Plačiau paskaityti, kaip viskas prasidėjo, kas yra trumpalaikiai pardavimai galite čia.

Per pastarąsias savaites dvi rizikos draudimo fondų legendos – Steve’as Cohenas ir Danas Sundheimas – patyrė skaudžių nuostolių, kai mėgėjai prekiautojai nutarė susivienyti ir bendromis jėgomis įveikti agresyviausius pasaulio investuotojus. S. Coheno atveju jis ir Kenas Griffinas galiausiai turėjo mestis į pagalbą trečiajam – Gabe’ui Plotkinui, kurio firma buvo sutriuškinta.

Karštligiška prekyba „GameStop Corp.“ ir kitomis akcijomis, prieš kurias statė rizikos draudimo fondai, reiškia, jog pastarųjų dienų nuostoliai gali būtų vieni iš sunkiausių per pagarsėjusią šių pinigų valdytojų karjerą. S. Coheno „Point72 Asset Management“ šį mėnesį jau sumažėjo nuo 10 iki 15 proc., tuo tarpu D. Sundheimo „D1 Capital Partners“, vienas iš sėkmingiausių praėjusių metų fondų, susitraukė apie 20 proc. G. Plotkino firma „Melvin Capital“ iki penktadienio prarado 30 proc.

Tai nuolankumo pamoka rizikos draudimo fondų titanams, kurie 2020 m. gerokai pasiautėjo rinkose, sujauktose dėl „Covid-19“ pandemijos. Tačiau ta pati krizė pastūmėjo tūkstančius, jei ne milijonus mažmeninių prekiautojų į JAV vertybinių popierių rinką, sukurdama naują jėgą, su kuria šiuo metu profesionalai atrodo bejėgiai susidoroti.

Nukentėjo ne tik garsūs vardai: Jacko Woodruffo 2,8 mlrd. dolerių „Candlestick Capital“ dėl trumpalaikių statymų per sausį susitraukė 10–15 proc., o 3,5 mlrd. dolerių „Maplelane Capital“ iki antradienio prarado apie 33 proc. – iš dalies dėl „GameStop“ užtrumpinimo, teigia investuotojai. Baigiantis trečiadieniui „Maplelane“ buvo sumažėjęs 45 proc.

Firma, kuri anksčiau nepriėmė naujų pinigų, dabar kalbasi su esamais ir būsimais investuotojais, kad pritrauktų papildomo kapitalo, teigė su situacija susipažinę žmonės. Nuo pat įkūrimo 2010 m. „Maplelane“ kasmetinis pelnas siekė 30 proc., o nuostolingų metų nepasitaikė nė sykio.

Draudimo fondų užpuolikai – prekiautojų būrys, atakų koordinavimui naudojantis „Reddit“ subforumą „Wallstreetbets“. Panašu, kad atakos pirmiausia nukreiptos į akcijas, kurias trumpina rizikos draudimo fondai. Ryškiausias pavyzdys – „GameStop“, nuo krizės nukentėjusi fizinė parduotuvė, kuri per šį mėnesį išaugo daugiau nei 1700 proc. Tarp kitų prekiautojų taikinių yra „AMC Entertainment Holdings Inc.“ ir „Bed Bath & Beyond Inc.“.

Skausmas greičiausiai išplis visoje rizikos draudimo fondų pramonėje, nes tarp prekiautojų sklando gandai apie didžiulius net kelių firmų nuostolius. „Goldman Sachs Hedge Industry VIP ETF“, stebintis populiariausias rizikos draudimo fondų akcijas, trečiadienį pirmą kartą nuo rugsėjo mėnesio nukrito 4,3 proc.

Fondo valdytojai nesėkmingus trumpalaikius pardavimus kompensavo antradienį ketvirtą kartą iš eilės sumažindami augančius statymus. Per tą laiką jų bendras nutekėjimas iš rinkos pasiekė aukščiausią lygį nuo 2014 m. spalio mėnesio, rodo „Goldman“ pagrindinio brokerio surinkti duomenys.

