Tačiau investuotojams, kurie kelis mėnesius nekantravo bent akies krašteliu pamatyti Jacką Ma, verslininko dalyvavimas trečiadienį tiesiogiai transliuojamoje vaizdo konferencijoje buvo pakankamas, kad paskatintų 58 mlrd. dolerių palengvėjimo atodūsį. Šitiek išaugo „Alibaba Group Holding Ltd.“ rinkos vertė po to, kai internete buvo išplatintas klipas, kuriame J. Ma kalbasi su grupe mokytojų. Tai jo pirmasis viešas pasirodymas nuo tada, kai praėjusių metų pabaigoje jis dingo iš eterio.

Daug kas apie žymiausio Kinijos verslininko ateitį lieka neaišku. Tačiau analitikai teigia, kad trečiadienio vaizdo įrašas yra ženklas, jog blogiausi scenarijai – pavyzdžiui, kad J. Ma yra įkalintas arba jo kompanijos valdymą perėmė vyriausybė – šiuo metu tikriausiai atkrenta. Kažin ar J. Ma būtų dalyvavęs renginyje be numanomo Pekino pritarimo; valstybinė žiniasklaida, įskaitant „Global Times“, paskelbė jo kalbos fragmentus arba straipsnius apie jo pasirodymą.

„Vis dar išlieka daug neaiškumų dėl tolesnių reguliuotojų veiksmų, tačiau tai reiškia, kad Jacko Ma statusas yra kur kas geresnis, nei daugelis spekuliavo“, – sakė Honkongo kiniškojo universiteto profesorius Fangas Kechengas.

J. Ma kalboje daugiausia dėmesio buvo skiriama filantropinėms problemoms, tokioms kaip pajamų atotrūkio mažinimas ir Kinijos kaimiškų vietovių atgaivinimas – dviems svarbiausiems Xi Jinpingo komunistų partijos prioritetams. Nors tai toli gražu ne „mea culpa“, šie komentarai ryškiai kontrastavo su paskutinėmis J. Ma viešomis pastabomis spalio mėnesį, kai milijardierius neįprastai griežtai sukritikavo Kinijos reguliavimo institucijas ir valstybinius bankus.

Praėjus vos kelioms dienoms po šios dabar jau liūdnai pagarsėjusios kalbos Bundo viršūnių susitikime Šanchajuje, vyriausybė torpedavo J. Ma planą viešai pasiūlyti „Ant Group Co.“ akcijas (tai būtų buvęs visų laikų didžiausias pradinis akcijų pardavimas pasaulyje). Tolesnėmis savaitėmis valdžia paragino patikrinti „Ant“ verslą ir pradėjo „Alibaba“ antimonopolinį tyrimą.

Būtų naivu tikėtis, kad pasikeitus J. Ma tonui Pekinas atšauks savo planus griežčiau reguliuoti „Ant“, „Alibaba“ ir kitus Kinijos aukštųjų technologijų milžinus. Tačiau trečiadienio rinkos reakcija rodo, kad investuotojai pradeda vertinti susidorojimo riziką, kuri sukeltų rimtą pavojų turtingiausiems šalies verslininkams ir inovatyviausioms kompanijoms.

„Kol kas „Alibaba“ vis dar nepaleidžiama nuo pavadžio, bet bent jau aišku, jog antimonopoliniu tyrimu nesiekiama nubausti Jacko Ma“, – teigė Zhangas Fushenas, Šanchajaus „PD Fortune Asset Management“ vyresnysis analitikas.

Spekuliacijos dėl J. Ma buvimo vietos sustiprėjo pastarosiomis savaitėmis, kai paaiškėjo, kad jis nedalyvavo „Shark Tank“ tipo televizijos šou, kurį pats sukūrė. Kinijos valdžia praeityje ne kartą tyliai sulaikė milijardierius, kurie kritikavo komunistų partiją.

