Prekybos centrų vadovai, mažmeninės prekybos nekilnojamojo turto savininkai ir parduotuvių tinklai ragina imtis veiksmų, siekdami palengvinti sau mokestinę naštą ir visam laikui sumažinti verslo mokesčių tarifus, kai balandžio mėnesį pasibaigs dabartinės laikinos lengvatos.

Laiške R. Sunakui 18 pasirašiusiųjų, įskaitant „Tesco“ generalinį direktorių Keną Murphy, teigia, jog vyriausybė turėtų „užtikrinti, kad internetiniai mažmenininkai sumokėtų jiems priklausančią mokesčių dalį“, ir šitaip pagelbėti fizinėms parduotuvėms, kurios buvo priverstos užsidaryti pandemijos metu. Atskirame pareiškime „Tesco“ pasiūlė 1 proc. internetinių pardavimų mokestį.

Parduotuvių, įskaitant prekybos centrus „Morrisons“ ir „Asda“, knygynų tinklo „Waterstones“ ir parduotuvių darbuotojų sąjungos „Usdaw“ raginimai pasigirsta tuo metu, kai R. Sunakas svarsto galimybes prieš kovo 3 d. biudžetą peržiūrėti mokesčių tarifus.

Iždas jau nagrinėja verslo mokesčių tarifų ateitį, pasiūlęs kompanijoms pandemijos metu pailsėti nuo rinkliavų. Tuo pačiu svarstomas ir internetinių pardavimų apmokestinimas, nors kol kas sprendimai dar nebuvo priimti, teigė su šiuo klausimu susipažinęs asmuo.

Pastarąjį mėnesį JK trečią kartą paskelbė karantiną, o visos ne pirmo būtinumo parduotuvės, barai ir restoranai buvo priversti užsidaryti, išskyrus vietas, parduodančias maistą. Ministras pirmininkas Borisas Johnsonas pažadėjo padaryti viską, kad paremtų verslą ir jo darbuotojus, tačiau R. Sunakas suvokia, jog šalies skolinimasis privalo būti sugrąžintas į tvarų lygį.

Laišką kancleriui taip pat pasirašė nekilnojamojo turto vystytojo „Hammerson Plc“, mažmeninės prekybos grupės „Kingfisher Plc“, „Pets at Home“ ir mažmenininkams bei parduotuvių savininkams atstovaujančių grupių vyriausieji vadovai. Signatarai perspėjo, kad prieš išnykstant pandemijos padariniams bus prarasta „žymiai daugiau“ mažmeninės prekybos darbo vietų.

JK ekonomika jau patyrė giliausią recesiją nuo 1709 m. žiemos („Didžiųjų šalčių“) ir atsilieka nuo visų kitų Didžiojo septyneto grupės narių.

„Pandemijos metu galėjo likti atidarytos ne visos parduotuvės, daugelis pastebėjo ryškų pirkėjų sumažėjimą, o tai paspartino jau egzistuojančias šio sektoriaus tendencijas, – rašoma laiške. – Sumažinti mažmenininkams nustatytus tarifus ir iš naujo subalansuoti mokesčių sistemą, siekiant užtikrinti, kad internetiniai mažmenininkai sumokėtų jiems priklausančią mokesčių dalį, suteiktų gyvybiškai svarbų postūmį fiziniams mažmenininkams ir paremtų nukentėjusias bendruomenes.“

Tokie veiksmai „padidintų JK konkurencingumą ir pademonstruotų vyriausybės palaikymą britiškoms parduotuvėms“.