Artimiausiu metu prasidės derybos, kuriomis bus siekiama apibrėžti JK ir ES bendradarbiavimą reguliavimo srityje, nes ši pramonė buvo praktiškai nepaliesta prekybos susitarime, pažymėjusiame Didžiosios Britanijos atsiskyrimą nuo Europos Sąjungos gruodžio 31 d. Kol kas detalių – įskaitant tai, kas vadovaus diskusijoms – pateikta nedaug, o finansų vadovai patekimo į bendrąją rinką galimybes vertina pesimistiškai.

Šios derybos – paremtos vadinamuoju „ekvivalentiškumo“ principu – yra atviros, be prekybos sandorį ribojusio galutinio termino.

Europos pareigūnai turi nedaug paskatų žūtbūt pasiekti susitarimo, nes finansiniai centrai nuo Paryžiaus iki Amsterdamo laimi verslą Londono sąskaita. Anglijos banko valdytojas Andrew Bailey taip pat išsakė pesimistinę nuomonę, trečiadienį pažymėdamas, kad prieiga prie bloko neturėtų priklausyti nuo Briuselio diktuojamų standartų.

Pirmosios „Brexit“ dienos atskleidė visą grėsmę: sausio 4 d., pirmąją darbo dieną po pereinamojo laikotarpio, Londonas kasdienėje akcijų prekyboje prarado 6,3 mlrd. eurų. Šitokie staigūs nuostoliai paragino finansines firmas ir Londono vertybinių popierių biržą prašyti politikos formuotojų sušvelninti taisykles ir padėti Sičiui įgyti konkurencinį pranašumą prieš Europos varžovus.

„ES akcijų prekyba baigėsi, ji nebegrįš“, – sakė Davidas Howsonas, didžiausios Londono ES akcijų prekybos vietos „Cboe Europe“ prezidentas. Firma matė beveik 95 proc. šio verslo pokyčio, ketvirtadienį „Bloomberg Television“ teigė D. Howsonas.

Nors ir dramatiškas, šis pokytis kažin ar turės kokį nors pastebimą poveikį mokesčiui, kurį generuoja prekyba akcijomis JK ir kuris pernai siekė daugiau nei 3 mlrd. svarų. Kaip praneša „City of London Corporation“, „Square Mile“ 2019 m. sudarė apie 75 mlrd. svarų mokesčių, įskaitant užimtumo mokesčius.

Bankininkai ir turto valdytojai pranešė, kad savaitė iš esmės buvo rami. Tai lėmė kelerius metus trukęs firmų pasirengimas, iš dalies susijęs su verslo perkėlimu – nors ir mažesniu mastu, nei iš pradžių bijota – iš Jungtinės Karalystės į ES.

Tokios firmos kaip „JPMorgan Chase & Co.“ ir „Goldman Sachs Group Inc.“ jau perkėlė daugybę darbo vietų ir šimtus milijardų dolerių turto, o turto valdytojai, įskaitant „Janus Henderson Group Plc“ ir „Standard Life Aberdeen Plc“, klientams bloko viduje naudoja lėšas Liuksemburge ir Airijoje.

Vis dėlto tai reiškia, kad šios firmos neribotą laiką susidurs su operacijų palaikymo keblumais ir papildomais kaštais tiek Londone, tiek ES. Kitos, kaip antai „Hargreaves Lansdown Plc“, nusprendė apskritai nutraukti rinkodarą Europos klientams.

Sklandaus tarpvalstybinio verslo su ES sugrįžimas priklauso nuo politikos formuotojų ekvivalentiškumo sprendimų, kurie leistų firmoms vykdyti verslą viena kitos teritorijoje. Išsamus susitarimas padėtų išsaugoti Londoną kaip ES finansų centrą, tačiau tai galbūt nėra bloko prioritetas. Blokas nuo seno siekė turėti daugiau finansinės infrastruktūros, kuri aptarnautų ES ir euro zonos ekonomiką valstybėse narėse.

„Aš žiūriu visiškai realistiškai, – praėjusią savaitę įstatymų leidėjams sakė A. Bailey iš Anglijos banko. – Jei kaina pasirodys nepriimtinai aukšta, bijau, kad tiesiog negalėsime to padaryti.“

Nepriimtinai aukšta kaina reiškia, kad Londonas prarastų galimybę laisvai nustatyti savo taisykles, kurios laikomos gyvybiškai svarbia priemone naujo verslo pritraukimui. Toji būsima laisvė jau pakurstė įvairias iniciatyvas.

JK iždas peržiūri vertybinių popierių biržų kotiravimo taisykles, o Londono ekonomikos mokykla pasisako už paprastesnius būdus kompanijoms parduoti kapitalo akcijas. Jonathanas Hillas, buvęs ES finansinių paslaugų komisaras, svarsto pokyčius, kurie leistų Didžiajai Britanijai laisviau konkuruoti su JAV, Honkongu ir Europos miestais, siekiant aktyvesnio akcijų pardavimo.

Finansinio elgesio reguliavimo tarnyba sušvelnina kliūtis, kad paskatintų investuotojus prekiauti dideliais užsakymais, ir peržiūri išvestinių finansinių priemonių prekybos taisykles. Kancleris Rishi Sunakas pasiūlė reformas, kurios leistų pritraukti didesnę dalį žaliųjų finansų pramonės. Nors prekyba ES akcijomis iš Londono traukiasi, JK planuoja panaikinti draudimą prekiauti Šveicarijos akcijomis. Šveicarija dėl šio proceso yra įsivėlusi į nesutarimus su ES.

„Nemanau, kad tai reiškia mirties nuosprendį Londono reikšmingumui pasaulinėse kapitalo rinkose, – teigė buvęs „NatWest Group Plc“ pirmininkas Philipas Hamptonas. – Kai kurių Londono pranašumų – istorijos, teisės, kalbos – kituose centruose neatkartosi. Londonas vis dar turi už ką ir su kuo kovoti.“

Vis dėlto šios naujos galimybės vargu ar kompensuos bloko atimtą verslo dalį. Kol akiratyje nesimato jokio JK ir ES susitarimo, Londono finansų centras ateinančiais metais gali susidurti su dar daugiau permainų.

„Visa mūsų derybų strategija praktiškai nepalietė Sičio, ir mes dėl to pasigailėsime, – interviu sakė buvęs Sičio ministras ir Lordų rūmų narys Paulas Mynersas. – Manau, pokyčiai per ateinančius dešimt metų gali būti pakankamai rimti.“