Pasak Singapūro „United First Partners“ Azijos tyrimų vadovo Justino Tango, J. Ma pasirodymas atrodo kruopščiai sukalibruotas. Vaizdo konferencija buvo kasmetinio renginio, kurio metu J. Ma pagerbia kaimo mokytojus, dalis. Pats kadaise dirbęs anglų kalbos mokytoju, J. Ma iškilmingai kalbėjo apie būtinybę skurdesnėms Kinijos vietovėms pasiūlyti geresnes švietimo galimybes.

„Neseniai kartu su kolegomis svarstėme ir mąstėme. Priėmėme tvirtą rezoliuciją atsidėti švietimo filantropijai, – kalbėjo J. Ma. – Už sunkų darbą kaimo vietovių atgaivinimui ir bendros gerovės labui atsakinga mūsų verslininkų karta.“

Tai buvo „puiki proga Jackui vėl pasirodyti visuomenės dėmesio centre“, – pažymėjo K. Tangas. „Paprasti žmonės Jacko asmenyje matys kuklų vidurinės mokyklos mokytoją, o ne pasipūtusį verslininką, kuris nežino savo vietos. Visa toji scena leido jam pademonstruoti nesurežisuotą jautrumą.“

J. Ma kontroliuojamas ir iš dalies „Alibaba“ priklausantis „Ant“ patvirtino vaizdo įrašo tikrumą, tačiau atsisakė komentuoti plačiau.

„Ant“ išgyveno „nemenką šoką“ po to, kai Pekinas sustabdė jo listingavimą akcijų biržoje – įvykį, kuris, kaip prognozuota, turėjo įvertinti bendrovę daugiau nei 300 mlrd. dolerių, sakė Jamesas Andersonas, „Alibaba“ investuotojo „Baillie Gifford“ partneris. „Akivaizdu, kad dabar mažiau šansų, jog bendrovė taps nepaprastai pelninga“, – sakė jis „Bloomberg TV“.

Dabar investuotojams kyla klausimas, kokiu smarkumu Pekinas toliau kišis į „Ant“, „Alibaba“ ir jų kolegų reikalus. Ankstyvi požymiai rodo, kad reguliuotojai neskuba pasiduoti. Praėjus vos kelioms valandoms po J. Ma pasisakymo Kinijos centrinis bankas paskelbė taisyklių projektą, siekdamas apriboti rinkos koncentraciją atliekant mokėjimus internetu, galimai smogdamas dar vieną smūgį „Ant“ ir jo konkurentui „Tencent Holdings Ltd.“.

Šis žingsnis yra dalis plataus masto kampanijos, kuria siekiama pažaboti Kinijos technologijų milžinų kartą, kurią Pekinas mato kaip per daug kontroliuojančią antrąją pagal dydį pasaulio ekonomiką.

Nepaisant reguliuotojų veiksmų, „Alibaba“ šalininkai tokiose kompanijose, kaip „Amber Hill Capital Ltd.“ ir „Pegasus Fund Managers Ltd.“, teigė, jog sumažėjęs nerimas dėl J. Ma statuso gali būti pakankamas, kad elektroninės prekybos kompanijos akcijos vėl pakiltų į rekordiškai aukštą spalio lygmenį. Tai reikštų, kad Honkongo biržoje kotiruojamos akcijos trečiadienį išaugtų maždaug 15 proc.

Ketvirtadienį 9:31 val. vietos laiku „Alibaba“ nukrito 2,2 proc.

Mitchellas Greenas, „Lead Edge Capital“ įkūrėjas, turintis „Alibaba“ akcijų, prognozuoja, kad artimiausiu metu J. Ma daugiausia dėmesio skirs labdaros darbams, kuriuos pradėjo prieš kelerius metus. M. Greenas teigė, kad jis vis dar optimistiškai vertina ilgalaikes tiek „Alibaba“, tiek „Ant“ perspektyvas. „Abi įmonės yra labai svarbios Kinijos ekonomikai ir jos žmonėms“, – pabrėžė jis.