Turizmo pramonė norėtų atsakyti „taip“. Remiantis naujausiais Pasaulio kelionių ir turizmo tarybos duomenimis, paskelbtais lapkričio pradžioje, prognozuojama, kad koronaviruso pandemijos sukelti apribojimai vien 2020 m. iš pasaulinio bendrojo vidaus produkto atims 4,7 trilijono dolerių.

Tačiau medicinos profesionalai ragina ir toliau elgtis atsargiai – šis perspėjimas niekur nedings ir tada, kai žmonės bus paskiepyti nuo „Covid-19“.

Tarp kitų perspėjimų: skiepai nėra 100 proc. veiksmingi; imuniteto sukūrimas užtrunka kelias savaites (po antros dozės); dar per mažai žinoma apie galimybę perduoti „Covid-19“ po imunizacijos; iki bandos imuniteto mums dar labai toli. Bendras medikų sutarimas toks, kad rizika niekur nedings, tačiau judėjimo laisvė pagaliau bus sugrąžinta, leidžiant bent tam tikro tipo keliones asmenims, turintiems apsaugą nuo viruso.

Taip, jums vis tiek teks dėvėti kaukę.

Štai ką dar reikėtų žinoti apie kelionių saugumą ateinančiais mėnesiais – nesvarbu, ar jau pasiskiepijote, ar tiesiog ieškote normalumo kažkur horizonte.

Ką žinome ir ko nežinome

Iki šios dienos JAV ir Europoje patvirtintos „Covid-19“ vakcinos pasirodė esančios išskirtinai saugios, veiksmingos ir kol kas tvirčiausia priemonė kovojant su pandemija. Vis dėlto yra keletas žinomų nežinomųjų, ypač kalbant apie galimą viruso perdavimą po vakcinacijos.

Esmė tokia: klinikiniai šiuo metu patvirtintų vakcinų, įskaitant „Pfizer“ ir „Moderna“, tyrimai neapėmė reguliaraus bandymų dalyvių PGR testavimo. Nėra jokių duomenų apie jų gebėjimą perduoti virusą, tačiau yra pakankamai įtikinamų įrodymų, leidžiančių teigti, jog vakcinos 95 proc. veiksmingai apsaugo nuo simptominės infekcijos, teigia Kristin Englund, Klivlando klinikos infekcinių ligų specialistė.

„Paprastai būna taip, kad jei pasiskiepijote nuo, tarkim, vėjaraupių ar tymų, tai nebegalite perduoti šio viruso kam nors kitam, – sako K. Englund ir priduria, kad nėra jokios aiškios priežasties manyti, kad „Covid-19“ arba jo vakcinos turėtų elgtis kitaip. – Tikiuosi, kad tą patį matysime ir su „Covid-19“ vakcinomis, tačiau turime palaukti, kol tą patvirtins tyrimai, kad galėtume ženkliai sumažinti apsaugos priemones.“

Yra ir kitų svarbių nežinomųjų. „Smagu matyti vakciną, kurios efektyvumas yra 95 proc. – tai nepaprastai aukštas rodiklis, kur kas aukštesnis, nei galėjome tikėtis, – sako K. Englund. – Tačiau šiuo metu dar nežinome, kas turės gerą atsaką [į vakciną], o kas bus vienas iš tų 5 proc.“

Ką galvoti apie bandos imunitetą

Dar vienas nežinomasis – ko reikia, norint pasiekti bandos imunitetą.

„Bendras sutarimas yra toks, jog norint pašalinti platesnę riziką, reikia, kad imunitetą turėtų bent 70–80 proc. gyventojų, galbūt net dar daugiau, – teigia Scottas Weisenbergas, Niujorko universiteto infekcinių ligų stipendijų programos direktorius ir kelionių medicinos programos direktorius. – Iki bandos imuniteto mums dar liko daug mėnesių, darant prielaidą, kad vakcina iš tikrųjų panaikins perdavimą ir kad žmonės noriai skiepysis.“

Anot S. Weisenbergo, geriausiu atveju, jei viskas susiklostys sėkmingai, bandos imunitetą JAV galima pasiekti dar šią vasarą – o kol kas teks palaukti, kol bus patvirtintos lengviau platinamos vakcinos, tokios kaip „AstraZeneca“, kurios paspartintų skiepijimą.

Vis dėlto tai mažai tikėtina.

„Vakcinos patvirtinimas yra rimtas ir svarbus klausimas“, – priduria jis. Pasak jo, Pasaulio sveikatos organizacija dvejones dėl vakcinos pavadino viena iš 10 didžiausių grėsmių visuomenės sveikatai dar 2019 m., prieš tai, kai išplito „Covid-19“.

