Federalinė muitų tarnyba gruodį iškėlė bylą H&M Rusijos padaliniui dėl to, kad šis neįtraukė į deklaraciją dalies licencijos mokesčių, kuriuos jis moka savo pagrindinei Švedijos bendrovei, už prekių importą 2016-2019 metų laikotarpiu, rodo dokumentai, su kuriais susipažino „Bloomberg News“.

Po audito H&M 2019 metais sumokėjo 3,1 mlrd. rublių neatitikimui padengti, pranešė su situacija susipažinęs šaltinis, paprašęs neviešinti jo pavardės dėl klausimo jautrumo. Šis mokėjimas neužkirto kelio baudžiamajai bylai, kuri gali turėti rimtų padarinių: bendrovei gresia didelės baudos – dukart didesnės už apskaičiuotą neatitikimą, – be to, gali būti įkalinti vyresnieji vadovai, sakė šaltinis.

H&M spaudos tarnyba Stokholme patvirtino, kad tyrimas vyksta, bet nepateikė išsamesnių detalių, paaiškinusi, jog vis dar laukia informacijos iš vietos valdžios institucijų. Federalinė muitų tarnyba iškart neatsiliepė į prašymus pakomentuoti.

H&M akcijų vertė toliau krito, padidinusi savo nuosmukį iki 7 procentų – tai didžiausias kritimas iš visų Stokholmo OMX 30 indeksui priklausančių bendrovių.

H&M pardavimai Rusijoje per finansinius metus, pasibaigusius lapkričio 30 dieną, sudarė 6,23 mlrd. Švedijos kronų (745 mln. JAV dolerių), skelbiama bendrovės ataskaitoje. Mažmenininkė turėjo 155 parduotuves šalyje, kuri yra septinta didžiausia jos rinka.

2014 metais Švedijos kosmetikos produktų gamintojai „Oriflame“ Rusijos valdžia skyrė 1 milijardo rublių vertės baudą dėl mokestinių pažeidimų; ši byla „sukėlė ritmą Europos verslo bendruomenės susirūpinimą“, tuo metu skelbė Europos įmonių asociacija Maskvoje.