„D1“, įkurtas 2018 m. ir metų pradžioje valdęs apie 20 mlrd. dolerių turto, dėl išpuolių taip pat nukentėjo, nes apytikriai trečdalį jo turimų akcijų sudaro privačios kompanijos,. Firma bandė sumažinti savo pozicijas, pasak žmonių, turinčių informacijos šiuo klausimu. Fondas nepriima naujų investicijų ir neketina atsiverti papildomam kapitalui, teigė vienas iš šaltinių, nenorėjęs būti įvardytas.

„D1“ nuostoliai, pasak informuotų žmonių, ryškiai kontrastuoja su 43-ejų metų D. Sundheimo per praėjusių metų pandemijos suirutę pasiektu 60 proc. pelnu.

Pirmadienį „Melvin Capital“ iš savo kolegų sulaukė iki šiol negirdėtos grynųjų pinigų infuzijos, priimdamas 2 mlrd. dolerių iš K. Griffino, jo partnerių ir rizikos draudimo fondų, kuriuos jis valdo „Citadel“, bei 750 mln. dolerių iš savo buvusio boso S. Coheno.

„Socialinės žiniasklaidos pranešimai apie „Melvin Capital“ bankrotą yra kategoriškai melagingi, – teigė firmos atstovas. – „Melvin Capital“ tikslas – investuotojams teikti aukštos kokybės, pagal riziką pakoreguotą grąžą, ir mes vertiname jų paramą.“

Iki šių metų 42-ejų metų G. Plotkinas galėjo pasigirti vienais geriausių rezultatų tarp rizikos draudimo fondų akcijų prekeivių. Jis aštuonerius metus dirbo S. Cohenui ir prieš įkurdamas „Melvin“ buvo vienas iš sėkmingiausiu pinigų uždirbėjų. Pasak investuotojo, metinė grąža nuo firmos įkūrimo buvo 30 proc., o praėjusius metus G. Plotkinas užbaigė su daugiau nei 50 proc. prieaugiu.

„Point72“, „D1“, „Maplelane“ ir „Candlestick“ atstovai komentuoti atsisakė.

Kai kurių didžiųjų rizikos draudimo fondų nesėkmę galėjo lemti tai, kad trečiadienį „S&P 500“ sumažėjo 2,6 proc. – tai ryškiausias nuosmukis nuo spalio mėnesio. Viena iš šio nuosmukio teorijų ta, kad fondai parduoda ilgalaikius statymus, kad gautų pinigų, reikalingų padengti trumpalaikiams.

64-erių metų S. Cohenas – bene garsiausia šių metų chaoso auka. Naujasis „New York Mets“ savininkas, kurio fondas 2020 m. išaugo 16 proc., tapo nacionaline figūra po to, kai laimėjo prieš Jennifer Lopez ir Alexą Rodriguezą ir įsigijo beisbolo klubą.

Antradienį vakare S. Cohenas sulaužė savo įprotį tviteryje rašyti tik apie „Mets“. „Ei, akcijų žokėjai, pirmyn“, – parašė jis socialinės žiniasklaidos platformoje.

„Reddit Inc.“ generalinis direktorius: tai kultūrinis karas

„Reddit Inc.“ generalinis direktorius Steve’as Huffmanas ketvirtadienį pareiškė, kad „WallStreetBets“ forumas „anaiptol nėra tobulas, tačiau jie neperžengė mūsų turinio politikos ribų“.

„Kadangi visos mūsų bendruomenės daro viską, kad būtų gerais „Reddit“ piliečiais, mes taip pat stengiamės dėl jų daryti viską, kas įmanoma“, – pabrėžė S. Huffmanas.

Forumo įtaką „GameStop Corp.“ akcijoms jis pavadino „kultūriniu karu – Volstritas prieš visus kitus“.

Pasak jo, visi, kurie mano, kad forumo vartotojai yra „idiotai“, turėtų skirti daugiau laiko diskusijų skaitymui. „Tai tik idiotiškos blevyzgos, kurios užmaskuoja, sakyčiau, žavingą intelektualumą“, – sakė S. Huffmanas.

