Šios savaitės OPEC+ naftos gamintojų susitikimas pirmadienio vakare nutrūko Rusijai pareikalavus, kad vasario mėnesį produkcijos tikslai būtų padidinti dar 500 000 barelių per dieną. Dauguma kitų narių norėjo juos palikti nepakeistus, nes koronavirusas vis dar smukdo pasaulio ekonomikas, o paklausos atsigavimas išlieka pažeidžiamas.

Ypač nerimauja Saudo Arabija. Įžanginėje kalboje šalies naftos ministras pakartotinai perspėjo neiššvaistyti to, ką pernai taip sunkiai pasiekė OPEC+, vaikantis „tiesioginės, bet iliuzinės naudos“. Galiausiai jis netgi pasiūlė atšaukti ką tik įsigaliojusį produkcijos padidinimą.

Ir vis dėlto kolektyvinės atsakomybės, kurios anksčiau reikalavo Saudo Arabija, galų gale buvo nusipurtyta, ir visi gavo tai, ko prašė. Daugumos šalių gamybos tikslai vasario ir kovo mėnesiais išliks nepakitę. Rusija ir Kazachstanas galės tęsti savo pageidautą didinimą, bet padalytą per du mėnesius. O Saudo Arabija produkciją galės susimažinti – tiek, kiek norės.

Saudo Arabijos energetikos ministras princas Abdulazizas Bin Salmanas atrodė akivaizdžiai patenkintas, kai pareiškė, kad karalystė vasario ir kovo mėnesiais sumažins savo produkciją 1 mln. barelių per dieną (12 proc.) iki 8,12 mln. barelių per dieną. Tačiau buvo panašu, kad labiausiai jį džiugina pats faktas, jog jam pavyko tai nuslėpti ne tik nuo spaudos, bet ir nuo bemaž visų kitų ministrų.

Regis, Rusijos energetikos ministras Aleksandras Novakas buvo vienintelis, kuriuo Saudo Arabijos princas pasitikėjo pakankamai, kad apie sprendimą pasakytų iš anksto. A. Novakas bandė atkalbėti princą nuo jo sumanytų veiksmų. Šiaip ar taip, toks žingsnis pakeltų kainas ir išeitų į naudą gamintojų grupės konkurentams. O Rusija nenusiteikusi atiduoti rinkos dalies kitiems gamintojams, nepriklausantiems OPEC+ grupei, pavyzdžiui, JAV skalūnų sektoriui, kuris atsisakė prisijungti prie produkcijos mažinimo veiksmų, tačiau, reaguodamas į kainų kritimą, galiausiai taip pat turėjo pristabdyti gamybą.

Saudo Arabija akivaizdžiai nerimauja dėl to, kad dar vienas nuosmukis atsilieptų naftos kainoms, turint omenyje dabartinę nacionalinių karantinų bangą naftos produktus vartojančiose šalyse. Taigi, užuot bandžiusi palenkti visus savo valiai, kaip tai darydavo praeityje, karalystė atgręžė grupei nugarą ir nusprendė savo sprendimą įgyvendinti pati viena. Sprendimą priėmė karūnos princas Mohammedas Bin Salmanas, faktinis šalies lyderis ir energetikos ministro brolis.

Kokia tikroji produkcijos mažinimo kaina? Vasarį ir kovą – iš viso 59 dienas – atsidakyti milijono barelių per dieną kainuotų 3 mlrd. dolerių, kai žaliavos kaina lygi 51 doleriui už barelį, kokia ji buvo prieš princo pareiškimą. Tačiau keletas faktorių šią sumą greičiausiai sumažins.

Pirma, bus sutaupoma gamybos sąnaudų. „Saudi Aramco“ savo 2019 m. prospekte jas įvardijo kaip 2,80 dolerių už barelį. Jei įtrauksime infliaciją ir šį skaičių suapvalinsime iki 3 dolerių, gamindama mažiau naftos šalis per du mėnesius sutaupytų 177 mln. dolerių.

Toliau yra vidaus vartojimo poveikis. Pirmasis ketvirtis yra žemiausias naftos vartojimo taškas, kai vartojimas paprastai sumažėja maždaug 140 000 barelių per dieną, palyginus su ankstesniuoju ketvirčiu. Taigi, nors gamyba būtų sumažinta 1 mln. barelių per dieną, eksportas susitrauktų tik 860 000 barelių; netgi dar mažiau, jei būtų panaudota nafta iš rezervuarų.

Galiausiai yra pats didžiausias sutaupymas – produkcijos mažinimo poveikis pačioms naftos kainoms. Paskelbus apie mažinimą, „Brent“ kaina pakilo iki beveik 54 dolerių už barelį. Ateities sandorių kainos artimiausiais mėnesiais taip pat padidėjo šiek tiek mažiau nei 3 doleriais už barelį.

Tai dar nėra pakankamai didelis pakilimas, kad būtų visiškai kompensuotas gamybos apimčių sumažinimo poveikis pajamoms, tačiau tai yra didelis žingsnis teisinga linkme. Štai kaip atrodo skaičiai: nuo rugpjūčio iki spalio, paskutinio mėnesio, kurio oficialūs duomenys yra prieinami per „Joint Organisations Data Initiative“, Saudo Arabija per dieną eksportavo 7,17 mln. barelių žalių ir rafinuotų naftos produktų. Tai reiškia 21,6 mlrd. dolerių per 59 dienas, kai kaina yra 51 doleris už barelį. Produkcijos sumažinimas susilpnintų eksporto srautą iki 6,29 mln. barelių per dieną, o tai reikštų 18,9 mlrd. dolerių (skaičiuojant po 51 dolerį už barelį) arba 20 mlrd. dolerių (skaičiuojant po 54 dolerius už barelį).

Tai sumažina Saudo Arabijos apsidraudimo kaštus nuo 3 mlrd. dolerių iki vos 1,47 mlrd. dolerių. Dar pridėkime sutaupytas gamybos sąnaudas, ir ši suma sumažės iki 1,29 mlrd. dolerių. Kiekvienas papildomas vidutinės naftos kainos doleris vasario ir kovo mėnesiais karalystei sutaupytų dar 372 mln. dolerių.

Saudo Arabijos apsidraudimas nuo kito paklausos nuosmukio nėra nemokamas, tačiau kur kas pigesnis, nei rodo kainos etiketė. Už ramybę galima pakloti ir dar daugiau.