Vakcinacijos nuo koronaviruso kampanija vykdoma, bet prireiks ne vieno mėnesio, kol bus pristatytas pakankamas kiekis vakcinų, kad žmonės galėtų vėl skraidyti lėktuvais, plaukti kruizais ar būriuotis perpildytuose paplūdimio baruose. Tai reiškia, kad versloves kamuoja nežinomybė dėl ateinančio vasaros sezono.

Tikimasi, kad jis bus geresnis nei 2020-aisiais, bet praėjusieji metai buvo itin blogi. Graikijos Santorinio saloje pernai prisišvartavo tik trys kruiziniai laivai, palyginti su 600 laivų 2019 metais. Europos Komisijos (EK) statistika, paskelbta ketvirtadienį, parodė, kad ne rezidentų atostogautojų nakvynių skaičius Italijoje, Ispanijoje ir Graikijoje sumažėjo bent 70 proc., ir institucija perspėjo, jog pramonė turėtų ruoštis dar vieniems vangiems metams.

„Mažai tikėtina, kad turistų srautai 2021 metais visiškai atsigaus iki ikikrizinio lygio“, – pranešė Komisija. Italijoje turizmo atsigavimas vėluos, nes lankytojai „tik palaipsniui grįžta, netikrumui silpstant“.

Paolas Manca, kuriam priklauso „Felix Hotels:“ tinklas Sardinijoje, sako, kad tokiu laiku jis paprastai būtų sulaukęs 30 proc. vasaros rezervacijų, nes žmonės, išvargę nuo ilgų žiemos vakarų, skuba planuoti atostogas. Bet dabar jis tik ilgesingai žvelgia į apytuštes užsakymų knygas.

Situacija išties nelengva verslų savininkams, kuriems neturint jokių garantijų dėl būsimų pajamų vis tiek tenka padengti eksploatavimo ir samdos išlaidas.

„Mums reikia ruoštis, nežinant, ar galėsime atsidaryti, – sakė Manolis Karamolegosas, kuriam priklauso „Meltemi Hotels and Resorts“ viešbučiai ir kuris eina vietos viešbučių savininkų asociacijos prezidento pareigas. – Mes negalime leisti sau pradėti ruoštis paskutinę minutę.“

Turizmas yra gyvybiškai svarbus sektorius daugelyje Pietų Europos vietovių. Jam tenka 21 proc. ekonomikos Graikijoje, 17 proc. – Portugalijoje. Jis dažnai yra pagrindinis darbdavys tuose regionuose, kur nėra kitų pramonių, užtikrinantis pajamas namų ūkiams ir paramą vietos ekonomikoms.

Perspektyvos pagerės, tęsiantis vakcinacijos kampanijai, prislopinta paklausa paskatins labiau spontaniškesnius atostogų kelionių užsakymus. Bet žemyne atsirandančios vakcinai atsparios atmainos gali sugriauti tokius lūkesčius.

Net jeigu ir šoktelėtų paskutinės minutės rezervacijų skaičius, teigiami poslinkiai gali būti juntami ne visur vienodai. Europos Komisija pataria veikiau rinktis vietos kryptis ar netolimas keliones automobiliu, o ne tokias vietoves kaip Graikija ir Portugalija.

Tuo tarpu šalių vyriausybės, ES vakcinacijos kampanijai judant iš lėto, ieško bet kokių galimybių padėti turizmui.

Graikija nori, kad Europos Sąjunga išleistų atitinkamus sertifikatus, kad paskiepyti asmenys galėtų keliauti nevaržomi. Ji jau susitarė su Izraeliu, kuris pirmauja pagal vakcinacijos mastą, rodo „Bloomberg Vaccine Tracker“ duomenys.

TUI AG, didžiausia kelionių operatorė, šią savaitę pranešė ir toliau planuojanti pasiūlyti keturis penktadalius savo įprastos atostogų programos ateinančią vasarą. Ji tikisi, kad spartūs vakcinacijos tempai Jungtinėje Karalystėje paskatins paklausą tarp saulės išsiilgusių britų. Tačiau tokiu entuziazmu netrykšta Jungtinės Karalystės vyriausybė. Šalies transporto sekretorius Grantas Shappsas šią savaitę patarė britams neskubėti rezervuoti atostogų kelionių, atsižvelgus į vis dar tvyrantį netikrumą.

„Aš tiesiog nežinau atsakymo į klausimą, kas mūsų laukia šią vasarą, – sakė jis. – Geriausias patarimas būtų šiame etape nedaryti nieko.“

Kai kurie Pietų Europos viešbučiai jau junta stipresnę vidinę paklausą, kuri turėtų padengti dalį smūgio pajamoms – bet toli gražu ne visą. Portugalijoje „Pestana Hotel Group“ generalinis direktorius Josė Theotonio‘us, vertindamas sausio mėnesio pardavimus, teigė, kad kambariai buvo išgraibstyti vietinių, nes neslūgstantis susirūpinimas dėl kelionių draudimų ir karantinų atbaidė užsienio lankytojus.

Nors vakcinacija turėtų galiausiai nutraukti tokias griežtas priemones, padėtis vis dar labai neaiški. Ir vyriausybės dažnai aklai ir nekoordinuotai įveda ribojimus, ant pražūties slenksčio tebelaikydami versloves ir jų potencialius klientus.

„Mums reikia tikslių nurodymų iš vyriausybės – apie saugumo gaires, protokolus, tam, kad galėtume planuoti būsimą veiklą, – sakė viešbučio savininkas P. Manca, kuris taip pat vadovauja viešbučių savininkų asociacijai „Federalberghi Sardegna“. – Turizmo sektoriui aiškumo stoka yra toks pat žalingas kaip pats kovidas“.