Forumo beprecedentė įtaka „GameStop“ akcijoms rodo, kad rinkos turi prisitaikyti prie naujo pasaulio, kuriame mažmeniniai investuotojai perima dalį didžiųjų finansinių firmų nuo seno valdomos galios, teigė internetinio forumo bendraįkūrėjas Alexis Ohanianas.

„Manau, daugeliui žmonių tai buvo ne tiek investicija, kiek pareiškimas, – ketvirtadienį „Bloomberg Television“ sakė A. Ohanianas, praėjusiais metais palikęs „Reddit“ valdybą. – Sakyčiau, šie žmonės balsuoja savo doleriais, norėdami padaryti pareiškimą apie didžiąsias finansų kompanijas.“

Apribota prekyba akcijomis

„Robinhood Markets Inc.“ ir kiti internetiniai brokeriai ketvirtadienį apribojo prekybą „GameStop“ ir „AMC Entertainment Holdings Inc.“ po to, kai „Reddit“ forumo „WallStreetBets“ dalyviai ėmė kelti akcijų kainą. A. Ohanianas „Robinhood“ žingsnį pavadino „ganėtinai šokiruojančiu“ ir „būtent tuo, prieš ką kovoja visi šie žmonės“. Po šių veiksmų sekusią „Robinhood“ kritiką jis pavadino „visiškai pateisinamu pasipiktinimu“.

„Futu Holdings Ltd.“ ir „Up Fintech Holding Ltd.“, du sparčiai augantys internetiniai brokeriai, padedantys Kinijos investuotojams prekiauti užsienio akcijomis, prisijungė prie „Robinhood Markets“ ir kitų JAV vertybinių popierių firmų, neleisdami vartotojams įsigyti „GameStop Corp.“ ir „AMC Entertainment Holdings Inc.“ akcijų. Naujos akcijų pozicijos buvo uždraustos dėl „apribojimų“, tačiau klientai vis dar gali parduoti turimas akcijas, teigiama ketvirtadienį išplatintame „Futu“ pranešime.

Vėliau „Robinhood“ pranešė ketinantis leisti ribotai pirkti tam tikrus vertybinius popierius, kuriuos blokavo nuo penktadienio.

Paklaustas apie riziką, kurią gali kelti internetiniai forumai, kaip galimos klaidingos finansinės informacijos ar rinkos ažiotažo šaltiniai, A. Ohanianas atsakė, kad tas pats klausimas liečia ir politines problemas. „Tai yra ištiso dešimtmečio klausimas“, – sakė jis.

Brokeriai nustatinėja ribas po to, kai akcijos ėmė šėlti dėl mažmeninių investuotojų užsakymų, įkvėptų „WallStreetBets“ ir kitų internetinių forumų. „GameStop“ akcijos per pirmąsias tris šios savaitės dienas pakilo daugiau nei 400 proc., sužadindamos viso pasaulio prekiautojų susidomėjimą. Ketvirtadienį jos nukrito 44 proc., nes brokeriai pradėjo skelbti apribojimus, šitaip paskatindami piktas klientų reakcijas.

Ekstremalus akcijų svyravimas „sukėlė rimtą riziką“ brokeriams, todėl toms firmoms tenka imtis griežtesnių priemonių, ketvirtadienį pranešė Volstrito kliringo kompanija „Depositary Trust & Clearing Corp.“.

Kai kurie užsienio brokeriai ir toliau leidžia prekiauti „GameStop“ akcijomis. Pagrindiniai Pietų Korėjos brokeriai – „Korea Investment & Securities Co.“, „NH Investment & Securities Co.“, „Mirae Asset Daewoo Co.“ – penktadienį pranešė, kad neplanuoja įvesti apribojimų.

„Webull“, dar viena JAV mažmeninės akcijų prekybos platforma, kurią įkūrė buvęs „Alibaba Group Holding Ltd.“ darbuotojas Wangas Anquanas, taip pat pareiškė, kad „GameStop“ ir „AMC Entertainment Holdings“ atidarymo ir uždarymo pozicijos blokuojamos nebus.