Europos maisto saugos tarnybos (EFSA) nuomonė – pirmasis žingsnis prieš pareigūnams nusprendžiant, ar patvirtinti užkandžių, baltyminių batonėlių, sausainių ir kitų maisto produktų, kurių sudėtyje būtų vabalų, pardavimą.

Palankus sprendimas turėtų sukelti bumą vabzdžių auginimo versle, kuris, remiantis tyrėjo „Arcluster“ prognozėmis, iki 2025 m. išaugs dešimteriopai ir visame pasaulyje viršys 4,1 mlrd. dolerių. Vabzdžiai laikomi tvariu baltymų šaltiniu dėl mažesnio jų poveikio aplinkai ir aukštos maistinės vertės. Šiuo metu jie pritraukia rekordinį rizikos kapitalo finansavimą ir milžinų, tokių kaip „Cargill Inc.“ ir „Nestle SA“, dėmesį.

„Tai aiškus ir svarbus pasiekimas visam sektoriui, – kalbėjo Antoine’as Hubertas, vienas iš Prancūzijos „Ynsect SAS“, auginančio didžiuosius milčius ir planuojančio žengti į sporto mitybos papildų rinką, įkūrėjų. – Tikimės sniego gniūžtės efekto. Tai padidins galimybes investuoti į tolesnius pajėgumus ir pritrauks papildomą finansavimą augimui palaikyti.“

Tai pirmasis vabzdžių, kaip naujoviško maisto, rizikos įvertinimas, kurį paskelbė Parmoje (Italija) įsikūrusioje EFSA. Tarnybos laukia dar 14 paraiškų dėl įvairių vabalų – nuo svirplių iki žiogų – tinkamumo mitybai. Tarnyba taip pat pažymėjo, kad galimos alerginės reakcijos į lervas, todėl reikės atlikti daugiau tyrimų.

Europa viena pirmųjų susidomėjo mitybos papildymu vabzdžiais: atsiranda vis daugiau vabzdžius auginančių startuolių, siūlančių juos kaip perėjimo prie tvaraus maisto darbotvarkės dalį. ES valdžios institucijos negailėdamos skiria pinigų tyrimams ir gamykloms. Blokas jau dabar leidžia dėti vabzdžių miltelius į žuvų, šunų ir kačių pašarus.

Didžiausią sėkmę kol kas žada ne žmonių, o gyvūnų maitinimas vabzdžiais. „International Platform of Insects for Food and Feed“ (IPIFF) tikisi, kad toliau eilėje bus naminiai paukščiai ir kiaulės. Prognozuojama, kad iki 2030 m. Europa kasmet pagamins 3 milijonus tonų vabzdžių baltymų: tik 10 proc. jų bus skirta žmonių maistui, o didžioji dalis – gyvūnų pašarams, apskaičiavo Briuselyje įsikūrusi lobistų grupė.

„Gyvūnų pašarų pramonėje atsiranda vis daugiau galimybių dirbti su naujais tvariais ingredientais, – interviu sakė „Cargill“ gyvūnų mitybos verslo rizikos valdymo ir aprūpinimo direktorė Helene Ziv. – Iš tiesų mes labai tikime vabzdžiais. Mums labai patinka jų maistinė kokybė.“

„Cargill“ yra užmezgusi partnerystę su „InnovaFeed SAS“, kuriai tiekia vabzdžių baltymus žuvų pašarams, o „Archer-Daniels-Midland Co“ Ilinojuje planuoja įkurti milžinišką juodųjų plokščiamusių lervų fermą. Didžiausia pasaulyje maisto kompanija „Nestle“ pridėjo naują naminių gyvūnėlių ėdalo liniją, gaminamą iš vabzdžių.

Kelios ES valstybės, įskaitant Suomiją, Belgiją ir Nyderlandus, jau leidžia parduotuvėse prekiauti maisto produktais, kurių sudėtyje yra vabzdžių. Visame pasaulyje maždaug 2000 vabzdžių rūšių yra įtraukta į apytiksliai dviejų milijardų žmonių dietą, tačiau daugelis Europos vartotojų dar turės įveikti tai, ką Niccolo Manzoni, Paryžiuje įsikūrusios „Five Seasons Ventures“ partneris, vadina „šlykštumo faktoriumi“.

Ir tai ne vienintelė kliūtis. Pasak jo, vabzdžių pašarų gamintojams reikia didelių lėšų, kad galėtų padidinti gamybą ir kompensuoti sąnaudas. Pramonės laukia ilgas kelias, kol ji pasieks tokias komercines apimtis, kokias pagaliau turi jūrų ingredientų sektorius, sakė Anne Mette Baek, Kopenhagos „European Fish Meal and Fish Oil Producers“ direktorė.

Viena kompanija, jau judanti pietų stalo link, yra „Protix BV“, valdanti didžiausią Europoje vabzdžių fermą ir sulaukusi susidomėjimo iš tokių investuotojų, kaip „Aqua-Spark“ ir „Rabobank“ privataus kapitalo padalinys. Dongene (Nyderlandai) įsikūręs gamintojas augina juodųjų plokščiamusių lervas, skirtas šerti žuvis ir naminius gyvūnėlius, o praėjusią vasarą atidarė internetinę parduotuvę, kurioje prekiaujama maistu, gaminamu iš svirplių ir didžiųjų milčių lervų. Pernai pajamos išaugo daugiau nei keturgubai, interviu sakė generalinis direktorius Keesas Aartsas.

„Smagu žygiuoti visiškai naujos mitybos kategorijos priešakyje, – teigė K. Aartsas. – Netrukus matysime visiškai naują pritaikymo spektrą. Kol kas tai tik pats paviršius potencialo, kurį siūlo šis mažas padarėlis.“