Milžinės „Nongfu Spring“, pirmaujančios Kinijoje į butelius išpilstyto vandens pardavimų rinkoje, pirmininkas dabar yra turtingesnis ir už Warreną Buffetą: jo turtas nuo metų pradžios šoktelėjo 13,5 mlrd. iki 91,7 mlrd. JAV dolerių, rodo „Bloomberg Billionaires Index“ indeksas.

66-erių metų Zhongas Shanshanas dabar yra šeštas turtingiausias žmogus planetoje. „Nongfu“ akcijų vertė šoktelėjo 18 proc. per pirmąsias dvi 2021 metų prekybos dienas, nuo rugsėjį įvykusio įspūdingo bendrovės debiuto Honkongo biržoje išaugusi iki 200 proc.

Tai tik antras kartas, kai kinas patenka į pasaulio turtingiausiųjų dešimtuką – nekilnojamojo turto magnatas Wangas Jianlinas 2015-aisiais tapo aštuntu turtingiausiu pasaulyje žmogumi, – ir dar niekam iš žemyninės dalies nepavyko užimti tokios aukštos pozicijos „Bloomberg“ turtuolių indekse nuo pat jo sudarymo pradžios, 2012-ųjų.

Zhongas Shanshanas pravardžiuojamas „vienišu vilku“, nes vengia dalyvauti uždarose verslo grupėse ar politikoje. Pernai balandžio mėnesį Pekino vakcinų gamintoja „Wantai Biological Pharmacy Enterprise Co.“, kurios kontrolinį akcijų paketą jis įsigijo beveik prieš du dešimtmečius, paskelbė IPO Šanchajuje. Akcijų vertė šoktelėjo per 2 500 proc.

Praėjusią savaitę jis pralenkė Indijos turtuolį Mukeshą Ambanį kaip turtingiausią Azijos žmogų ir jau priartėjo prie siauro rato asmenų, kurių turto vertė viršija 100 mlrd. dolerių. W. Buffetas su savo 86,2 mlrd. dolerių vertės turtu nepriklauso šiai grupei. Bet „Berkshire Hathway Inc.“ įkūrėjas nuo 2006 metų išdalijo savo bendrovės akcijų už daugiau nei 37 mlrd. dolerių.

Investuotojai graibsto kinų vartojimo prekių įmonių akcijas, nes šalis jau rodo atsigavimo nuo COVID-19 ženklų, o analitikai vis optimistiškiau vertina „Nongfu“ perspektyvas.

Zhongas Shanshanas padėjo ir keturiems savo giminaičiams tapti milijardieriais. Jo jaunesnė sesuo, Zhong Xiaoxiao, ir trys jo žmonos artimi giminaičiai turi po 1,4 proc. „Nongfu“ akcijų, kurių vertė siekia 1,3 mlrd. dolerių. Įmonė leido iškilti dešimtims milijonierių, tarp jų didelę dalį sudaro Zhongo Shanshano giminaičiai ir darbuotojai.

Nors COVID-19 radikaliai pakeitė didžiąją dalį pasaulio ekonomikos 2020 metais, tai buvo geri metai pasaulio superturtuoliams. 500 turtingiausi žmonės savo turtus papildė 1,8 trln. JAV dolerių, o bendras jų turtas metų pabaigoje siekė 7,6 trln. dolerių. Zhongas Shanshanas, labiausiai praturtėjęs iš Azijos regiono, sukaupė per 71 mlrd. dolerių turto, daugiausia po „Tesla Inc.“ Elono Musko ir „Amazon.com Inc.“ Jeffo Bezoso.

Viena įsidėmėtina išimtis yra Jackas Ma, kuris iki šiol buvo turtingiausias žmogus Azijoje. Jo nematyti viešumoje nuo tada, kai kinų reguliuotojas torpedavo „Ant Group Co“ pradinį viešą akcijų platinimą. Jo grynoji turto vertė nuo spalio nukrito apie 10 mlrd. dolerių, ir dabar jis yra 25-as turtingiausias žmogus pasaulyje.