjusios prasidėjus pandemijai, ir toliau neš turtus.

„Covid-19“ atsiradimas ir greitas išplitimas visame pasaulyje paskatino neatidėliotiną testavimo rinkinių, apsauginių priemonių ir vaistų poreikį. Pandemija tapo puikia proga suklestėti tokioms kompanijoms kaip „Seegene“, „Alteogen“ ir „Top Glove Corp.“.

„Seegene“ sukūrė koronaviruso testavimo rinkinį dar praėjusių metų sausio pabaigoje. „Alteogen“ licencijavo savo injekcijų technologiją, leidžiančią pacientams savarankiškai leistis vaistus. Didžiausias pasaulyje guminių pirštinių gamintojas sustiprino pajėgumus ir toliau jas gamina, siekdamas iki gruodžio mėnesio pagaminti 110 mlrd. vienetų apsauginių priemonių (lyginant su 91 mlrd. praėjusiais metais).

Šių kompanijų akcijos pernai per piką pakilo bent 500 proc., o „Seegene“ iki rugpjūčio pašoko net 919 proc., nes išaugo testavimo rinkinių paklausa. Pietų Korėjos prezidentas Moon Jae-inas net apsilankė bendrovės būstinėje Seule po to, kai tuometinis prezidentas Donaldas Trumpas paprašė medicininės įrangos kovai su virusu.

„Gyvenime nejaučiau didesnio spaudimo“, – praėjusių metų birželį interviu vietiniam laikraščiui prisipažino „Seegene“ įkūrėjas Chunas Jong-yoonas.

Tačiau skiepijimas šį augimą sustabdė. Nors „Seegene“ pajamos 2020 m. pašoko beveik dešimteriopai, o „Alteogen“ pajamos per trečiąjį ketvirtį išaugo daugiau nei dvigubai, vėliau akcijos ėmė kristi, kilus skepticizmui dėl bendrovių sugebėjimo išlaikyti augimą. J. Chuno ir jo šeimos narių, kuriems priklauso 31 proc. „Seegene“, vertė šiuo metu siekia apie 840 mln. dolerių, palyginti su 1,6 mlrd. dolerių pernai. „Alteogen“ generalinis direktorius Parkas Soon-jae, su šeima valdantis 25 proc. įmonės, vertinamas 830 mln. dolerių, palyginti su 1,4 mlrd. dolerių piko metu.

Pirštinių gamintojai, daugiausia įsikūrę Malaizijoje, trumpalaikių prekybininkų akiratyje atsidūrė netrukus po to, kai metų pradžioje šalis atšaukė draudimą lažintis dėl akcijų. „Reddit“ pakurstytas mažmeninės akcijų prekybos šėlsmas, sausio mėnesį padėjęs joms pakilti, kaip atėjo, taip ir praėjo.

„Top Glove“ įkūrėjo Limo Wee Chai ir jo šeimos grynoji vertė nuo spalio mėnesio smuko beveik 2,2 mlrd. dolerių. „Supermax Corp.“ Thai Kim Simo, „Hartalega Holdings Bhd.“ Kuan Kam Hono ir „Kossan Rubber Industries Bhd.“ Limo Kuang Sia turtai susitraukė daugiau nei 1,2 mlrd. dolerių, o „Riverstone Holdings Ltd.“ Wongas Teek Sonas apskritai iškrito iš milijardierių klubo. Kai kurios Kinijos sveikatos priežiūros ir biotechnologijų kompanijos, po pandemijos protrūkio prikepusios krūvą naujų milijardierių, taip pat nusirito žemyn, įskaitant marlės gaminių ir chirurginių kaukių gamintoją „Allmed Medical Products Co.“ ir „Guangzhou Wondfo Biotech Co.“.

Kontrolės stiprinimas

Kai kurie naujai praturtėję žmonės sėkmingai pasinaudojo rinkos nestabilumu. „Top Glove“ valdantys Limai nuo gruodžio pradžios, kai akcijų kaina ėmė kristi, įsigijo jų už beveik 23 mln. dolerių, sustiprindami kompanijos kontrolę, o „Kossan Rubber“ įkūrėjas įsigijo maždaug 4,9 mln. dolerių vertės akcijų po to, kai jo šeima iki rugpjūčio iš jų uždirbo daugiau nei 128 mln. dolerių. „Alteogen“ Parkų šeima per rugsėjį iš akcijų uždirbo apie 12 mln. dolerių, o Chunai taip pat pardavė dalį „Seegene“ akcijų.

Kiti laikosi įsikibę pelno. Kinijos medicininės įrangos gamintojo „Shenzhen Mindray Bio-Medical Electronics Co.“ pirmininkas Li Xitingas tapo turtingiausiu Singapūro žmogumi, o jo turtas siekia 23,8 mlrd. dolerių, nes bendrovės akcijos šio mėnesio pradžioje pasiekė rekordinį lygį. „Moderna“ ir „BioNTech“, kurių „Covid-19“ vakcinos naudojamos visame pasaulyje, per pastaruosius metus išaugo daugiau nei trigubai ir padidino mažiausiai šešių milijardierių turtus.

Žinoma, didžiausiais laimėtojais, nepaisant neseniai smuktelėjusių akcijų, išlieka technologijų verslininkai, kuriems karantinai ir darbas iš namų tik padidino turtus: tarp tokių matome „Amazon.com Inc.“ Jeffą Bezosą, „Zoom Video Communications Inc.“ Ericą Yuaną ir Forrestą Li iš lošimų bendrovės „Sea Ltd.“.

Tačiau daugeliui kompanijų jau prasideda atoslūgis.

„Laukia ekstravagantiškas akcijų kainų kilimas ir mažai tikėtina, kad jos augs tuo pačiu tempu, – pažymėjo Nirgunanas Tiruchelvamas, „Tellimer“ vartotojų sektoriaus tyrimų vadovas. – Matysime poslinkį nuo viruso akcijų prie vakcinų akcijų.“