Rusija pranešė, kad šią savaitę svarstys, ar pakoreguoti eksporto mokestį, planuojamą taikyti nuo kito mėnesio, atsižvelgiant į tai, kad tokia priemonė nepadėjo pažaboti aukštų vidaus kainų. Pagrindinis rusų klientas Egiptas dėl aukštų kainų priėmė mažiausiai kompanijų pasiūlymų nuo birželio. Tai paskatino atsisakyti konkurso.

Dalyvių trūkumas rodo, kad protekcionistinės priemonės grūdų rinkose kelia susirūpinimą dėl sumažėjusios pasaulinės pasiūlos. Kviečių, kukurūzų ir sojų ateities sandoriai yra kone aukščiausi per šešerius metus, nes nepalankūs orai kelia grėsmę pasėliams, o pagrindiniai grūdų tiekėjai, įskaitant Rusiją ir Argentiną, svarsto galimybę apriboti siuntas, kad suvaldytų vietinę maisto kainų infliaciją.

„Prekybininkai pereis į gynybą, turint omenyje, kad padidėjęs Rusijos eksporto mokestis gali pakeisti kviečių, kuriuos jie turės transportuoti ir eksportuoti iš Rusijos, kainą, – sakė vyresnysis „Rabobank“ analitikas Carlosas Mera. – Manyčiau, kad padidėjus mokesčiams ateityje eksportas turėtų sumažėti.“

Didžiąją dalį kviečių Egiptas perka iš Rusijos – didžiausios pasaulio eksportuotojos. Antradienį jis sulaukė tik vieno rusiškų grūdų pasiūlymo, kurio kaina gerokai viršijo Rumunijos ir Prancūzijos tiekimo kainas, teigė prekybininkai, prašę nenurodyti jų tapatybės. Paskutiniame konkurse gruodžio viduryje kviečius siūlė dešimt kompanijų. Pastaraisiais metais Egiptas konkursus atšaukė vos keletą kartų.

Rusija jau ne sykį yra sujaukusi kviečių rinką, netikėtai paskelbdama apribojimus arba muitus. Egipto konkursas pirmasis ėmė ieškoti tiekėjų po vasario 15 d., kai Rusija planuoja įvesti grūdų eksporto kvotą ir 25 eurų už toną mokestį kviečių eksportui.

Šią savaitę susirinks muitų ir tarifų pakomisė, kuri aptars, ar verta pakoreguoti muitą. Šalies grūdų eksporto sąjunga teigė, kad tarptautinės rinkos praktiškai pilnai absorbavo šias priemones, taigi šalis „neturi kito pasirinkimo“, kaip tik svarstyti galimybę padidinti mokestį.

„Dar per anksti sakyti, kokio didumo jis bus“, – pirmadienį teigė Rusijos grūdų eksporto sąjungos vadovas Eduardas Zerninas. „Interfax“ pranešė, kad grūdų rinkos reguliuotojai svarsto 50 eurų už toną mokestį.

Protekcionistinės priemonės

Argentina pirmadienį atšaukė laikiną kukurūzų eksporto draudimą ir vietoj to iki kovo mėnesio derliaus įves dienos pardavimų viršutinę ribą, kad apsaugotų vietines atsargas. Dėl sustabdymo pasipiktinę ūkininkai pradėjo trijų dienų prekybos streiką.

Čikagos kviečių ateities sandoriai pakilo net 2,4 proc., o Paryžiuje kainos pasiekė septynerių metų aukščiausią lygį. Prekybininkai taip pat stebi JAV vyriausybės atidžiai prižiūrimą mėnesinę derliaus ataskaitą, kuri turėtų būti paskelbta antradienį vakare ir kurioje tikėtina mažesnė pasaulinių atsargų prognozė.

„Nenuskilo su orais, negana to, patiriame politines problemas, taigi gauname tobulą audrą, – teigė Benjaminas Bodartas, grūdų analitikas iš „Arrit Media“ padalinio „Agritel“. – Tikėjomės šiokio tokio paklausos sumažėjimo, tačiau jo kol kas dar nematome. Didieji importuotojai bando užsitikrinti daugiau maisto.“