Elono Musko „SpaceX“ paprašė Federalinės ryšių komisijos leidimo paleisti „Starlink“ ryšio palydovus skristi žemesnėje orbitoje, nei buvo planuota iš pradžių.

Jeffo Bezoso „Amazon.com Inc.“ teigia, kad dėl šio žingsnio kiltų pavojus susidurti su jo paties numatytais „Kuiper“ palydovais, kurie, kaip ir „Starlink“, yra sukurti perduoti interneto paslaugas iš kosmoso.

Ginčas, kuris paprastai apsiribotų dokumentų pateikimu reguliavimo institucijoms, plinta į viešumą, kol du milijardieriai nepaisydami nieko vaikosi savo dangiškų svajonių.

„Tai yra „SpaceX“ pasiūlyti pakeitimai, kurie varžytų konkurenciją tarp palydovinių sistemų, – antradienį savo oficialioje „Twitter“ naujienų paskyroje paskelbė „Amazon“. – Akivaizdu, kad „SpaceX“ yra pasiryžę uždusinti konkurentus dar lopšyje, tačiau tai tikrai nėra visuomenės interesas.“

Pareiškimas buvo paskelbtas po „Bloomberg“ duomenimis turtingiausio pasaulio žmogaus E. Musko „Twitter“ žinutės.

„Visuomenei nenaudinga, kad „Starlink“ yra varžomas „Amazon“ palydovų sistemos, kuri geriausiu atveju pradės veikti tik po kelerių metų“, – rašė E. Muskas, atsakydamas į CNBC žurnalisto Michaelo Sheetzo pranešimą.

E. Musko „Space Exploration Technologies Corp.“ savo „Starlink“ interneto paslaugoms įgyvendinti į dangų paleido daugiau nei 1000 palydovų ir jau registruoja pirmuosius klientus JAV, Jungtinėje Karalystėje ir Kanadoje. „Amazon“ pernai gavo Federalinės ryšių komisijos leidimą 3236 palydovų flotilei, tačiau jos dar nepaleido.

„Amazon“ jau anksčiau ragino Federalinę ryšių komisiją atmesti „SpaceX“ prašymą dėl žemesnių orbitų. Pasak agentūros pranešimų, toks pakeitimas galėtų reikšti, jog „SpaceX“ palydovai veršis į „Kuiper System“ orbitą.

Į tai „SpaceX“ atsakė, kad jų planai nesikirstų su tuo, ką pavadino „dar tik gimstančiais“ „Amazon“ planais.

Žemesnė orbita leistų teikti greitesnį interneto ryšį, nes signalas nekeliautų taip toli. „SpaceX“ Federalinei ryšių komisijai pareiškė, kad palydovų buvimas arčiau Žemės sumažintų kosminių šiukšlių riziką, nes jie iš orbitos iškris greičiau, nei aukščiau skraidantys erdvėlaiviai.

„SpaceX“ ilgainiui planuoja valdyti maždaug 12 000 palydovų ir yra gavusi Federalinės ryšių komisijos leidimą paleisti maždaug 4400 BIRD palydovų, iš kurių 1584 skristų 550 kilometrų atstumu nuo Žemės – ten, kur šiuo metu skrieja „Starlink“ palydovai. Kompanija prašo leidimo paleisti dar 2824 palydovus maždaug tame pačiame, o ne dvigubai didesniame aukštyje, nei buvo siūloma iš pradžių.