Milijonai dolerių išlaidų, staigūs politikos pokyčiai ir savavališki teismo sprendimai reiškia, kad kompanijoms verta gerai pasverti ir palyginti persikėlimo riziką su galimais privalumais, kuriuos žada karūnos princo Mohammedo bin Salmano ekonomikos pertvarka.

Saudo Arabija šią savaitę pranešė, kad valstybinės sutartys atiteks tik kompanijoms, šalyje turinčioms regioninius centrus, siekiant sustabdyti ekonominį „nutekėjimą“. Valdžia pateikė nedaug detalių, o tai tik padidino netikrumą, kuris, pasak daugelio regionų vadovų, apsunkina jų santykius su pagrindine pasaulio naftos eksportuotoja.

Kai kurie verslininkai teigia, kad Saudo Arabija – mieganti milžinė, kuri dar tik bunda: jos vartotojų rinka yra tris kartus didesnė už Jungtinių Arabų Emyratų, planuojamų megaprojektų vertė siekia šimtus milijardų dolerių, o jauna, sparčiai besikeičianti visuomenė kone neatpažįstamai skiriasi nuo ultrakonservatyvios karalystės, kokią pasaulis žinojo prieš penkerius metus.

Tačiau vienos tarptautinės būstinės Dubajuje, pagrindiniame Persijos įlankos verslo centre, vadybininkas teigė, jog kompanijos nutuokia, kad politiniai vėjai Saudo Arabijoje gali greitai pasikeisti. Teisinio pagrindo trūkumas reiškia pažeidžiamumą, nes dauguma sutarčių sudaromos per valstybę, todėl būna sunku atgauti nesumokėtus pinigus, pridūrė jis. Kaip ir kiti šaltiniai, jis pageidavo kalbėti anonimiškai.

Kompanijos iki šiol žiūrėjo pro pirštus į Saudo Arabijos verslininkų ir karališkųjų asmenų areštus (valdžia tai vadina kova su korupcija) bei disidento apžvalgininko nužudymą 2018 m. Vis dėlto tokie staigūs pokyčiai kaip trigubas pridėtinės vertės mokestis sukuria netikrumą – ir padidina išlaidas.

Ribų peržengimas ir paskatos

Saudo Arabijos pareigūnai yra nepatenkinti konsultantais ir vadovais, dirbančiais su Saudo Arabijos projektais, tačiau gyvenančiais Dubajuje, į verslą orientuotame mieste, pritraukiančiame milijonus užsienio darbuotojų.

„Tai nevilties ir tam tikro ribų peržengimo derinys, – sakė Ryanas Bohlas, „Stratfor Worldview“ Artimųjų Rytų analitikas. – Bus sunku įtikinti tarptautinius ir regioninius gigantus pasirinkti vieną šalį“, – pridūrė jis, prognozuodamas, kad Rijadas padarys išimčių ir ras būdų pasiekti, kad kompanijos galėtų funkcionuoti abiejose šalyse.

Saudo Arabijos vyriausybės prezentacijoje investuotojams, kurią matė „Bloomberg“, pažymima, kad pareigūnai rengia „patrauklų skatinamąjį paketą“ Rijado karaliaus Abdullah finansiniam rajonui, kuris turėtų tapti specialia ekonomine zona. Tarp paskatų – atleidimas nuo 20 proc. pelno mokesčio (penkiasdešimčiai metų) ir galimybė mažiausiai dešimt metų nepaisyti Saudo Arabijos piliečių samdymo taisyklių. Prezentacijoje taip pat įvardytos galimos Saudo Arabijos įstatymų išimtys, pagrįstos investuotojų poreikiais, ir paprastesnė darbo leidimų išdavimo sistema.

Dubajus neturėtų nuvertinti kompanijų noro sekti paskui pinigus, teigė vienas Dubajaus verslininkas. Saudo Arabijos planai reiškia, kad Dubajus turės būti išradingesnis ir nustoti kliautis mokesčių rinkimo modeliu, dėl kurio mieste taip brangu vykdyti verslą.

JAE rimtai vertina regioninį iššūkį ir ėmėsi reformų, kad pritrauktų ir išlaikytų užsieniečius, kol pandemija žlugdo turizmo ir logistikos sektorius.

Reikalavimų apėjimas

Kelių tarptautinių kompanijų vadovai sakė ieškosiantys būdų apeiti reikalavimus.

Vienas pasaulinės maisto kompanijos, kurios būstinė įsikūrusi Dubajuje, vadovas teigė, kad jie galėtų atidaryti antrąjį Artimųjų Rytų centrą Rijade arba paprašyti vietinių Saudo Arabijos partnerių tai padaryti jų vardu. Reklamos vadovas sakė, kad jų firma atidarys biurą Saudo Arabijoje, tačiau regioninis centras ir toliau liks Dubajuje.

Praėjusį mėnesį karalystės svarbiausioje investuotojų konferencijoje 24 kompanijos, įskaitant „Pepsico“ ir „Bosch“, teigė pasirašiusios preliminarius susitarimus dėl regioninių centrų Rijade, nors kol kas dar laukia detalių ir tik tada patvirtins įsipareigojimus.

„Trejų metų laikotarpis tikriausiai reiškia, jog valdžia supranta, kad korporacijoms tai bus didelis pokytis“, – teigė Nuno Gomesas, konsultacinės firmos „Mercer“ Artimųjų Rytų verslo vadovas. Jis vertina, kad papildomos centro Rijade atidarymo išlaidos gali sudaryti 15–25 proc.

Saudo Arabijos pareigūnai supranta iššūkio mastą ir jau įgyvendina permainas, pavyzdžiui, planuojamą teismų sistemos pertvarką. Netgi sklando gandai, kad gali būti sušvelnintas tradicinis alkoholio draudimas.

„Mes taip pat turime sukurti patogią gyvenamąją aplinką tiems emigrantams, kuriuos siekiame pritraukti, – interviu pabrėžė Rijado miesto karališkosios komisijos vadovas Fahedas Al-Rasheedas. – Jūsų sutuoktinis taip pat turi galėti dirbti. Jūsų vaikai turi mokytis geriausiose tarptautinėse mokyklose, ir prie šios užduoties mes kaip tik ir dirbame.“