Sprendimas buvo geras. Anksti įdiegus kapitalo, gauto iš „Goldman Sachs Group Inc.“, korėjiečio kompanija „CS Wind Corp.“ tapo didžiausiu vėjo bokštų gamintoju pasaulyje. Firmos akcijos per pastaruosius ketverius metus padidėjo ir vien per 2020-uosius išaugo beveik penkiagubai, o pasikeitus Vašingtono administracijai laukiama dar didesnio šuolio.

67-erių metų S. Gimas, fermerio sūnus, dabar yra vienas turtingiausių žmonių Pietų Korėjoje. Remiantis „Bloomberg“ milijardierių indeksu, 51 proc. kompanijos, kurią jis valdo kartu su savo šeima, akcijų paketas yra vertinamas 1,4 mlrd. dolerių.

„Gimas greitai įžvelgė augimo potencialą visame pasaulyje, – sakė Seule įsikūrusio „Eugene Investment & Securities Co.“ analitikas Hanas Byung-hwa. – Ši pramonės šaka augo sparčiau nei tradiciniai verslai.“

„Goldman“ investicija

S. Gimas perėjo prie atsinaujinančios energijos 2003 m., atidarydamas pirmąją „CS Wind“ vėjo bokštų gamyklą Vietname, kur pasinaudojo mažesniais darbo jėgos kaštais. Po penkerių metų jo kompanija iš „Goldman Sachs“ gavo 47,2 mlrd. vonų (43 mln. dolerių) investiciją, kuri padėjo išplėsti „CS Wind“ veiklą septyniose šalyse.

„CS Wind“ dabar turi gamyklų tokiose šalyse kaip Malaizija, Kinija ir Jungtinė Karalystė ir parduoda savo vėjo bokštus tokioms kompanijoms kaip „Siemens Gamesa Renewable Energy SA“, „General Electric Co.“ ir „Vestas Wind Systems A/S“. Ji taip pat planuoja pastatyti gamyklų JAV, kur naujai išrinktas prezidentas Joe Bidenas pasižadėjo skirti pirmenybę vietiniams tiekėjams.

„Verslo valdymas – tai nuolatinis naujų iššūkių ieškojimas, – 2014 m. interviu kompanijos leidiniui sakė S. Gimas. – Kai tik pasieki vieną tikslą, privalai žengti toliau ir ieškoti naujo. Taip aš valdau savo verslą.“

„CS Wind“ akcijos trečiadienį pakilo net 2,7 proc., atsitiesdamos po keturių dienų nuosmukio. Kompanijos atstovas atsisakė komentuoti S. Gimo valdomą turtą.

Perėjimas prie žaliosios energijos padėjo užsidirbti kompanijoms, gaminančioms elektromobilius, akumuliatorius, saulės baterijas ir pan. Investicijos į mažai anglies dioksido į aplinką išskiriančius energetikos projektus ir technologijas per pastarąjį dešimtmetį išaugo daugiau nei dvigubai ir pernai siekė 501,3 mlrd. dolerių, o beveik du trečdalius jų sudarė atsinaujinantys energijos šaltiniai – daugiausia saulės ir vėjo, teigiama „BloombergNEF“ šį mėnesį paskelbtoje ataskaitoje.

Vyriausybės paskatos

Tikimasi, kad vyriausybėms visame pasaulyje siekiant pereiti prie žaliosios energijos, vėjo ir saulės energija iki 2050 m. patenkins 56 proc. pasaulinių elektros poreikių, rodo „BNEF“ analizė. Prezidentas J. Bidenas siekia, kad JAV elektros tinklas iki 2035 m. atsisakytų anglies dioksido, o Kinija planuoja anglies dioksido atsisakyti iki 2060 m. Europos Sąjungos lyderiai susitarė iki 2030 m. sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijas mažiausiai 55 proc.

Pasak „Goldman Sachs“ atstovės, „CS Wind“ gamybos operacijos užsienyje bankui pasirodė patrauklios, todėl jis 2008 m. sutiko investuoti. Firma teigia, kad yra viena didžiausių atsinaujinančios energijos sektoriaus rėmėjų regione.

„Mums pavyko susieti pirmininko Gimo aistrą ir daugiau nei du dešimtmečius kauptas išsamias pramonės žinias su mūsų pasauline patirtimi ir alternatyvių bei švarių technologijų tinklu“, – teigė Stephanie Hui, „Goldman Sachs“ prekybinės bankininkystės Azijos padalinio vadovė.

Pajamos kyla

„CS Wind“ pajamos per dvejus metus iki 2019 m. išaugo daugiau nei dvigubai, o per pirmuosius devynis 2020 m. mėnesius pakilo 16 proc. iki 695 mlrd. vonų. Grynosios pajamos šoktelėjo 68 proc. iki 49,3 mlrd. vonų. Vis dėlto daugiau nei 80 proc. „CS Wind“ trečiojo ketvirčio pardavimų atnešė trys klientai, taigi kompanija liktų pažeidžiama, jei vienas iš jų nutrauktų verslo santykius.

S. Gimui, kuris už studijas universitete susimokėjo dirbdamas paštininku ir korepetitoriumi, kompanija reiškia didelius turto pokyčius.

Baigęs Seulo Chung-Ang universitetą ir įgijęs prekybos diplomą, jis įsidarbino nekilnojamojo turto kompanijoje ir persikėlė į Saudo Arabiją norėdamas uždirbti daugiau pinigų. Būtent ten jis įkūrė savo pirmąjį verslą, o 1989 m. sugrįžo į Pietų Korėją užsiimti plieno konstrukcijų, įskaitant kaminus šiluminėms elektrinėms, gamyba.

„Anuomet gyvenimas buvo nelengvas, – 2014 m. interviu vietiniam laikraščiui sakė S. Gimas ir pridūrė, kad tai taip pat paskatino jį imtis naujų iššūkių. – Žvelgiant atgal, tas laikas įskiepijo man pasitikėjimo savo jėgomis.“