Tačiau bandos imunitetą galima nagrinėti įvairiais požiūriais.

„Galima kalbėti apie bandos imunitetą valstijoje, mažesnėje bendruomenėje ar net šeimoje, – priduria K. Englund. – Taigi, jei visi kambaryje esantys asmenys, išskyrus vieną, yra paskiepyti, turėtume pasiūlyti tam asmeniui daugiau apsaugos.“

Tai svarbu giminės susibūrimams, nes jaunesniems nariams gali prireikti daugiau laiko gauti vakciną nei vyresniems ar rizikos grupėje esantiems giminaičiams. (Šiuo metu naudojamos vakcinos JAV maisto ir vaistų administracijos nėra išbandytos ar patvirtintos vaikams, o tai iki 2021 m. pabaigos gali apsunkinti oro keliones, kai keliauja kelių kartų atstovai.)

Sprendimas, kur vykti per kitas atostogas – ir su kuo keliauti – gali būti labiau susijęs su antikūnais, nei su tokiais įprastais dalykais kaip oras ir kaina.

„Būtinai pažiūrėkite į dabartinį infekcijos lygį toje šalyje ir ypač į populiacijos norą skiepytis – tai yra du labai svarbūs dalykai“, – sako K. Englund.

Nenustebkite, jei tai atrodys kontraintuityvu, priduria S. Weisenbergas.

Tarkime, Niujorke, kur, kaip manoma, 25 proc. gyventojų jau buvo užsikrėtę „Covid-19“, bandos imunitetui gali prireikti proporcingai mažesnio pasiskiepijusių skaičiaus, jei anksčiau užsikrėtę žmonės tebeturi pakankamai antikūnų.

„Rizika užsikrėsti ar platinti virusą iš tikrųjų gali būti santykinai maža“, – sako S. Weisenbergas apie apsilankymą Manhatane, turint omenyje koronaviruso priemonių griežtumą, istoriškai teigiamą požiūrį į skiepus miesto vietovėse (lyginant su kaimo vietovėmis) ir aukštą „Covid-19“ testavimo lygį tarp vietinių, nepaisant neįtikėtino gyventojų tankumo.

O štai jei nukaksite į Keniją, priduria jis, kur galite dalyvauti visiškai socialiai atsiribojusiame safaryje, jums gali tekti pravažiuoti pro tokias vietas kaip Nairobis, kur testavimas nėra paplitęs, o rizika realiu laiku sunkiai pamatuojama.

Kintantis „saugių kelionių“ apibrėžimas

Galima tikėtis, kad „saugių kelionių“ apibrėžimas keisis kas savaitę, ypač tuo metu, kai tam tikrose pasaulio dalyse padaugės atvejų, susijusių su poilsinėmis kelionėmis ir naujomis viruso padermėmis.

„Turite atsižvelgti į tai, kad galbūt kažkur nukeliausite ir vėl parsivešite virusą namo“, – sako S. Weisenbergas. Jis tikisi, kad JAV ligų kontrolės ir prevencijos centrai galiausiai pateiks konkrečius perspėjimus apie kelionių vietas, remdamiesi vietinėmis rizikomis, kaip kad nutiko su tymais. Visgi jis pripažįsta, kad „šiuo metu liga yra tiesiog per plačiai paplitusi“.

Gera idėja būtų pasidomėti ligoninėmis (o ypač intensyviosios slaugos lovomis), ir tik tada vykti į atostogas, kad būtumėte tikri, jog vietinė sveikatos priežiūros sistema dar nėra pertempta.
S. Weisenbergas taip pat mano, kad didėjantis greitųjų „Covid-19“ antigenų testų tikslumas padės užtikrinti saugumą išaugus mobilumui; verta atkreipti dėmesį, kad į naujausius patekimo į JAV reikalavimus įtraukiami neigiami testų rezultatai net ir tiems, kurie jau pasiskiepijo.

„Ketinu lipti į lėktuvą; būsiu su jumis atvira, – sako K. Englund. – Dėvėsiu kaukę, įsitikinsiu, kad neteks sėdėti šalia nepažįstamų žmonių, laikysiuos tinkamų atstumų ir kruopščiai dezinfekuosiu rankas.“

„Išsinuomosime „Airbnb“ ir kokybiškai leisime laiką paplūdimyje, – tęsia ji, – o jei kažkur lankysimės, apsimesime, kad nebuvome paskiepyti – elgsimės taip, kaip elgėmės prieš vakcinavimą. Nemanau, kad tame yra kažkas blogo.“