Darbdaviams, ypač statybų sektoriuje, sunkiai sekasi rasti pakankamai statybininkų, nes dėl pandemijos įvesti ribojimai perpus sumažino imigrantų skaičių. Visa eilė bendrovių, nuo aukso gavybos įmonių iki statybos verslovių, sako esantys priversti didinti atlyginimus, kad galėtų pritraukti vietos gyventojus.

Beveik pusė statybos bendrovių, kurias apklausė nacionalinė statybininkų sąjunga, pripažįsta padidinusios atlygį savo darbuotojams. „MIC Group“, Masksvoje įsikūrusi statybos bendrovė, padidino atlyginimus vidutiniškai 15 proc., ir tai padėjo pritraukti daugiau darbuotojų, sako Andrejus Riabinskis, direktorių valdybos vadovas. „Buvo gana nelengva rasti kvalifikuotų darbininkų dar iki pandemijos, o dabar tai ypač sudėtinga“, – sakė jis.

Kremlius tikisi, kad greitas ekonomikos atsigavimas po pandemijos padės numalšinti augantį nepasitenkinimą dėl mažėjančių pajamų ir kylančių vartojimo prekių kainų. Nors „Sputnik V“ vakcina susilaukė sėkmės, Rusija atsilieka siekdama savo ambicingo tikslo paskiepyti 60 proc. gyventojų iki metų vidurio.

Rusija jau atšaukė daugumą dėl pandemijos įvestų ribojimų, o neseniai užfiksuotas naftos kainų šuolis turėtų paspartinti ekonomikos atsigavimą jau antrąjį metų ketvirtį, tačiau augimo tempus gali apriboti nepakankama darbo jėgos pasiūla. Retėjančios darbuotojų gretos galimą augimą kiekvienais metais artimiausio dešimtmečio laikotarpiu gali apkarpyti maždaug 25 baziniais punktais, rodo „Bloomberg Economics“ apskaičiavimai.

Rusija paprastai naudojasi armija darbuotojų iš kitų buvusios Sovietų Sąjungos dalių, kad patenkintų išaugusią paklausą ekonomikai atsigaunant, tačiau dauguma sienų yra uždarytos jau beveik metus.

Migrantai darbuotojai dažnai sudaro apie 7 proc. Rusijos darbo jėgos ir prisideda prie bendrojo vidaus produkto (BVP) maždaug šešiais procentais, teigia Jevgenijus Vinokurovas, Eurazijos plėtros banko vyriausiasis ekonomistas.

„Statybų aikštelėse vis dar pastebimas statybininkų trūkumas, nors jiems ir padidintos algos“, – sako Antonas Gluškovas, „Nostroi“, nacionalinės statybininkų sąjungos, prezidentas. – Dėl to galiausiai išaugs statybų kainos.“

Besitraukianti Rusijos darbo jėga jau skaudžiai nukentėjo nuo COVID-19, mirštamumas nuo šios ligos šalyje praėjusiais metais buvo trečias didžiausias pasaulyje. Gyventojų skaičius per 2020 metus sumažėjo beveik 700 000 žmonių, ir tai didžiausias metinis nuosmukis per penkiolika metų.
Vyresnio amžiaus gyventojai gali nuspręsti iškart negrįžti į darbo rinką dėl padidėjusių rizikų sveikatai, sako Sofija Donets, vyriausioji „Renaissance Capital“ ekonomistė, dirbanti Maskvoje.

Ką sako mūsų ekonomistai

„Pandemija padidino darbuotojų paklausą pagrindiniuose sektoriuose, net jei suvaržymai ir varžo žmonių srautus. Ilguoju laikotarpiu darbo jėga mažės, ir tai bus labiau struktūrinis augimo stabdys ekonomikai atsigaunant“, – teigia Scottas Johnsonas, „Bloomberg Economics“.

Pandemija padidino darbuotojų paklausą pagrindiniuose sektoriuose, net jei suvaržymai ir varžo žmonių srautus. Ilguoju laikotarpiu darbo jėga mažės, ir tai bus labiau struktūrinis augimo stabdys ekonomikai atsigaunant.
Scottas Johnsonas, „Bloomberg Economics“ ekonomistas

Migrantai yra tokie paklausūs, jog ketvirtąjį metų ketvirtį jie uždirbo vidutiniškai daugiau pinigų nei Rusijos gyventojai, rodo tyrimas, kurį atliko Jevgenijus Varshaveris iš Rusijos Prezidentinės Nacionalinės Ekonomikos bei Viešojo Administravimo Akademijos. Jie uždirbo vidutiniškai 47 000 rublių (630 JAV dolerių) per mėnesį, lyginant 34 000 rublių rusų atlyginimais.

Masinės vakcinacijos ir sienų atvėrimas turėtų padėti išlyginti tokį netolygumą, bet ateinančias mėnesiais nei vieno, nei kito nesitikima. Tuo tarpu daugelis Vidurio Azijos šalių, kurios yra svarbus migrantų darbo jėgos šaltinis, dar neturi prieigos nei prie vienos iš vakcinų.

„Vienas iš pagrindinių pandemijos padarinių Rusijos darbo jėgai bus užsitęsęs darbo jėgos pasiūlos mažėjimas, o tai, savo ruožtu, toliau darys spaudimą atlyginimams“, – sakė S. Donets.