Dabar klestinčios barjerų salos rinkos laukia didžiausias visų laikų išbandymas: pirmadienį leidinys „The Palm Beach Post“ pranešė, kad visiškai apstatyto ypatingo namo, esančio adresu North County Road 535, rinkos vertė pasiekė 140 mln. JAV dolerių.

Jeigu jis bus parduotas už prašomą sumą, tai bus brangiausias nekilnojamojo turto sandoris per visą Palm Bičo istoriją.

Iki šiol rekordas priklauso apie 6505 kv. metrų ploto namui, įsikūrusiam, 2,4 hektarų teritorijoje, kuris 2019 metais buvo parduotas už 111 mln. JAV dolerių.

Naujasis siūlomas namas, kurio pardavimui atstovauja nekilnojamojo turto agentūra „Lawrence Moens“, driekiasi 0,8 hektaro teritorijoje, o jo vidinė erdvė sudaro apie 1950 kv. metrų ploto.

„Moens“ tarpininkauja ir parduodant 110 mln. JAV dolerių vertės ir 2601 kv. metrų ploto namą, kuris įsikūręs, ko gero, dar patrauklesnėje vietovėje, vadinamojoje „Milijardierių eilėje“ („Billionaire’s Row“). Jis rinkoje periodiškai figūruoja apie trejus metus. („Moens“ iš karto neatsiliepė į prašymus pakomentuoti.)

„Negalima dairytis atgal, – teigė „Corcoran“ brokerė Paulette Koch, dirbanti Palm Biče. – Reikia žvelgti į priekį. Nes tokio produkto trūksta, o kai jų stinga, [140 mln. dolerių vertės namas] gali lengvai pasiekti tokią kainą arba prie jos priartėti.“

Didesnė kaina, toliau aiškina P. Koch, kyla dėl namo naujumo. „Tai valda, į kurią galima įsikelti nors rytoj, – sako ji. – Tai didina jo vertę. Tokių kainų kategorijos pirkėjams patinka patogumas.“

D. Trumpo manevras

Ši valda jau yra ir anksčiau pasiekusi rekordų. Donaldas Trumpas įsigijo 2,4 hektaro ploto sklypą per 2004 metais surengtą bankrotų aukcioną už maždaug 41 mln. JAV dolerių, ir tada po ketverių metų jį perleido rusų trąšų pramonės milijardieriui Dmitrijui Rybolovlevui, kuris nusipirko žemę iš D. Trumpo 2008 metais už beprecedentę sumą, 95 mln. JAV dolerių.

Po devynerių metų D. Rybolovlevas padalijo šią žemę ir atitinkamą 0,8 hektaro ploto sklypą pardavė, kaip rašo „The Palm Beach Daily News“, už 37 mln. JAV dolerių Markui Pultei, nekilnojamojo turto rangovui Boka Ratone, Floridoje.

Susidūręs su daugybe kliūčių bei trukdymų iš griežtumu garsėjančios Palm Bičo architektūros valdybos, M. Pultė galiausiai sulaukė žalios šviesos statyti namą, kurio projektą sukūrė architektas Billas Bouyle‘as. (D. Rybolovlevas pardavė kitus du sklypus už bendrą 71,35 mln. dolerių sumą.)

Apsigyvenk nors ir šiandien

Užbaigtas namas turi devynis miegamuosius, dvylika vonių ir septynis pusvonių kambarius. Namas stovi šalia vandenyno, per maždaug 45 metrus nuo kranto, su dideliu baseinu, dailiai prižiūrėtomis gyvatvorėmis ir tvarkinga žalia veja, vedančia link paplūdimio.

Namas ne tik apstatytas, – jis aprūptinas viskuo, kas būtina, primenantis megavaldas, kurios neseniai plūstelėjo į Los Andželo rinką, – visiškai parengtas gyvenimui. Nuotraukose matyti paklotos lovos, sienos, nukabintos meno kūriniais, lentynos, nukrautos skoningais mažmožiais, moderniai apšviestas baras su vyno ir spiritinių gėrimų buteliais bei vonių kambariai su naudoti paruoštais rankšluosčiais.

„Žmonės nori gyventi patogiai, – sako P. Koch. – Ir žinote ką? Gyvenimas trumpas. Nepamirškite to. Todėl svarbu pradėti juo mėgautis. Dėl to žmonės čia ir plūsta.“