Per sausio 21 d. numatytą vaizdo konferenciją Europos Sąjungos (ES) lyderiai svarstys siūlymą sukurti „vakcinacijos sertifikatą“, kuris leistų jį turintiems asmenims laisvai keliauti, sakė keletas diplomatų, susipažinę su paruošiamaisiais virtualaus susitikimo darbais. Šis pasiūlymas sulaukia vis didesnio pritarimo, sakė vienas ES pareigūnas, nors kitas diplomatas perspėjo, kad tokiai iniciatyvai gali pasipriešinti kitos vyriausybės ir kad bet kokie judėjimo laisvės ribojimai tokiais pagrindais gali būti neteisėti.

Pasiūlymas įvesti tokį vakcinacijos sertifikatą įgavo pagreitį po to, kai Graikijos premjeras Kyriakosas Mitsotakis šią savaitę kreipėsi oficialiu laišku į Europos Komisijos (EK) pirmininkę Ursulą von der Leyen, ragindamas ES įdiegti standartizuotų vakcinacijos nuo COVID-19 sertifikatų sistemą, kuri leistų skatinti keliones. Vakcinacijos kampanija juda vėžlio greičiu, ir vakcinos dėl ribotų atsargų vis dar nėra prieinamos visiems Bendrijos gyventojams, todėl sprendimas suteikti privilegijas ES mastu gali užtrukti.

Vis dėlto šalys, visomis išgalėmis siekiančios bent iš dalies atgaivinti keliones, galėtų veikti pavieniui, nes sienų kontrolė yra nacionalinė kompetencija, o koordinavimas su ES, nors to ir siekiama, nėra privalomas. Komisija, Briuselyje veikianti ES vykdomoji institucija, teigė, kad kartu su Bendrijos narių sostinėmis yra svarstoma vakcinacijos sertifikatų idėja, taip iš dalies stengiantis išlaikyti vidaus sienas atviras.

Naujas pasiūlymas

„Mes aktyviai diskutuojame su narėmis valstybėmis dėl vakcinacijos sertifikatų pripažinimo, taip pat dirbame ir prie testų pripažinimo, – ketvirtadienį sakė EK atstovas spaudai sveikatos apsaugos ir transporto klausimais Stefanas de Keersmaeckeris. – Tai svarbus klausimas siekiant laisvo judėjimo ES.“

ES pareigūno teigimu, lyderiai per kitą savaitę vyksiančią vaizdo konferenciją galimai prašys Komisijos parengti pasiūlymą dėl vakcinacijos sertifikato. Lyderiai taip pat prašys Komisijos imtis priemonių paspartinti vakcinacijas ir padidinti gamybos pajėgumus.

Tiekėjai pradėjo siūlyti rinkai programėles, galinčias saugiai saugoti medicininę informaciją, tokią kaip testų rezultatai, vakcinacijos statusas ar įrodymai dėl persisirgimo COVID-19, kurią oro linijos, vadovaudamosi konkrečia kiekvienoje šalyje galiojančia politika, galėtų naudoti tranzitui paspartinti

Raginimai sukurti vakcinacijos sertifikatų sistemą pasigirsta tuo metu, kai ES pagal savo gyventojų vakcinacijos mastą pastebimai atsilieka nuo Jungtinių Valstijų, Jungtinės Karalystės ir tokių šalių kaip Izraelis bei Jungtiniai Arabų Emyratai. Toks atsilikimas reiškia, kad karantinai užtruks ilgiau, o Bendrijos atsigavimas po giliausios nuo neatmenamų laikų recesijos vėluos.

„Mes turėtume išnagrinėti visus įmanomus būdus, kaip paskatinti privačias bendroves paspartinti vakcinų gamybą ir pristatymus narėms-valstybėms“, – sausio 13 d. laiške Ursulai von der Leyen rašė Danijos premjerė Mettė Frederiksen. Suomijos premjerė Sanna Marin sausio 11 d. laiške Komisijos pirmininkei rašė: „Būtina kuo skubiai didinti įvairių vakcinų gamybos pajėgumus ir tuo pat metu spartinti pristatymus narėms-valstybėms.“